Letná chuťovka – egreše

Množstvo ovocia, ktoré si môžete dopriať v letných mesiacoch je nepreberné. Zamerajte však svoju pozornosť na egreše, ktoré patria medzi zdravé pochúťky. Guľaté, jemne oplstené plody s mäkkou dužinou. Vyskytujú sa v Európe, vo východnej a juhovýchodnej Ázii a v Severnej Amerike.

Odkiaľ pochádzajú?

Prvé záznamy o pestovaní egrešov pochádzajú z 15. storočia z oblasti pri Moskve. Pričom pestovali ich už skôr, v kláštoroch na území dnešného Ruska. Do Európy sa rozšírili v druhej polovici 16. storočia, najmä vo Francúzsku.

egreše

Egreše sú bohaté na ovocné kyseliny, z ktorých prevažuje kyselina citrónová, pektíny a vitamín C. Obsahujú tiež vitamín E, B, minerálne látky – železo, draslík, vápnik, horčík a zinok. Nachádza sa v nich 5 – 15 % cukrov, hlavne glukóza, fruktóza a vláknina. Egreše májú močopudné a odvodňujúce účinky. Pomáhajú pri detoxikácii, zbavujú črevá toxínov, podporujú rast vlasov, posilňujú cievy, väzové tkanivo, zlepšujú pokožku a podporujú krvotvorbu.

Vyznačujú sa najväčším množstvom ovocného cukru z celého domáceho bobuľového ovocia. Ich príjemne kyslastá chuť súvisí s vysokým podielom vínnej, jablkovej a citrónovej kyseliny, ktoré podporujú chuť do jedla a trávenie.

Jedna šálka egrešov obsahuje 1.32g bielkovín, 66 kalórií a viac ako 6.5g vlákniny.

Sú vynikajúce do koláčov, na prípravu štiav, marmelád alebo vína. Možno ich konzervovať, zavárať, zmraziť, prípadne z nich pripraviť ovocný šalát alebo čatní.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach