Magický hlas rebelky

Začínala ako predavačka gramofónových platní, teraz patrí medzi najväčšie hlasy Česka i Slovenska.  Jej pieseň „Modlitba pro Martu“ sa stala symbolom národného odporu a vzorom slobody pre mnohých ľudí.  Česká speváčka a herečka Marta Kubišová sa vracia vo filmovej dokumentárnej podobe. Fanúšikovia sa dočkajú slovenskej kinopremiéry už 21. augusta.

 Marta Kubisova

Autorka troch knižných bestsellerov, bývalá docentka na filmovej a televíznej fakulte akadémií múzických umení či režisérka 97 dokumentárnych filmov. Kto iný by mal zvečniť jedinečnú osobnosť Marty Kubišovej ako majsterka svojho remesla, režisérka Oľga Sommerová. Už v týchto dňoch prichádza na filmové plátna celovečerný dokumentárny film o speváckej legende Marte Kubišovej s názvom „MAGICKÝ HLAS REBELKY“. Film je výpoveďou o životnej púti speváčky a signatárky Charty 77, ktorá sa pri okupácii vojskami Varšavskej zmluvy v roku 1968 svojím hlasom v piesni „Modlitba pro Martu“ stala symbolom národného odporu. Tento legendárny song spolu s československou hymnou zaznel aj z balkóna Melantrichu na Václavskom námestí počas nežnej revolúcie ako symbol túžby po lepšom živote a slobody pre všetkých.

Pri príležitosti zosobnenia legendy populárnej hudby Marty Kubišovej v dokumentárnom filme „MAGICKÝ HLAS REBELKY“ vydavateľstvo Supraphon vydalo jedinečný rovnomenný album – ten je zároveň soundtrackom k spomínanému filmu. Obsahuje najväčšie Kubišovej hity od 60tych rokov až do súčasnosti vrátane najsilnejšej piesne svojej doby „Modlitba pro Martu“.

Speváčka si pripravila pre fanúšikov aj ďalšie prekvapenie –  exkluzívnu premiéru nového songu „Život nie je pes“ v duete so Zlatou Slávicou a prvou Českou SuperStar Anetou Langerovou.

Na soundtrackovom albume nechýba ani ich predchádzajúca spolupráca, pieseň „Já chci být volná“ z muzikálu „Touha menom Einodis“.

 

Celovečerný dokument „MAGICKÝ HLAS REBELKY“ sa nakrúcal v priebehu jedného roka. Štáb sa zúčastnil niekoľkých koncertov Marty Kubišovej, navštívil bývalú speváčkinu chalupu, kde podpísala Chartu 77. Speváčka sa vo filme stretne nielen so svojimi priateľmi z Charty Danou Němcovou, Pavlom Kohoutom, Vlastimilom Třešňákom a Jaroslavom Hutkom, objavia sa v ňom aj jej ďalší kamaráti Milan Hein, Václav Neckář, Petr Malásek, Karel Štolba, Fero Fenič, Iva Janžurová a aj jej najbližšia priateľka, dcéra Kateřina. „Martu Kubišovú milujem od mladosti. Jej LP-éčko „Songy a balady“ som v 60tych a 70tych rokoch počúvala stále dookola. Keď boľševici v roku 1970 zakázali Marte spievať, niesla som to v beznádejných 70tych rokoch ako ďalšiu ranu slobode“, spomína si režisérka Oľga Sommerová. Režisérkina úcta ku speváčke vzrástla potom, čo Marta Kubišová podpísala Chartu 77. „Možnosť natočiť o Marte životopisný film je pre mňa pocta. V jej osobnosti sa stretávajú dva najdôležitejšie komponenty ľudského charakteru –  vysoká umelecká profesionalita a integrita osobnosti, stáť za svojou pravdou a nenechať sa diablom nalákať na pohodlnú cestu za cenu stratenej sebaúcty,“ dodáva so vztýčenou hlavou režisérka Sommerová.

Film „MAGICKÝ HLAS REBELKY“ bol uvedený vo svetovej premiére v rámci programu Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary. V slovenských kinách bude predstavený už 21. augusta. https://sexe24.ch Tvorcovia posielajú fanúšikom zatiaľ aspoň krátky zostrih z nakrúcania:

Tracklist SOUNDTRACKU  K FILMU – MAGICKÝ HLAS REBELKY:

1.  Já chci být volná 
s Anetou Langerovou

2.  Chci právo trubky mít

3.  Depeše

4.  Nechte zvony znít

5.  S nebývalou ochotou (Walkin´ Back To Happiness)

6.  Loudá se půlměsíc (Ange est venu)

7.  Magdalena (Aleluya)

8.  Nepiš dál

9.  Hej, pane zajíci!    
s Helenou Vondráčkovou

10.  Už se léto schovává (Playing Solitaire With My Memories)

11.  Cesta

12.  Modlitba pro Martu

13.  Proudy (Prove It)

14.  Hej, Jude (Hey, Jude)

15.  Mamá (When My Dollies Have Babies)

16.  Ring-o-ding

17.  Denně čekám (Anyone Who Had A Heart)

18.  Šlechtici              
s Václavem Neckářem a Helenou Vondráčkovou

19.  Lampa

20.  Tajuplnej hráč

21.  Dobrodružství s bohem Panem (Greensleeves)

22.  Vyznání

23.  Život není pes                
s Anetou Langerovou (novinka 2014)

Zdroj: Supraphon

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach