Zameťte cievne metličky!

Cievne metličky na nohách nám na kráse nepridajú, ale vieme, ako na ne!

Aj vy by ste sa v teplom ročnom období chceli pochváliť peknými nohami, ale trápia vás problémy, kvôli ktorým svoje nohy radšej neukazujete? Jedným z takýchto problémov sú aj nepekné husté, modré, fialové, či neraz aj modročervené alebo fialovočervené žilky, ktorým sa hovorí cievne metličky. Takýto problém však rozhodne nemáte len vy – novodobé štúdie ukazujú, že trápi prevažne ženy, a to takmer každú druhú. Prečo vznikajú a čo môžeme proti nim robiť?

Prečo nás trápia?

Vznik cievnych metličiek zvyčajne býva podmienený geneticky, ale v niektorých prípadoch môže byť aj dôsledkom užívania hormonálnej antikoncepcie. Ďalšími dôvodmi môže byť hormonálna nerovnováha (napríklad v tehotenstve alebo klimaktériu), nadváha, vysoký krvný tlak, vystavovanie sa vysokým teplotám – napríklad v saune, horúcich kúpeľoch. Okrem toho príčinou vzniku cievnych metličiek môže byť aj časté a nemierne opaľovanie, pretože UV žiarenie poškodzuje kolagén v cievnych stenách, ďalej nepriaznivo vplýva aj fajčenie, nevhodné oblečenie (napríklad veľmi úzke lemy na ponožkách, ktoré nohu príliš sťahujú). Pôvodcom cievnych metličiek môžu byť aj vysoké opätky, ale ukazuje sa, že aj časté nosenie topánok s priveľmi tenkou podrážkou. Samozrejme, negatívny vplyv má aj nedostatok pohybu, či ,naopak, dlhodobé sedenie, ale aj státie.

Mohlo by vás zaujímať

No url provided!

Čo môžeme urobiť?

Ak chceme s cievnymi metličkami radikálne „zamiesť“ a zbaviť sa ich, mali by sme najprv podstúpiť dôkladné vyšetrenie cievneho systému. Každá oblasť výskytu metličiek na tele má presne určené spôsoby liečby, ktoré sú vhodné. Na liečbu cievnych metličiek sa využíva skleroterapia (sklerotizácia) a na menšie z nich laseroterapia (ošetrenie pomocou farbivových laserov). Aby však naše nohy boli celkovo v pohode, mali by sme sa o nej starať. Napokon, po celodennej námahe sú unavené a zaslúžia si špeciálnu starostlivosť v podobe blahodarného kúpeľa, ošetrujúceho mlieka, balzamu či spreja. Všetky tieto prípravky nám totiž v boji proti cievnym metličkám môžu výrazne pomôcť.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach