Štyri tipy ako podporiť predstavivosť dieťaťa

O deťoch často hovoríme, že majú až priveľa fantázie. Najmä, ak si začnú vymýšľať a skúšať naše nervy. O tom však inokedy. Predstavivosť pomáha deťom čeliť výzvam a riešiť problémy, preto je jej rozvoj veľmi dôležitý. Viete, ako správne rozvíjať detskú fantáziu už od najmenšieho malička? Prinášame niekoľko tipov:

predstavivosť dieťaťa

1. Podporujme ich výmysly

Mnohí rodičia na detské výmysly reagujú negatívne, aj keď ide o celkom nevinné a prospešné zábavky. Napríklad, deti si často vymýšľajú imaginárnych kamarátov, rozprávajú sa s nimi, prestierajú pre nich, zosobňujú hračky. To, že naše dieťa má takéhoto kamaráta a rozpráva sa s plyšákmi absolútne neznamená, že nie je v poriadku. Práve naopak, je to znamením, že naše dieťa je tvorivé, spoločenské a takto sa učí vyrovnávať s okolitým prostredím aj svojimi obavami. V takýchto hrách by sme teda detičky mali podporovať, a nie im ich zakazovať, i keď niekedy môže z toho byť vcelku dosť veľký neporiadok – najme ak si prizvú celú kopu imaginárnych priateľov. Vďaka nim však môžeme dieťa aj my lepšie usmerňovať v správaní – keď dieťa neposlúchalo alebo urobilo neporiadok – musí to spolu s priateľom upratať, odpykať si trest, ospravedlniť sa a podobne.

2. Vymyslime pre nich vlastný príbeh

Sme na prechádzke, alebo cestujeme autom, či iným dopravným prostriedkom, čakáme v čakárni u lekára… Jednoducho čas na nejakú zábavku. Využime nové prostredie na vymyslenie príbehu. Jeho hrdinom bude naše dieťa a príbeh môže byť úplne bláznivý – uvoľnime aj my svoju fantáziu. Nechajme ho spolutvoriť aj dieťaťu a nakoniec uvidíme, že ona samo bude hrdo pokračovať  – veď je hlavným hrdinom. Skvelá zábava na dlhé chvíle, ale najmä výborná pomôcka na rozvíjanie fantázie ale aj rečových a logických zručností.

3. Improvizujme v hudbe a speve

Na rôznych krúžkoch, či v škole sa síce deti učia základom hudby, rytmiky, spevu, či hry na hudobných nástrojoch, ale nikdy alebo len málokedy majú priestor na uplatnenie vlastnej fantázie. A tu je rad na nás. Tancujme, spievajme, vytvorme si vlastné hudobné nástroje a improvizujme. Vymyslime si k hudbe aj vlastný text o čomkoľvek zábavnom, prípadne našu tvorbu môžeme obohatiť zaujímavým tančekom vlastnej produkcie. Akýkoľvek tvorivý proces stimuluje predstavivosť a tu je ich hneď niekoľko naraz.

4. Zahrajme si divadlo s rekvizitami

Isto, ani vy nemáte rady, keď dieťa rozhadzuje a požičiava si z kuchyne či dielničky rôzne náradie a predmety na vlastné účely. Napriek tomu, vyhraďme pre neho predmety, ktoré môže použiť – samozrejme, v prvom rade musia byť bezpečné. Napríklad z kuchyne sú veľmi deťmi veľmi obľúbené rôzne sitká, lieviky, naberačky, varešky, či riad z umelej hmoty. Môžeme ich separovať na jedno miesto, aby dieťa vedelo, že sa s nimi môže hrať. No a teraz to hlavné – tieto predmety použime buď na bádanie, hru s vodou a podobne alebo  ako rekvizity do nášho súkromného divadielka. Z kuchynskej zástery môže byť celkom dobrý plášť pre rytiera, či princa, ako ho otočíme naopak. Môže z nej byť dokonca aj supermanovský plášť!  Vďaka takýmto hrám sa nám podarí dostať hlbšie do uvažovania detí a do ich pocitov, ktoré niekedy len veľmi ťažko páčime.

-sz-

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach