Karfiol

Obsahuje azda všetko, čo ľudské telo vyžaduje. Vitamínu C v sebe skrýva viac ako pomaranč. Už dvesto gramov karfiolu dokáže pokryť celodennú dávku tohto vitamínu, ďalej okrem iného obsahuje draslík, kyselinu listovú, meď, jód, flór, vitamín H, B5, molybdén, vápnik, železo a tiež vlákninu.

Ďalší fakt, ktorý stojí za zmienku, je nízky energetický obsah karfiolu. K tomu sa v ňom nachádza veľa vody, je močopudný a jeho obsah sacharidov a tukov je celkom zanedbateľný. To boli hlavné dôvody, prečo dostal nálepku „diétna zelenina“, no zároveň aj „jedna z najzdravších druhov zeleniny“. Áno, karfiol je zdravý a diétny, nečakajte však, že zasýti na dlho.

Chutí na rôzne spôsoby. Možno ho variť, dusiť, zapekať alebo vyprážať. Vhodný je ako príloha či hlavné jedlo alebo polievka. Najlepšie chutí s čiernym korením a strúhaným muškátovým orieškom. Jeho chuť je osobitá, chuťovo nepripomína žiadnu inú zeleninu, no vyznačuje sa napríklad tým, že keď sa varí, zapácha.

Rady pri nákupe a skladovaní

Karfiol je dostupný celoročne, v sezóne však kúpime najlepšie kusy na trhu. Jednak je zaručená čerstvosť a okrem toho býva často i lacnejší. Čerstvý karfiol má súmernú bielu ružicu ukrytú v sviežich zelených listoch. Pri nákupe je potreba si dať pozor na to, aby sme kupovali zdravý kus, ktorý nie je zvädnutý, zažltnutý, čierny – plesnivejúci alebo nahnitý, prípadne inak poničený. Kúpiť môžeme i zmrazený karfiol – buď ako jednodruhový alebo akú súčasť zeleninových zmesí.

Karfiol sa skladuje ako ostatné druhy zeleniny – v chlade a tme, za primeranej vlhkosti vzduchu. Dlho ale nevydrží, často začne skoro plesnivieť, čo sa prejaví čiernymi škvrnami. Ak chýbajú listy, karfiol žltne.

Mohlo by vás zaujímať

Karfiol s karí

40 minútVyskúšajte super jednoduchý recept na karfiolové karí! Suroviny na karfiol s kari: 700 g karfiolu, 500 g  zemiakov, 1 malá cibuľa, 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja,… Čítaj ďaľej

Využitie v kuchyni

Karfiol má typickú sladkastú chuť a intenzívnu arómu, ktorá sa ešte zvýrazňuje pri varení vo vode. Môže sa konzumovať surový. Tak je zaručené zachovanie vitamínu C. Častejšie ho ale tepelne spracovávame. Môže sa pariť, variť, dusiť, gratinovať, smažiť v cestíčku, trojobale alebo ako karfiolové placky, zapekať s vajcami alebo pripravovať ako mozoček. Môže sa ochucovať rôznymi druhmi korenia. Pripravujú sa z neho krémové polievky, pridáva sa spolu s ďalšou zeleninou do vývarov, robia sa z neho prílohy k mäsám.

Tip: Karfiol varte v otvorenom hrnci, aby mohli unikať zlúčeniny síry. Takto varený karfiol potom nenafukuje.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach