Ruky ako zo škatuľky

Ruky sú úžasným nástrojom, sú pre nás také dôležité, že si rozhodne zaslúžia našu každodennú pozornosť.

Ruky sú dennodenne vystavované mnohým nepriaznivým vplyvom spojeným s viac či menej náročnou profesiou a najmä potom s neustálym máčaním a omývaním. To spôsobuje narušenie ochranného tukového kožného filmu, pokožka rúk je tak nadmerne vysušovaná, stáva sa citlivejšou a náchylnejšou na podráždenie, ale predovšetkým rýchlejšie stárne. Neporušený kožný film totiž bráni úniku vody a minerálov z organizmu, chráni kožu pred nadmerným vysúšaním, negatívnym pôsobením vonkajších faktorov a pred rozmnožením choroboplodných organizmov.

Správna hygiena

Umývanie rúk patrí k základným pravidlám osobnej hygieny a má tiež významný kultúrny a estetický zmysel. Zaobstarajte si tuhé či tekuté mydlo s neutrálnym pH či s pH 5,0 až 7,0. Takéto zloženie vychádza z koncepcie kyslého kožného povrchu, ktorý je menej poškodzovaný „kyslými umývacími prostriedkami“ než klasickými mydlami. Ruky namočte a dôkladne namydlite. Po namydlení vytvorte na rukách penu, ktorú asi 15 sekúnd dôkladne rozotierajte medzi prstami a okolo nechtov. Pri umývaní venujte pozornosť miestam, ktoré sa ľahko znečisťujú – bruškám prstov, nechtom, priestorom medzi prstami a pod nechtami, chrbtu ruky vrátane zápästia a vonkajšej strany predlaktia. Preto je dôležité pred umývaním zložiť prstene, náramky a hodinky. Zvláštnu starostlivosť venujte aj nechtom, za ktorými zostávajú baktérie, a na ich čistenie použite kefku. Tá sa vám bude hodiť i na odolnú špinu.

Nakoniec ruky dôkladne opláchnite tečúcou teplou vodou, nie však príliš horúcou, ktorá ich tiež vysúša. Otrite alebo osušte dosucha. Po usušení ošetrite ruky krémom.

Každodenná starostlivosť

Naučte sa používať hydratačné prípravky na ruky po každom umytí rúk. Odmastenej pokožke rúk okamžite doplníte stratený ochranný kožný film. Ošetrenie zopakujte kedykoľvek počas dňa. Na dennú starostlivosť vyberajte skôr prípravky, ktoré nezanechávajú pocit mastnoty, aby ste sa bez problémov mohli venovať obvyklým aktivitám. Časté „krémovanie“ tak zaistí dlhodobú hydratáciu a príjemné zvláčnenie pokožky. Na nočné ošetrenie, keď je pokožka rúk oveľa lepšie pripravená na hĺbkovú regeneráciu a rovnako ako celé telo odpočíva, sú vhodné mastnejšie krémy. Nočná starostlivosť je veľmi účinná, lebo nič nerobíte, ruky nemáčate a aktívne látky pôsobia oveľa dlhší čas a intenzívnejšie.

Intenzívne ošetrenie

Ako doplnok základného ošetrenia rúk vyskúšajte regeneračné zábaly. Použite na to váš obľúbený krém na ruky. Naneste na ruky krém vo väčšej vrstve než obvykle, natiahnite na ne igelitové rukavice či mikroténové vrecúška a na rýchlejšie zahriatie si ešte navrch natiahnite rukavice z hrubšej froté látky, teplé ponožky alebo čisté kuchynské chňapky. Mikrotén a teplo zlepšia vstrebávanie tukovitých látok, po 30 minútach pôsobenia prebytky krému utrite alebo vmasírujte do pokožky. Zábal môžete aplikovať aj pred spaním a v rukaviciach ísť i spať. Zložiť si ich môžete kedykoľvek počas noci, ak vás už budú obťažovať, alebo až ráno. Ošetrenie pokožku zjemní a zlepší celkový vzhľad rúk. Takéto ošetrenie si doprajte aspoň raz týždenne.

Prstová gymnastika

Rukám po každodennej námahe doprajte nielen zvláčňujúce kozmetické ošetrenie, ale aj precvičenie, uvoľnenie a pretiahnutie. S rastúcim vekom svaly na našich prstoch strácajú silu a pružnosť – je čím ďalej obtiažnejšie veci s istotou uchopiť. Pripravili sme si pre Vás pár cvikov, ktoré zvládnete kdekoľvek a kedykoľvek potrebujete, a ktoré udržujú prsty obratné, pomáhajú pohyblivosti a zachovávajú pevný stisk plný vitality. Špecifické pohyby prstovej gymnastiky sú na prvý raz možno trocha nezvyčajné, ale určite sa dajú zvládnuť aj v práci pri počítači☺.

Prstocviky:

Odpočinok

Odpočinok

Začnite uvoľňovaním rúk. Skrížte uvoľnené ramená pred hrudníkom a zakvačte malíčky o seba. Ostatné prsty doširoka roztiahnite. Päťkrát sa zhlboka nadýchnite a vydýchnite. Uvoľnite prsty a otočte dlane smerom hore.

Teraz zakvačte o seba palce a opäť sa zvoľna päťkrát nadýchnite a vydýchnite. Aziati nazývajú tento typ spojenia rúk “Garuda-Mudra”. Mudry sú prstové cvičenia, ktoré majú podobný účinok na telo ako joga. V indickej mytológii je Garuda vládcom vzduchu. Cvičenie Garuda-Mudra má uvoľňovať energiu, stimulovať obeh a pomáhať chrániť pred vyčerpaním.

Zahrajte si

Zahriatie

Na začiatok jednoducho gúľajte dve sklenené guľôčky (koráliky) medzi dlaňami rúk (po chvíľke striedajte smer). Pri cvičení sa ruky zahrejú. Ak guľôčky bez problémov ovládate, prejdite k ďalšiemu cvičeniu.

Mimochodom, malé guľôčky stimulujú reflexné zóny rúk, a tak dodávajú energiu do celého tela. Priamo pod prstami sú reflexné zóny očí a uší, reflexná zóna mozgu leží v spodnej tretine ukazováku (pravý ukazovák pôsobí na pravú, kreatívnu polovicu mozgu, zatiaľ čo ľavý pôsobí na ľavú, logickú polovicu). Svoju pamäť môžete aktivovať prostredníctvom posledného článku ukazováku a priestorové vnímanie prostredníctvom posledného článku malíčku.

Až ku končekom prstov

Až ku končekom prstov

S dvoma guľôčkami medzi prstami máte veľa možností. Prevaľujte ich od končekov ku koreňom a skúste obe guľôčky nechať voľne putovať. Jednu guľôčku pošlite z ukazováku na prostredník, druhú guľôčku z prostredníku na prstenník, a potom zase späť.

Najdôležitejší je palec

Najdôležitejší je palec

Prevaľujte jednu guľôčku medzi ukazovákom a palcom, potom medzi prostredníkom a palcom, prstenníkom a palcom, malíčkom a palcom, a potom zasa späť.

Ďalšie možnosti:

Skúste cvičiť oboma rukami naraz, a guľôčky váľajte v opačnom smere v pravej a ľavej ruke.

Cvrnkanie

Cvrnkanie

Zatlačte nechtom každého prsta proti poslednému článku palca a prst rýchlo pusťte hore. Postupujte ako pri lakovaní nechtov ‐ ukazovák, prostredník, prstenník, malíček a zasa späť. Zopakujte desaťkrát na pravej ruke, desaťkrát na ľavej ruke a desaťkrát oboma rukami naraz. Zručnejší dokážu pohybovať prstami oboch rúk rôznymi smermi zároveň – to ale vyžaduje vysokú mieru sústredenia a zručnosti.

Ohýbanie prstov

Napnite všetky prsty a potom ich jeden po druhom ohýbajte dole smerom k dlani, ale nekrčte horné články. Začnite palcom, postupujte k malíčku a potom zasa späť. Zopakujte desaťkrát na pravej ruke, desaťkrát na ľavej ruke a desaťkrát oboma rukami naraz.

Hra na klavíri

Hra na klavíri

Predstavte si, že sa vám nad hlavou vznáša klávesnica klavíra, a keď natiahnete ruky hore, len tak‐tak na ňu dočiahnete. Natiahnite sa po nej a všetkými prstami „hrajte“ na pomyselnej klávesnici zhruba 30 sekúnd. Zveste ramená a hrajte ďaľších 30 sekúnd na úrovni pása. Opakujte toto prstové cvičenie 10‐krát striedavo nad hlavou a pri páse.

Preťahovanie rúk

Preťahovanie rúk

Vzpažte obe ruky nad hlavu. Roztiahnite prsty od seba, ako najviac sa to dá. Potom jednu ruku zovrite do päste, zatiaľ čo druhá zostane doširoka roztvorená. Počítajte do desať a päsť otvorte. Opakujte desaťkrát, ruky striedajte.

www.nivea.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach