Zlatá stredná diéta?

Dni o vode, no bez chleba
Túžba po štíhlej línii môže byť zradná, ale snaha zachovať si zdravú hmotnosť je rozumná výzva. Žiaľ, bez námahy to nepôjde. Potom vyvstáva otázka, do akej miery trpí telo. Všetky druhy diét sú palice s dvoma koncami – môžu byť prospešné aj devastačné. Záleží od spôsobu, intenzity a cieľa. Pri každej jednej však treba dodržať pravidlo, podľa ktorého výdaj energie musí prevyšovať príjem. To sa pomerne ľahko vyráta, ale oveľa ťažšie žije.Hlad, nepohodu a s ňou spojenú nervozitu sú niektorí ľudia schopní znášať celkom dobre, lebo vidina úplne novej postavy, a vďaka tomu i nového života, sú silnou motiváciou. Iných, naopak, odradí už prvé škvŕkanie v žalúdku. No ani týždne hladovky neznamenajú štíhlu líniu navždy. Naopak, vystresované a vyhladované telo si začne robiť zásoby, len čo mu to jeho majiteľ dovolí. Tu si doprial keksík (veď hladoval šesť týždňov, zaslúži si!), tu si dá vyprážaný syr s hranolčekmi a tatárskou omáčkou (veď je štíhly ako laň, môže si to dovoliť!). Výsledkom je jojo efekt ako vyšitý a faldíky aj tam, kde predtým neboli.
diétaZlatá stredná
Práve preto sú teraz veľkým hitom diéty, ktoré sa javia ako zlatá stredná cesta: zakladajú sa na vyváženej kombinácii úplného nejedenia a jedenia všetkého. Že to znie zmätočne? Iba na prvý pohľad.

Na druhý pohľad je to šalamúnske riešenie, ktoré rešpektuje už tisícročné poznatky východnej medicíny (známe sú napríklad týždňové až 21-dňové hladovky, počas ktorých sa do žalúdka nedostane nič okrem vody a čaju, a ktoré slúžia najmä na očistu organizmu, vrátane pečene a obličiek) a najnovšie vedecké poznatky. Z USA sa do Európy dostala napríklad populárna diéta plastického chirurga Dr. Jamesa Johnsona (UpDayDownDay Diet), vďaka ktorej sa už mnohým Američanom podarilo schudnúť bez sebatrýznenia a hlavne si nižšiu hmotnosť udržali aj po skončení diéty. Hoci koniec je v tomto prípade vlastne nekonečný…

Gén štíhlosti
Tajomstvo odbúrania nadbytočného tuku a naštartovania metabolizmu, aby fungoval, ako má, je podľa Johnsona ukryté v „géne štíhlosti“, odborne nazvaným SIRT1. Tento drobný kúsok v našej DNA má na starosti to, aby bunky nezahynuli skôr, ako je nutné. Ak nemajú dostatok energie alebo vody, gén sa pustí do roboty, a kým je odkiaľ brať, vždy zabezpečí látky potrebné na ich život. Takúto genetickú výbavu majú nielen cicavce, ale napríklad aj vínne mušky a niektoré rastliny. Doktor Johnson pri laboratórnych pokusoch už viackrát dokázal, že gén štíhlosti sa dá správnou stimuláciou aktivovať a jeho výkonnosť prepnúť na maximum, aby z toho malo úžitok celé telo. Nielen preto, že sa môže zbaviť nadbytočného tuku, ale aj preto, že sa orgány tela týmto spôsobom zbavia významného množstva toxínov, čím klesne riziko mnohých chorôb a život sa zlepší aj predĺži.

Život podľa Johnsona
Ako teda na to? Diéta doktora Johnsona je v princípe veľmi jednoduchá: jeden deň sa môže zjesť maximálne 500 kalórií, čo v podstate znamená žiť na vode, nesladených čajoch a zeleninových šťavách, na druhý deň sa však človek nemusí obmedzovať a rátať kalórie – môže jesť všetko. „Tento spôsob diéty vyhovuje aj tým, ktorí v sebe nemali dostatok vôle alebo disciplíny, aby niečo zo svojho jedálnička vylúčili alebo aby minimalizovali porcie. Áno, jeden deň človek môže pociťovať hlad, ale znáša to oveľa ľahšie, keď vie, že na druhý deň sa to zmení,“ opisuje svoju diétu Dr. Johnson.

Samozrejme, ani pri tejto diéte netreba nič preháňať. V „hladný“ deň sa nešportuje a ak hrozí odpadnutie z hladu, treba mať poruke niečo, čo žalúdok zaplní a dlho sa trávi. Ideálny je kus zeleniny. Neodolateľná chuť na sladké sa dá riešiť minerálkou osladenou fruktózou. V deň jedenia je dobré naordinovať si aj nejakú pohybovú aktivitu – aj trištvrte hodina rýchlej chôdze alebo polhodinka behu v tom najnižšom tempe urobí veľký efekt,“ radí lekár. Kto má chuť na spomínaný vyprážaný syr alebo fast food, ten nech si ho dá, hoci výraznejší efekt bude predsa len s racionálnejšou stravou. Pretože jedným z cieľov tejto diéty je privyknúť telo na výhodnejšiu, teda zdravšiu stravu. Ale opakujeme, nie je podmienkou.

Tri týždne a dosť
Dni o vode a dni s jedlom Dr. Johnson odporúča striedať dva, maximálne tri týždne. Úbytok na váhe bude už poznať, ale hlavne, po tomto čase je gén štíhlosti vybičovaný na maximum a viac z neho nedostaneme bez toho, aby sme si neublížili.Po troch týždňoch však nie je úplný koniec. Na nasledujúcich niekoľko mesiacov (odporúčajú sa aspoň dva) by sme si mali sily, energiu a jedlo rozdeliť tak, aby sme boli dva zo siedmich dní bez jedla. Vo finále, na udržanie dosiahnutej hmotnosti po zvyšok života, Dr. Johnson radí urobiť si pôstny deň aspoň raz za mesiac. Každý mesiac!

Týranie, alebo funkčný návod?
Tento spôsob chudnutia má čosi do seba, môže to byť spomínaná zlatá stredná cesta,“ uznanlivo kýva hlavou výživový poradca Ing. Libor Javro z výživového štúdia SH Nutrition. „Význam pôstnych dní alebo období, kedy sa telo môže zbaviť toxínov a jedov, je dobre známy. Dni bez jedla môžu navyše naštartovať metabolizmus. Určite sa tak nestane hneď v prvý deň, ale po krátkom čase sa telo naučí akosi automatickejšie prepínať do režimu, keď musí energiu čerpať z vlastných zásob, teda z tuku.“ Zároveň však netrpí takým stresom z hladu, ako pri drastickom diétovaní.

Podľa mňa však treba dbať o to, čo jeme, aj keď doktor Johnson tvrdí, že to môže byť čokoľvek. Určite si treba dať pozor v prvom rade na cukry, v jedálničku by mal byť najmä vysoký podiel zeleniny, chýbať by nemalo ovocie, ale skôr dopoludnia ako popoludní, a v rozumnej miere by mali byť zastúpené aj bielkoviny a tuky z mäsa, rýb a hydiny,“ myslí si L. Javro.
A že telo bude v dňoch bez jedla trpieť? To si myslíme len my, naučení jesť, aj keď nie sme hladní, a byť v panike, keď pár hodín nemôžeme do úst vložiť v podstate nič. Pravda je, že bez vody vydrží priemerne zdravý a priemerne (ne)trénovaný dospelý človek tri dni a bez jedla bez ujmy na zdraví v pohode týždeň! Stres je len v hlave, telo si s aktuálnym neprísunom potravy v skutočnosti poradí dovtedy, kým máme v tele aspoň za mak tuku.

Tri zlaté rady Dr. Jamesa Johnsona
1. Pre maximálny efekt a pokoj aj v tele, aj v hlave sa nimi riaďte, ak sa rozhodnete tri týždne striedať dni bez jedla s dňami, keď sa najete do sýtosti.
Môžete cítiť hlad, ale nie smäd! Dobrý pitný režim je nevyhnutný!  
2. Hýbte sa v dňoch, keď jete. Nemusíte veľa, ale určite pravidelne a systematicky. Zákon príjmu a výdaja energie jednoducho nepustí.
3. Aby ste predišli zbytočnej frustrácii z toho, že kilá neubúdajú raketovou rýchlosťou, alebo že dnes máte o 200 g viac ako predvčerom, vážte sa iba raz za týždeň. Ideálne ráno po dni bez jedla.

Žalúdok v hlave
Nie, tam určite nie je, ale presne tam sa rodia všetky tie pocity a chute, čo by sme si dali a bez čoho nevieme byť, a keď to nedostaneme hneď a zaraz, tak… budeme minimálne nervózne vrčať na okolie. Dobrým trikom, ako zahnať pocit akútneho hladu, je odšťavená zelenina, ktorá môže byť pri správnej kombinácii dokonca veľmi chutná: sladká, slaná, pikantná – podľa toho, čo si telo (no dobre, tak naša hlava) žiada. Trik číslo dva spočíva v starej známej pravde, že hlad je preoblečený smäd. Aby prázdny žalúdok nevyvádzal a nevyhrával, zaplňte ho tekutinou: čajom alebo vodou. Minerálky je dobré striedať, aby telu nechýbali ani potrebné vitamíny a stopové prvky.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach