Liečivé účinky citrónov

O tom, že citróny obsahujú cenný vitamín C a že bez citrónovej šťavy sa v kuchyni takmer nezaobídeme, už dávno všetci vieme. Viete však o tom, že tento žltý plod subtrópov obsahuje aj iné cenný látky podporujúce zdravie a že je dôležitým domácim prostriedkom proti rôznym ťažkostiam? Aké sú teda Llečivé účinky citrónov?

Slabosť a nesústredenosť

Ak sa cítite unavení, vyčerpaní a bez nálady, nalejte do aromalampy alebo do mištičky s vodou zopár kvapiek citrónového éterického oleja. Pri jeho vyparovaní sa vám zlepší nálada a po chvíli sa vám vráti aj sústredenosť.

Parodontóza

Ak vás začína trápiť parodontóza a krvácať ďasná, masírujte si ich každý deň kúskom citróna. Posilní ich to a zabráni zápalom, ktoré by mohli viesť až k strate zubov. Pozitívny vedľajší efekt: citrón zjasňuje farbu zubov.

Bolesti kĺbov

Kyselina citrónová podporuje v tele využitie vápnika, čo je dôležité pri prevencii osteoporózy – najmä u ľudí, ktorí nemôžu konzumovať mliečne výrobky. Niektoré štúdie dokonca poukazujú na to, že bohaté konzumovanie citrónov pomôže aj pri artróze.

Rany

Menšie ranky ihneď potrite alebo pokvapkajte citrónovou šťavou. Pôsobí proti krvácaniu a podporuje hojenie. Alternatíva: Na ranu položte obklad navlhčený citrónovou vodou.

Znižuje pocit úzkosti a redukuje stres

Má upokojujúci účinok, redukuje depresiu a psychické napätie. Vitámin C, je jednou z prvých látok, ktoré sa spotrebujú, ked ste vystavení stresu.

Prináša úľavu pri dýchacích ťažkostiach

Teplá citrónová šťava pomáha pri zápaloch pľúc a zastavení problémov s kašľom. Pomôcť môže aj astmatikom a alergikom.

Stimuluje imunitný systém

Citrón obsahuje veľa vitamínu C, ktorý pomáha v boji proti prechladnutiu. Obsahuje tiež draslík, ktorý stimuluje mozgové a nervové funkcie a zároveň pomáha udržiavať stálu hodnotu krvného tlaku. Citróny posilňujú kapiláry a bolo preukázané, že znižujú búšenie srdca.

Vyvažuje hodnotu pH

Pite citrónovú vodu každý deň a znížite celkovú kyslosť vo vašom tele. Citrón je jedna z najviac zásaditých potravín. Obsahuje síce kyselinu citrónovú, ale nevytvára v tele kyslosť.

Zlepšuje trávenie

Citrónová šťava zmiešaná s teplou vodou zmierňuje pálenie záhy, nevoľnosť, nadúvanie a zápchu.
Pomáha vylúčiť z tela nechcené látky. Podporuje pečeň k produkcii žlče, dôležitej pri prijímaní tukov z jedál a neutralizuje trávenú stravu, ktorá prichádza silne kyslá zo žalúdka.

Krásna pleť

Ak chceme, aby naša pleť pôsobila žiarivo a rozjasnená, doprajme si pravidelne píling, ktorý si pripravíme z niekoľkých kvapiek citrónovej šťavy zmiešaných s hnedým cukrom. Touto kašičkou si pleť pravidelne jemne vyšúchame a následne dôkladne opláchneme vodou. V prípade, že nás trápia čierne bodky na nose, potierajme si ich čistou šťavou z citróna, nechajme 15 minút pôsobiť a potom opláchnime, Ak máme pokožku veľmi citlivú, citrónovú šťavu si zmiešajme s vodou. Pomáha aj pravidelné oplachovanie tváre vodou, do ktorej sme pridali citrónovú šťavu. Pleť bude čistejšia, jasnejšia a žiarivejšia. Potieranie citrónovou šťavu (podľa potreby môže byť aj zriedená) pomáha aj pri akné.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach