Varenie je krásna alchýmia

Škola varenia – radosť variť v Poluse neustále ponúka niečo nové a zaujímavé. Ďalším z nesporne zaujímavých lektorov, s ktorým sa tu možno stretnúť, je Marek Mráz. Nielenže sme s ním varili a ochutnali skvelé mexické a vegeteriánske špeciality, ale sme mu aj položili zopár zvedavých otázok…

Ako a kedy ste v sebe po prvý raz objavili lásku k vareniu? Má varenie a vzťah k dobrému jedlu vo vašej rodine tradíciu?
Lásku k vareniu som v sebe objavil asi tak ako každé dieťa, ktoré chce pomáhať mame v kuchyni. Neskôr ma inšpiroval môj otec ktorý rád experimentoval, čo mi po ňom aj zostalo. Marek Mráz Zoznámili sme sa v Škole varenia – radosť variť v Poluse, kde ste varili skvelé mexické špeciality a potom zase úžasné vegetariánske pochúťky v kurze s názvom Vege vege.. Máte sklon  k vegetariánstvu či vegánstvu?  
Vegetariánska kuchyňa prišla do môjho života počas pôsobenia v Prahe, kde som pracoval aké šéfkuchár v jednej  známej vegetariánskej reštaurácii LEHKá HLAVA. Tam som sa dostal k vege kuchyni ktorá ma oslovila a som veľmi rád za túto skuúsenost. Bola to skvelá práca a skvelí ľudia.

V Trnave máte príjemné bistro s úžasnou ponukou mexických a ázijských špecialít s názvom Quesadilla & Wok – ste fanúšikom týchto svetových kuchýň? Pravdepodobne ste sa tieto špeciality naučili pripravoať v zahraničí… kde všade ste už stihli pobudnúť a zbierať svoje kuchárske vedomosti?  
Bistro QUESADILLA & WOK máme s bratom už asi rok otvorené v Trnave. Úspešne sme prakonali prvé nástrahy podnikania a bistro sa pekne rozbehlo. Čo sa týka mojej práce, skúsenosti som zbieral v rôznych kuchyniach – v anglickej, rakúskej, španielskej, českej, aj mexickej.

V ponuke bistra je okrem iného sympatické aj to, že ponúkate aj menu bez lepku a mlieka, čo svedčí o tom, že zrejme máte dosť hostí uprednostňujúcich tento spôsob stravovania… Alebo preferujte tento spôsob stravovania v rodine? Marek Mráz  Snažíme sa uspokojiť požiadavky našich zákazníkov, ktorí sa snažia stravovať zdravo, alebo sú celatici, poprípade nejedia mlieko. Snažíme sa týmto smerom orientovať naše obedové menu, ale  takíto zákazníci si vyberú aj z našej stálej ponuky.

A aký spôsob stravovania uprednostňujte vy sám a čo ostatní vo vašej rodine? Prezradíte nám niečo o svojej rodine?
Ja som bol určitý čas aj vegetariánom. Momentálne jem aj ryby. Moja rodina sa stravuje klasicky, okrem mojej priateľky,  ktorá sa stravuje veľmi zdravo. Momentálne je tehotná, tak je otvorená aj tomu, že bude jesť aj mäso, ked to bode tak cítiť.

Čomu všetkému sa ešte venujete okrem svojho bistra a kurzov v škole varenia v Poluse?  
Varím na pobytových akciách – jogový workshop, tanečný workshop a podobne. Dosť takýchto aktivít mám v Českej republike, kde som 10 rokov žil. Tiež som organizoval aj kurzy varenia pre deti v detskom domove, čo bola úžasná skúsenosť.

Varenie je zrejme vašou vášňou i koníčkom – varíte však aj doma?

Áno – varím aj doma a rád. Marek MrázAký máte vzťah k slovenskej kuchyni a jej špecialitám?
Na slovenskú kuchyňu som trocha zanevrel, pretože sa teraz stravujem iným spôsobom, ale keď varím pre druhých, tak ma veľmi inšpirujú knihy Petra Ševčoviča, kde sú úžasné recepty. Tu som pochopil, že slovenská kuchyňa je pestrá a plná chutí.

Možno to chápať tak, že zo svetových kuchýň sú vám blízke najmä mexická a ázijská?
Áno, toto sú moje obľúbené kuchyne. Rád používan aj prepájanie kuchýn. Často vznikajú úžasné kombinácie – varenie je krásna alchýmia.

Máte nejaké nepslnené kuchárske sny?
Áno –  a veľa.

Obľúbené jedlo, ktorému nikdy neodoláte – je také?
Také, čo som ešte neochutnal…

Máte svoje kuchárske vzory – páči sa vám niektorá z kuchárskych celebrít, známych z televízie?
Čitam kuchárske knihy a recepty na webe. Telku už 10 rokov nepozerám.

Aké jedlo by ste pripravili na romantické chvíle pre svoju ženu snov?
To záleží od tej ženy. Každá je iná a potrebuje niečo iné.

Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok – veríte na afrodiziaká medzi jedlami či nápojmi?
Áno, verím tomu. Často to používam. Verím aj na silu myšlienky  – na čo myslíš, keď pripravuješ jedlo, taká myšlienka je potom obsiahnutá v tom jedle.

Škola varenia v Poluse – radosť variť
www.polus.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach