Milo Kráľ

Vždy mám v talóne ilúziu, ktorú môžem stratiť.

Čierne vlasy, modré oči – vražedná kombinácia. Herec, ktorý sa roky „skrýval“ na doskách divadiel mimo Bratislavy, je momentálne vyhľadávaný artikel. Seriály Ordinácia v Ružovej záhrade, Nevinní, Vdova, Kolonáda a snáď najvýraznejšia úloha Erika Haladu v Búrlivom víne by bez neho neboli tým, čím sú.  S poslednou menovanou postavou  ho spájajú hádam všetci televízni diváci a neváhajú na neho dokonca na ulici pokrikovať –  Erik! Jeho ambície však sú oveľa vyššie. V súčasnosti dokončuje absolvenský film na VŠMU, kde študuje réžiu a okrem toho má kapelu Milo Kráľ Band, s ktorou sa chystá brázdiť slovenské koncertné pódiá. Najbližšie už 19. júna o 19-tej v bratislavskom Véčku. Dosť dôvodov na rozhovor. Milo Kráľ.

 Milo_Kral_2_ZAK_8999Ako sa vám žije s kráľovským priezviskom?
Veľmi dobre. Naozaj si neviem predstaviť iné, lepšie meno. Veď už aj na pľac keď ma volajú – príde pán ten a ten a pán Kráľ – uznáte, že je to veľmi príjemné. Určite je v tom náznak recesie, humoru a ešte je to milé. Skutočne ďakujem, že som sa narodil práve s týmto priezviskom a ďakujem rodičom, že mi k nemu vybrali slušné krsté meno.  Dokonca aj bratovi Radovanovi, ktorý so mnou hrá v našej kapele.

Rodičia si zrejme užili s vami – voch synov komediantov?
Otec je  sám je muzikant,  on nás k hudbe doviedol. Nútil nás cvičiť na klavíri a iné nepríjemné veci pre deti, osobne som cvičenia nemal rád, otec však bol prísny, dohliadal, aby som cvičil niekedy aj cez slzy. A som mu za to vďačný.

Kupujete CD albumy?
Dokonca som si ich kupoval v čase, keď som nemal ani CD prehrávač. Potom som bol s komornou operou na zájazde v Taliansku v Bozane a za honorár som si kúpil svoju prvú vežu a doma som mal už okolo 50 cédečiek. Teraz ich je podstatne viac, ak k tomu priradíme DVD, tak mi to zapratáva priestor. Potrebujem počúvať dobrú muziku, pozrieť si dobré filmy, je to pre mňa rovnako dôležité ako vzduch. Môžem byť akokoľvek unavený z celého dňa,  ak viem, že je dobrý film v kine, nezaváham a utekám. Vychutnávam si zvuk, pôvodné znenie aj napriek tomu, že sám robím často dabing (úsmev).

Milo_Kral_IMG_1734Kráľ by mal tri dcéry alebo troch synov, čo s tým mienite robiť?
Nič. Tejto kráľovskej výsady sa rád vzdám, plánujem ostať pri jednom synovi.

Hráte však minimálne v troch seriáloch, čo je nezvyklé dokonca v troch televíziách, takže si tie trojky  kompenzujte…
Áno, seriál Vdova sme dotočili vo februári, stále robíme Búrlivé víno a ešte robím v seriáli Doktorka Emma. Seriál Vdova bol pre mňa zaujímavou skúsenosťou, točilo sa v exteriéroch, veľa sme behali, malo to dobrodružný nádych. Búrlivé víno je skôr ateliérový seriál, Erik Halada je zaujímavá postava.

Tento rok vás čakajú zaujímavé udalosti – ukončenie vysokej školy, vydanie vlastného CD…
Momentálne naozaj žijem absolventským filmom, je pomerne zložité dávať dokopy termíny hercov, ktorých som obsadil a pre ktorých som jednotlivé postavy napísal, pretože sú dosť vyťažení. Radosť, že budú tam hrať, a že súhlasili s obsadením je jedna vec, ale druhá vec sú termíny, aby sme sa dokázali stretnúť vôbec a nakrútiť to.

Môžete navnadiť čitateľov a prezradiť nejaké mená, prípadne obsah filmu?
Hlavnú postavu hrá Dano Heriban a jeho kolegov z kapely stelesňujú Marek Geišberg a Ondro Kovaľ – všetci ovládajú hudobné nástroje  a budú hrať vo filme naživo a speváčku hrá Iveta Pagáčová z Mestkého divadla v Žiline. Tragikomédia o márnom pokuse presadiť kultúru v nekultúrnom prostredí. V prvom pláne vtipné, v druhom veľmi smutné.

Milo_Kral_IMG_1777Napriek tomu – máte kapelu, s ktorou sa snažíte tiež presadiť…
Áno, som priamo pri zdroji, z ktorého môžem čerpať scenár. Ale nemám osobne skeptický pohľad na presadzovanie sa v hudobnej oblasti. Toto je moja druhá zostava kapely, pred troma rokmi som absolvoval sériu koncertov s prvou. Milo Kráľ Band je kapela, v ktorej si rozumieme hlavne ľudsky a robíme to pre radosť. Nakopili sa mi piesne, ktoré som zložil pre divadlá a chcem to minimálne vydať na albume, nech po mne niečo ostane  – okrem postáv v seriáloch. Nech si to ľudia vypočujú. Nečakám zisk, len si to chcem nahrať. Kapela – to je čistá radosť, stretneme sa, zahráme ľuďom, urobíme – dúfam – dobrú náladu a v podstate to je všetko, čo čakám od toho.

To je fajn, nemôžete zažiť sklamanie, skôr príjemné prekvapenie…
Pri mojom životnom skepticizme je najlepšie nasadiť si latku poriadne nízko, neočakávať nič,  a potom som príjemne prekvapený(smiech).

Hovorí sa, že človek si sklamania spôsobuje sám, lebo má príliš‚ veľké očakávania.
Áno, celý život človeka je o strácaní  ilúzií, najprv strácame ilúzie o svojich rodičoch, potom o sebe, o svojej práci, o deťoch, vždy je o čo prísť.  Štveráme sa životom do kopca, ale vždy máme v talóne nejakú ilúziu, ktorú môžeme stratiť (smiech). Teším sa na zvyšok života.

V seriáloch doslova fičíte, ponuka na film sa neobjavila?
Nie, ale nevidím v tom nejaký problém, šliapem na to, že si to postupne urobím aj sám. Novou skúsenosťou pre mňa je, že som sa stal tváru módneho domu Lombardi Fashion, tak zrejme budem mať po starostiach s oblečením, lebo mi sľúbili, že sa postarajú (smiech).

Milo_Kral_ZAK_3939

Aj sa obsadíte pokojne do hlavnej úlohy vo vašom filme?
Prečo do hlavnej? Do niektorých študentských filmov som sa obsadil skôr z núdze, že nemali herci čas, ktorých som chcel, ale nemám ambíciu. Aj v mojom absolvenstskom filme sa prísne držím za kamerou.

Tak držíme palce, aby sa podaril absolvenstský film a koncertná šnúra…
Koncert chystáme  v legendárnom bratislavskom Véčku  už 19.  júna a verím, že bude spojený aj s premietaním absolventského filmu, ktorý s muzikou súvisí. Tak všetkých pozývam.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach