Oriešky v tehotenstve?

Bežná konzumácia arašidov budúcimi mamičkami neohrozuje plod! Môže ho ochrániť!

Ešte nedávno bolo tehotným ženám odporúčané, aby sa vyhýbali silným alergénom ako sú napríklad búrske orechy. Predpokladalo sa, že konzumácia arašidov v tehotenstve môže zvýšiť riziko alergie na ne u dieťaťa a doslova alergiu spustiť. Najnovšie odporúčania však tvrdia opak. Podľa nich deti budú mať nižšie riziko vzniku alergie na búrske oriešky, ak ich budú ich mamičky jesť počas tehotenstva.

 v tehotenstve

Zákaz arašidov?
Deti, trpiace alergiou na arašidy majú zvyčajne dosť intenzívne reakcie, ktoré sa prejavujú dýchacími problémami, ale neraz aj život ohrozujúcim anafylaktickým šokom. Preto konzumácia arašidov tehotnými matkami bola veľmi dlho otázkou záležitosťou. Načo zbytočne riskovať… Rastie však počet dôkazov, že konzumácia arašidov budúcimi mamičkami nemá žiaden škodlivý vplyv na nenarodené dieťa. Dokonca je odôvodnený predpoklad, že ak tehotné ženy budú v priebehu tehotenstva jesť aj arašidy, riziko rozvoja alergie u ich detičiek bude nižšie v porovnaní s deťmi matiek, ktoré počas tehotenstva nekonzumovali arašidy.

 v tehotenstveDedičný predpoklad
Väčší predpoklad alergie na arašidy majú vo všeobecnosti deti  rodín, v ktorých sa už takáto alergia prejavila – či už vo forme ekzémov, astmy alebo anafylaktického šoku. Zaujímavé je, že v prípade, že alergiou na arašidy trpí samotná mamička, deti ju vôbec mať nemusia. Dokázali to aj nedávna  štúdia, v ktorej vedci skúmali údaje 8205 detí. Tristoosem z nich malo potravinovú alergiu, 140 z nich bolo alergických na arašidy alebo iné druhy orechov – mandle, kešu, lieskové orechy a pistácie. Zistenia ukázali prekvapivé poznanie: deti mamičiek, ktoré počas tehotenstva jedli búrske a iné orechy päťkrát alebo viac týždenne mali najnižšie riziko vzniku alergie. Samozrejme, netýkalo sa to mamičiek, ktoré mali alergiu na oriešky.

Čím skôr tým lepšie
Odborníci tvrdia, že ak je alergénu vystavený už plod, zvyšuje to pravdepodobnosť tolerancie alergénu, a tým pádom znižuje riziko vzniku potravinových alergií v detstve. Zdá sa teda, že najlepšou obranou proti alergiám je skorý kontakt s alergénom, a nie pravý opak ako sa niekde ešte aj dnes odporúča. Podľa Dr. Ruchi Guptaovej z Northwestern University Feinberg School of Medicine v Chicagu by ženy počas tehotenstva nemali obmedzovať svoj jedálniček: „Samozrejme, ženy, ktoré sú alergické na orechy by sa aj naďalej mali vyhýbať orechom. Ale inak, tehotné ženy by nemali vylúčiť zo stravovania arašidy, pretože sú dobrým zdrojom bielkovín a tiež kyseliny listovej, ktorá môže zabrániť defektom neurálnej trubice…“

Stále viac alergikov
Napriek tomu, že v minulosti bolo odporúčané tehotným, aby sa vyhli alergénom a špeciálne arašidom, počet detí, ktoré sú alergické na arašidy sa za ostatných dvadsať rokov zdvojnásobil. Nie je jasné prečo. Rovnako sa odporúča, aby arašidy nejedli deti mladšie ako tri roky, ale možno i toto odporúčanie bude čoskoro zmenené. Niektorí odborníci sa totiž domnievajú, že vystavenie alergénu v ranom detstve, prípadne ešte v maternici pripraví imunitný systém dieťaťa, a ten deaktivuje hrozbu vzniku alergie. Medzinárodná smernica by podľa svetových odborníkov mala znieť:  „Nevyhýbajme sa orieškom, ale ani ich aktívne nekonzumujme.“ Aktívna konzumácia pritom znamená zvýšenú oproti našim bežným zvykom. Takže keď si občasne doprajeme oriešky, nemusíme sa trápiť, že dieťatku ublížime, ale zase to s nimi nepreháňajme.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach