Podviazanie vaječníkov

Dobrý deň rada by som sa informovala o vašom názore na podviazanie vajíčkovodov, o ktorom uvažujem. Mám totiž už dve deti, ktoré sa narodili cisárskym rezom a teraz som tehotná s tretím. Keďže pri cisárskom reze mi ponúkli aj podviazanie vaječníkov, zvažujem za a proti. Je to už skutočne definitívne riešenie, ktoré sa naozaj nedá zmeniť? Aké sú možné negatíva tohto zákroku a vplyv na celkové zdravie? Bolo by podľa vás možné mať ešte jeden- štvrtý cisársky rez bez toho, aby ma to ohrozilo?

Ďakujem, Lenka

Podviazanie vaječníkovOdpovedá MUDr. Tomáš Danys, PhD.:
Sterilizácia túb = podviazanie vajíčkovodov, pri zákroku vaječníky zostanú nedotknuté. Princíp operácie spočíva v mechanickom prerušení kanála vajíčkovodov, takže nemôže dôjsť k splynutiu vajíčka a spermie (ako isto viete, k tomuto splynutiu dochádza priamo vo vajíčkovode).  Zákrok nemá nijaký súvis s činnosťou vaječníkov, s vylučovaním hormónov už vôbec nie. Pokiaľ ide o počet cisárskych rezov, odporúčajú sa dva, samozrejme nemožno žene zakazovať otehotnieť ani 20x, každá rozumná žena však chápe, že má voči svojim deťom zodpovednosť a neriskuje svoj život ďalšími operáciami. Každá nasledujúca operácia predstavuje stále vyššie riziko ohrozenia života matky, rapídne stúpa najmä riziko tromboembólie.

Osobne by som Vám sterilizáciu vaječníkov odporúčal, ak je vykonaná počas cisárskeho rezu, riziko tohto výkonu je minimálne, takmer nulové, na rozdiel od rizika ďalších tehotenstiev, pri ktorých navyše stúpa riziko prasknutia maternice v jazve po predchádzajúcich operáciách, toto miesto býva často tenšie ako papier a má udržať tlak plodu a plodovej vody! V takýchto prípadoch často dochádza k prasknutiu maternice a akútnemu ohrozeniu života ženy aj plodu. Po sterilizácii je otehotnenie možné teoreticky už len cestou umelého oplodnenia a embryotransferu, v takomto prípade si však všetko hradí pacientka sama, nakoľko sa nejedná o ochorenie.

MUDr. Tomáš Danys, PhD.
Gyndanys, s.r.o.
Gynekologická ambulancia
Slovenská 11
940 34 Nové Zámky
tel.: 035 640 44 44

gyndanys@zoznam.sk

www.gyndanys.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach