Bolí vás hlava?

S bolesťou hlavy má skúsenosť hádam každý. Samozrejme s tou bežnou, ktorú pociťujeme skôr ako napätie či tlak a často sa objaví pri horúčke a niektorých chorobách, napríklad chrípke, nádche, zápale dutín. Spôsobuje ju aj veľké napätie, úzkosť a depresie. Hlava môže bolieť z únavy alebo z príliš namáhaných očí, napríklad po celodennej práci pri počítači alebo dlhodobom pozeraní televízie.

Bolí vás hlavaBežnú bolesť hlavy zmierni studený obklad, alebo prechádzka na čerstvom vzduchu . Vhodná je aj jemná masáž krčnej tepny, alebo priamo postihnutej časti hlavy.  Netreba otáľať ani s podaním niektorého z voľne dostupných liekov proti bolesti. Ak nezachytíme bolesť hneď na začiatku, keď sa celkom rozvinie, už nepomôže ani podanie analgetík.  Každú dlhšie trvajúcu bolesť hlavy však treba odborne vyšetriť, aby sa vylúčilo nejaké závažné ochorenie.

K takým patrí aj migréna, charakteristická typickými, pravidelne sa opakujúcimi záchvatovými bolesťami hlavy. Týmto chronickým ochorením trpí až jedna tretina ľudstva. Bolesť, často sprevádzaná nevoľnosťou, býva pri migréne taká intenzívna, že  postihnutého jedinca počas záchvatu vyradí z normálneho života a práce. Oveľa častejšie ňou trpia  ženy ako muži a najviac postihuje mladých,  alebo ľudí v strednom veku do štyridsiatky. Vyvolávačom záchvatu môže byť stres, nadmerný hluk, ale napríklad aj málo či naopak príliš veľa spánku. Spúšťačom sú aj niektoré potraviny a pochutiny: čokoláda, žuvačka, syry, káva, glutaman sodný, alebo príliš studené či horúce jedlo. Na začiatku záchvatu migrény pomáha ľahnúť si do tmavej tichej miestnosti a na hlavu si dať ľadový obklad. Liečba migrény však patrí predovšetkým do rúk lekára.

Tipy proti bolesti hlavy
Známou bylinkou proti bolestiam hlavy bola oddávna bukvica lekárska, známa aj ako betonika alebo čistec. Je veľmi uznávaná aj v ľudovom liečiteľstve, pričom v minulosti ju babky – bylinkárky s obľubou používali aj na očistné kúpele,  či pri urieknutí malých detí, na ktoré sa v tých časoch hojne verilo. Bukvica lekárska, čiže betonika, však skutočne pomáha nielen proti bolestiam hlavy rôzneho pôvodu, ale aj pri nervových ochoreniach, dne, pri zahlienení priedušiek a pľúc, pôsobí hojivo pri zápaloch tráviaceho traktu a regeneruje aj zapálenú pokožku.

Čaj proti bolesti hlavy
1 – 2 zarovnané čajové lyžičky bukvice lekárskej (betoniky) zalejeme štvrťlitrom vriacej vody a necháme prikryté 10 minút stáť. Čaj sa popíja čo najviac teplý, po malých šálkach každú hodinu, až kým bolesť neustúpi.

Tinktúra proti bolestiam hlavy
Hrsť listov bukvice lekárskej (betoniky) zalejeme konzumným liehom (alebo slivovicou, vodkou…), aby boli úplne zakryté a necháme niekoľko dní stáť. Užívame 2 – 3 kvapky priamo na jazyk, a to každých 20 – 30 minút po celú dobu bolesti hlavy.

Bolesť hlavy z prepracovanosti
Popíjame čaj z medovky a ľubovníka bodkovaného, na spánky a čelo priložíme obklad z paliny obyčajnej s octom (ak máme na túto bylinu alergiu, nepoužívajme ju ani na obklad), zjeme jabĺčko a ak sa dá, aspoň trochu sa prejdeme.

Bolesť hlavy zo stresu
2x týždenne si doprajeme kúpeľ zo zeleného ovsa alebo slamy, popíjame čaj z medovky,  trezalky, a boráka, pridáme aj kúsok zázvoru.

 

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach