Super tipy pre zdravé oči

Len zdravé oči sú krásne!

Chceli by ste mať zdravé oči? Kto by nechcel, všakže? Napriek tomu, že v tomto prípade je do značnej miery významný aj dedičný faktor, preukázateľne pozitívny účinok má aj zdravá výživa, starostlivosť a prevencia. Čo teda môžeme urobiť pre zdravý zrak? Skúste zaradiť do svojho jedálnička zopár zdravých potravín, vyberte si správne doplnky výživy a dodržiavajte zopár dôležitých pravidiel, ktoré pomôžu vašim očiam lepšie fungovať.

zdravé oči

Ovocie a zelenina

Vplyv konzumácie ovocia a zeleniny na zdravý zrak je neodškriepiteľný. Vysoký podiel vitamínu A, C a E v každodennej strave zabezpečuje dokonalú výživu aj pre náš zrak a chráni nás pred mnohými zdravotnými problémami. Konkrétne vitamín A napríklad pred šeroslepotou. Výborným zdrojom betakaroténu je napríklad mrkva. Telo betakarotén najlepšie zužitkuje, ak mrkvu jemne podusíme na olivovom alebo repkovom oleji. Už jedna mrkva denne spĺňa potrebnú dennú dávku betakaroténu.

rozbite vajceVajíčka
Vajíčka sú v skutočnosti pre náš organizmus oveľa osožnejšie než tvrdí ich povesť, zastrašujúca, mnohých ešte i dnes, stúpajúcou hladinou cholesterolu. Vaječný žĺtok je totiž pre zrak veľmi dôležitý. Obsahuje veľké množstvo luteínu, lecitín, cysteín a ďalšie aminokyseliny a zlúčeniny s obsahom síry. Všetky tieto látky pôsobia preventívne proti vzniku šedého zákalu.

lososRyby podporujú stavbu bunkových membrán
Mali by sme dbať na to, aby sa na našom stole pravidelne objavovali ryby z chladných morí, čiže sardinky, treska, makrela, či tuniak. Tieto ryby sú bohatým zdrojom mastnej kyseliny, známe ako DHA. Konzumácia týchto druhov rýb sa odporúča najmä pri suchých očiach, ako aj pri podmienenej degenerácii makuly a pre udržanie dobrého zraku.

CesnakCesnak, cibuľa, kapary…
Tieto potraviny sú veľmi bohaté na síru, ktorá je potrebná pre tvorbu glutationu, dôležitého antioxidantu osožného pre oči aj telo.

Špenát, kapusta a ďalšia listová zelenina

Listová zelenina obsahuje zraku prospešné látky luteín a zeaxantín, ktoré chránia sietnicu oka pred poškodením. Také poškodenie spôsobuje napríklad aj ultrafialové žiarenie.spenat

Čučoriedky, hrozno a marhule…
Čučoriedky a hrozno obsahujú antokyány, ktoré zlepšujú videnie za šera a v noci. Marhule obsahujú veľa betakaroténu. Tento „predstupeň“ vitamínu A sa označuje ako vitamín očí. Ak budeme konzumovať denne aspoň dva kusy marhúľ (v sušenom stave majú ešte väčší obsah výživných látok), zlepší sa nám videnie v noci.cucoriedky

Pätoro pre zdravý zrak:

1. Chrániť oči pred UV žiarením kvalitnými slnečnými okuliarmi.

2. Nenamáhať oči zbytočne dlhým pozeraním televízora, sedením pri počítači alebo čítaním pri zlých svetelných podmienkach.

3. Jesť stravu bohatú na antioxidanty.

4. Chodiť na pravidelné preventívne prehliadky zraku. Ak máte poškodený zrak, korigovať  ho okuliarmi alebo dioptrickými šošovkami,

5. Nefajčiť.


A ešte zaujímavosť:

Cviky na lepší zrak
Ak sa zdravo stravujete a užívate aj doplnky výživy pre zdravý zrak, môžete vyskúšať aj cviky na zlepšenie zraku – takzvanú Batesovu metódu.

Stúpenci Batesovej metódy tvrdia, že niekoľko jednoduchých cvičení pomáha udržať oči zdravé, i to, že sa v niektorých prípadoch pomocou nich môžeme úplne zbaviť okuliarov.

Cvičenia, o ktorých bude reč, sú vlastne telocvikom pre oči, ktorý osoží ľuďom s chorým i so zdravým zrakom. Zdravý, ale unavený zrak osviežia, ľuďom nosiacim okuliare, pomôžu v niektorých prípadoch úplne sa zbaviť dioptrií, alebo aspoň zastavia ďalšie slabnutie zraku. Samozrejme, tieto cvičenia nemôžu vyliečiť také ochorenia, ako je šedý alebo zelený zákal – takéto prípady patria do lekárskej ambulancie.

Niečo o dr. Batesovi
Doktor William H. Bates žil v rokoch 1860 – 1931, bol očným lekárom a vyhľadávaným špecialistom na detské očné choroby. Na konci jedného ťažkého dňa si aj on všimol, ako veľmi ho bolia oči. Vtedy si uvedomil, že na takúto bolesť, napätie v očiach i bolesti hlavy si často sťažujú aj jeho pacienti, a to i napriek tomu, že užívajú lieky. Sadol si teda vo svojej ambulancii za stôl, oprel sa o stôl lakťami a pootvorené dlane si priložil na oči. O desať minút si uvedomil, že oči ho prestali bolieť a cítil sa aj psychicky sviežo. Keď si oči odkryl, uvedomil si, že dokonca aj predmety v miestnosti sa zdajú oveľa jasnejšie a ostrejšie… A to bol vlastne zrod metódy „výcviku zraku“, o ktorej dr. Bates napísal vo svojej slávnej knihe Dokonalý zrak bez okuliarov. Už v čase, keď dr. Bates zomrel, mala jeho metóda stúpencov na oboch brehoch Atlantiku a napriek tomu, že nemôže vyliečiť všetky poruchy zraku, jednotlivé svedectvá svedčia o tom, že v mnohých prípadoch je veľmi účinná. Názorným príkladom je spisovateľ Aldous Huxley, ktorý v roku 1939 začal veľmi rýchle strácať zrak a ako 45-ročný už potreboval veľmi silné okuliare. Vďaka Batesovej metóde a po dvoch mesiacoch od chvíle, keď začal s cvičeniami, sa mu zrak zlepšil až do takej miery, že mohol čítať bez okuliarov. Neskôr sám napísal knihu Umenie vidieť, v ktorej uvádza, že 25 rokov trpel trvalo zníženou priehľadnosťou rohoviek, ktorá sa vďaka Batesovej metóde začala zlepšovať.

Skúste to aj vy
Očné cviky dr. Batesa nie sú zložité, ale je potrebné cvičiť ich pravidelne. Pri cvičení je potrebné uvoľniť sa. Stuhnutý krk a napätie ramenných svalov relaxáciu očí sťažujú.

Predstavy
Dlaňami si zakryjeme oči a skúsime si čo najvernejšie predstaviť nejaký predmet –  pokiaľ je to možné, tak podrobne a v jasných farbách. Ako povedal dr. Bates, predstavovanie si vecí pred vnútorným zrakom, nám pomáha lepšie vidieť veci v skutočnosti. Skúste si napríklad predstavovať kvet intenzívnej farby.

Prenášanie pohľadu
Nepozerajme sa uprene na jedno miesto (to robievajú často ľudia, ktorí nosia okuliare), ale skáčme pohľadom z jedného predmetu na druhý. Oči sa takto odreagujú, ich pohyby sa skrátia a uvidíme lepšie.

Žmurkanie
Ak nie sme zvyknutí pravidelne žmurkať, rýchlo si na to zvyknime. Pri žmurkaní 1 – 2-krát v priebehu 10 sekúnd sa oči čistia a navlhčujú.

Prikrývanie očí dlaňami
Posadíme sa ku stolu, zatvoríme oči a lakte si oprieme o plochejší vankúšik,  ležiaci pred nami na stole. Chrbát i krk držíme rovno – v jednej rovine s hlavou. Potom si  pootvorenými dlaňami zakryjeme oči – bez toho, aby sme sa ich dotýkali a myslíme na niečo príjemné alebo počúvame rádio. Toto cvičenie robíme asi 10 minút, najmenej 2x denne, alebo vždy, keď cítime v očiach únavu alebo bolesť.

Zaostrovanie na blízko a na diaľku
Pred tvárou držíme dve ceruzky vo zvislej polohe – jednu asi vo vzdialenosti 75 milimetrov od tváre a druhú asi na dĺžku ruky. Najprv obidve oči zaostríme na jeden predmet, potom žmurkneme a zaostríme na druhý predmet. Cvičenie niekoľkokrát zopakujeme a robíme ho pri každej vhodnej príležitosti.

Oplachovanie
Každé ráno si 20-krát opláchneme oči najprv teplou a potom 20-krát studenou vodou. Takto si v nich rozprúdime krv. Večer pred spaním robíme túto procedúru v opačnom poradí, teda najprv studenou vodou, potom teplou.

Knísanie
Postavíme sa rozkročmo a mierne sa kníšeme z jednej strany na druhú, pričom oči sa kolíšu v súlade s pohybom tela. Postupne si uvedomujeme, že oči sa pri tomto pohybe uvoľňujú a sú pružnejšie. Cvičenie opakujeme tak často, ako je to len možné. Ak počúvame pri ňom hudbu, jeho účinnosť sa ešte zvýši.

Dobré rady pre všetkých, ktorí túžia po zdravom zraku:

– Ak chcete skúsiť Batesovu metódu, cvičte pravidelne – úspech si vyžaduje vytrvalosť.

– Čítajte iba pri dobrom osvetlení, často žmurkajte a po každej prečítanej stránke na chvíľu zdvihnite pohľad hore.

– Ak pracujete pri počítači alebo obrazovke, doprajte svojim očiam po každých dvanástich minútach na jednu minútku  odpočinok – najlepšie tak, že k očiam priložíte dlane.

– Nerobte Batesove cvičenia s okuliarmi na očiach, ani s kontaktnými šošovkami.

– Nerobte nič, čo zrak poškodzuje, alebo ho rozostruje – napríklad neseďte dlhé hodiny pri televízii pri zhasnutom svetle.

 

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach