Šťastné dieťa = šťastná matka

Nie vždy je to tak
Čo urobí matku šťastnou? Šťastné a spokojné dieťa. Už len samotný úsmev dieťaťa je pre väčšinu matiek úžasným darom a povzbudením. Nie každá matka však má k svojmu dieťaťu rovnaký vzťah. Sú i také, ktoré vlastné dieťa nepovažujú za to najdôležitejšie, dokonca i také, ktoré dieťa týrajú, na druhej strane i také, ktoré to so starostlivosťou, strachom o dieťa a citovou väzbou trošku preháňajú. Najintenzívnejší vzťah vzniká tesne po pôrode a väčšinou naďalej narastá. I keď už počas tehotenstva sa mnohé ženy, ktoré pôvodne nemali veľký vzťah k deťom, menia, niektoré zostávajú naďalej chladnými. Prečo je to tak?

mamtka a dieťa

Úsmev posilňuje puto
Týmto doteraz nie veľmi jasným fenoménom sa zaoberali americkí vedci z Baylor College of Medicine v Houstone. Štúdia potvrdila, že pri pohľade na smejúce sa dieťatko sa aktivujú tie časti mozgu žien, v ktorých vzniká pocit šťastia. To, že niektoré ženy tieto pocity nemajú by znamenali, že príčina môže byť v chemických reakciách mozgu. Tie môžu spôsobiť spomínané poruchy v materskom cítení. Zaujímavé zistenie je, že pohľad na plačúce dieťa alebo dieťa s neutrálnym výrazom, nevyvoláva v mozgu matky rovnakú odozvu ako reakcia na jeho úsmev. Podľa autorky štúdie doktorky Lane Strathearnovej je detský úsmev veľmi silným stimulom, ktorý má hlboký biologický význam. Ide o systém, ktorý vytvorila príroda na posilnenie puta medzi dieťaťom a tým, kto sa oň stará.

Fascinujúci objav
Výsledky štúdie vedci získali na základe sledovania mozgovej aktivity prvorodičiek s priemerným vekom 29 rokov. Zohľadňovali aj spomienky žien na vlastné detstvo, vzťah k rodičom. Prvýkrát sa s nimi stretli v prvom trimestri tehotenstva. Opätovne sa stretli v čase, keď mali ich bábätká 6 mesiacov. Ich reakcie – smiech, plač, neutrálne výrazy natáčali na video a o ďalšie štyri mesiace požiadali matky, aby prišli na funkčný záznam mozgovej aktivity. Ukázalo sa, že niektoré oblasti mozgu, vyvolávajúce pocit šťastia, sa aktivovali len pri pohľade na vlastného potomka s úsmevom na tvári. Vedci považujú tento objav za mimoriadne fascinujúci, pretože je počiatočnou stopou k poznaniu, aké chemické procesy ovplyvňujú naše emócie a následne vzťah medzi matkou a dieťaťom. Sú presvedčení, že porucha v tomto systéme môže spôsobiť narušené puto medzi matkou a dieťaťom a dokonca i fakt, že niektoré ženy sú schopné svoje deti aj týrať. Zjednodušene povedané, chýba im materinský cit.

Sabína Zavarská
Foto:Nivea

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach