Bolesť hrdla z orálneho sexu?

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na jednu intímnu záležitosť. Je možné, aby môjho partnera z orálneho styku so mnou na druhý deň bolelo hrdlo? Má zníženú imunitu. Môže sa mu niečo odo mňa preniesť takto a hneď sa prejaviť bolesťou v hrdle? Nemám žiadnu pohlavne prenosnú chorobu a dôsledne dodržiavam hygienu. Ja som zdravá, nemám ani žiaden iný problém, respektíve nič nepociťujem.

Ďakujem,

Anežka

Bolesť hrdla

Odpovedá MUDr. Martin Gábor z Centra pre gynekológiu, urológiu a asistovanú reprodukciu GYN-FIV:
Pošva je orgán s bohatým ekosystémom „priateľských“ baktérií a kvasiniek, ktoré žijú s organizmom a navzájom vo vzájomnej symbióze a tak chránia vnútorný genitál ženy pred vzostupnou infekciou patogénnymi baktériami. Spektrum mikroorganizmov je však typické, samozrejme, pre pošvu, a to čo „je normálne dole“, nemusí byť – a

často ani nie je v korelácii so spektrom mikroorganizmov žijúcich v iných častiach ľudského tela. Lokálna slizničná imunita dutiny ústnej a imunitné bunky si so stavom po orálnom styku /tzv. cunnilingus/ za fyziologických podmienok, samozrejme, poradia /ak sa nejedná o infekčné pohlavne prenosné ochorenie pošvy či genitálu/, no za stavu akokoľvek zníženej imunity sa môžu baktérie prejaviť a spôsobiť zápal /napríklad hltana, hrtana, tonzíl atď./. Navyše nie je vylúčený ani asymptomatický priebeh pošvovej „infekcie“ u vás – v tom prípade by bola vhodná kultivácia a eventuálne preliečenie.

Použitie antiseptickej ústnej vody a výplach dutiny ústnej  by malo potiaže po takomto styku  eliminovať, no v opačnom prípade je vhodné kultivačné vyšetrenie z dutiny ústnej a liečba, samozrejme aj riešenie deficitu imunity partnera.

Kontakt:

GYN-FIV a.s.
Záhradnícka ulica č. 42
821 08 Bratislava

Telefón:
+421 – 2 – 50 10 29 00
+421 – 902 818 100
+421 – 915 450 818

gyn-fiv@gyn-fiv.sk

objednavky@gyn-fiv.sk

www.gyn-fiv.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach