Niekto to rád horúce, iný ľadovo vychladené

Určite poznáte ten nepríjemný pocit. S chuťou sa pustíte do lákavého zmrzlinového pohára, alebo si upijete z lahodne rozvoniavajúcej kávičky, keď tu zrazu…aaaau! Citlivé zuby nás vedia veru potrápiť, a teraz v lete, keď je zmrzlinová sezóna v plnom prúde ešte viac, než inokedy. Starostlivosť o ne však nemusí byť zložitá ani finančne náročná, ako si možno myslíte. Stačí si osvojiť niekoľko zásad správnej zubnej hygieny a nepríjemné príznaky citlivosti zubov vieme pomocou nich veľmi účinne eliminovať.

ľadovo vychladené

Najčastejšie príčiny vzniku citlivých zubov:

Citlivosť zubov je najčastejšia u ľudí vo veku medzi 20 a 40 rokov. Môže sa však objaviť prakticky kedykoľvek počas života. Časť zuba, ktorá je nad ďasnom je pokrytá vrstvou skloviny. Sklovina chráni vnútornú vrstvu zubu, takzvaný dentín. K citlivosti obvykle dochádza na mieste, kde sa ďasno stretáva so zubom, pretože práve tam je vrstva zubnej skloviny najtenšia. Tu je niekoľko najčastejších príčin citlivosti zubov:

Mechanické poškodenie

Môže nastať v dôsledku používania nevhodnej zubnej kefky, ktorá je najčastejšie príliš tvrdá a nesprávne tvarovaná. V kombinácii so zlou technikou čistenia zubov dochádza k narúšaniu zubnej skloviny, odhaľovaniu dentínu a následnej precitlivelosti zubov. Používajte mäkkú zubnú kefku s krátkou pracovnou plochou a zaoblenými vláknami. Zuby si čistite jemným krúžením a stieraním, nikdy nie pohybom zo strany na stranu.

Kyslé prostredie

Ide o postupné stenčovanie skloviny zubov, zapríčinené kyslým prostredím v ústnej dutine. Najviac ho spôsobujú potraviny a nápoje s obsahom cukru a sladidiel, ale aj produkty živočíšnej výroby či alkohol a káva. Ak máte citlivé zuby, neznamená to ešte, že sa obľúbených potravín musíte vzdať. Stačí si po každom jedle ústa dôkladne vypláchnuť ústnou vodou s obsahom chloridu draselného, ktorý desenzibilizuje zuby a čiastočne znecitlivuje nervové vlákna. 

Plak a zubný kameň

Usádzanie zubného kameňa a plaku môže spôsobiť postupné ustupovanie ďasien a ich nepríjemne bolestivé zápaly. Ústupom ďasien dochádza k odhaľovaniu zubných krčkov a následnej citlivosti zubov. Riešením je pravidelné používanie zubnej pasty s obsahom látok, ktoré uzatvárajú dentinové kanáliky, čím zastavujú prenikanie dráždivých vplyvov k nervovým zakončeniam. 

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach