Ničí antikoncepcia pôžitok zo sexu?

Dobrý deň, čítala som jeden článok, v ktorom sa hovorí o novej štúdii, ktorá ukázala, antikoncepcia môže škodiť sexuálnemu životu páru. Bolo to o hormonálnej antikoncepcii, tak sa chcem spýtať, či to potvrdzujú aj vaše skúsenosti alebo ako sa na to pozeráte vy ako odborníčka. Ja totiž užívam antikoncepciu ostatných 5 rokov – lieky – mám 31 a s mojim sexuálnym životom to ide z kopca. Nemám chuť na sex a orgazmus, ak mám, tak len veľmi slabý. Predtým to bolo iné. Myslíte, že by bolo lepšie keby som lieky vysadila?

Ďakujem,

Paulína

antikoncepcia

Odpovedá MUDr. Elena Kováčová, gynekologička – sexuologička:
Môžete skúsiť vysadiť hormonálnu antikoncepciu – prv sa bežne praktizovalo, že  aspoň na 2-3 cykly po roku užívania – aby sa obnovil prirodzený cyklus. Dnes sú rôzne formy s nižšími dávkami hormónov, ale i tak ovplyvňujú viaceré funkcie v organizme, pričom veľmi záleží aj na tom, s akým presvedčením, predsavzatím ich berieme (aký rebríček profitov znamená pre nás – či to pokladáme za nutné, potrebné, pozitívne, veľmi pozitívne až vynikajúce pre nás, náš život a naše ciele), samozrejme, pri pravidelných kontrolách, že neškodia.

Okrem tohto postoja naozaj menia hormóny viaceré skutočnosti – je nebolestivá, pravidelná, kratšia menštruácia, máme istotu, že neotehotnieme, tiež bez obáv pristupujeme k sexu a môžeme si ho bez zábran užívať.

Viaceré štúdie potvrdzujú možný pokles libida, a tým aj orgastickú schopnosť žien najmä pri dlhodobejšom užívaní antikoncepcie, ktorá vlastne potláča prirodzené cyklické zmeny v organizme a z nich vyplývajúce funkčné reakcie – ako možný vedľajší účinok.

Ak Vám to nerobí problém, skúste vysadiť hormonálnu antikoncepciu – ak nechcete otehotnieť zabezpečte sa inou – a uvidíte, že veci môžu byť iné.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach