Hynek Čermák

Slovenské herečky majú pre nás exotický nádych
Nikdy netúžil stať sa hercom, miloval lietanie, ale keď sa nedostal na vysokú leteckú školu, prihlásil sa na DAMU. Vzali ho, napokon herecké skúsenosti už mal a bojové umenie, ktorému sa venoval,  ho predurčilo, že si prešiel zamestnaniami ako barman či vyhadzovač. V podobnom duchu sa niesli aj jeho herecké úlohy, no presvedčivo zahral i klasiku – Richarda III. Bratislavu navštívil v rámci prezentácie seriálu Až po uši, ktorý nakrútil režisér Jan Hřebejk pre HBO. Sympatcký, skomný a skvelý herec Hynek Čermák.

Hynek Čermák

Videli sme prvé tri časti nového seriálu pre HBO – Až po uši. Vaša postava je vtipná, šarmantná, vidieť na vás, že ste si  rolu „děvkaře“ doslova a do písmena užívali…
Niečo na tom bude (smiech). Rola Milana je napísaná  pomerne prvoplánovo a nikto nemusí riešť nič iné, než jeho čiernobielu stránku, takže to bolo skutočne zábavné. Samozrejme, musí to mať nejaké nadsadené momenty, temporytmus, sexuálne scény však prvoplánové  nie sú, hoci ich tam je veľa, ale snažili sme sa s režisérom Honzom Hřebejkom, aby mali vtip. V momente, keď má ten vtip zaznieť,  scéna musí byť o to viac odvážnejšia, aby to zabralo a toto  bolo  najnáročnejšie.

Milan je predajca áut, krásne drahé  autá, úspešní muži a pekné ženy – to ide dokopy…
Áno, o mužoch sa hovorí, že sú „děvkaři“, ale kde sa berú tie ženské, aby sa to o mužoch mohlo hovoriť, že? Nejako sa to nepekne rieši, ale myslím, že to bude jedna k jednej (smiech).

Zaujímavá je scéna, kde vám filmová manželka  hovorí o synovi, ktorý je úspešný a vy sa akože potešíte, ale o desať minút sa jej opýtate – a ako je to s tým našim synom? Sám ste otec dvoch detí, stalo sa vám, že ste z prepracovanosti alebo iného dôvodu zažili podobnú situácia vo vlastnej rodine?
Úplne bežne sa mi to stáva, nielen s partnerkou a deťmi, ale i režisérmi, napriek tomu, že som abstinent, sa strácam. Je to množstvom práce, herec pracuje neustále, zaoberá sa rolami, v ktorých funguje, cez deň premýšla, čo ho kde, v ktorom divadle čaká večer, či vo filmových úlohách, ktoré sa učím.

Zažili ste aj situáciu, že ste prišli do divadla večer a museli ste sa zamyslieť  – akú postavu to vlatne dnes hrám?
To zrovna, nie, ale stane sa mi, že prídem do divadla a myslím si – aké predstavenie hráme a hráme niečo úplne iné. Ale to preklopím veľmi rýchlo v hlave a hrám.

V roku 2011 ste účinkovali v piatich divadlách, pretože ste sa nechceli viazať,  nikam patriť…. Ako je to dnes s vami?
Rovnako, akurát viac účinkujem v Dejvickom divadle, kde mám tzv. exkluzívnu zmluvu. Nikto tam nič „nemusí“,  vždy sa medzi sebou dohodneme, je to práca úplne iná, než vo väčšine českých divadiel. Sloboda hercov je braná vážne, využívame ju veľmi tvorivo, a preto aj predstavenia v tomto divadle sú výnimočné. Herec má na postavu svoj názor, ten nám v divadle akceptujú, to naozaj nie je samozrejmosť. Pokiaľ herec nemá vlastný názor, nemá na javisku čo robiť.

Netajíte sa tým, že sloboda je pre vás najdôležitejšia…
Áno, je,  nielen moja, ale aj ľudí okolo mňa.

S partnerkou neriešite svadbu – keď vám však zazvoní telefón a kamarát vás pozýva na pivo, nemáte s tým doma žiaden problém?
To naozaj nie, moja žena riadi môj diár, pretože ja na to nemám mozgovú kapacitu, musí mi povedať ,kedy a kam mám ísť. Pre mňa urobiť program v divadle na dva mesiace a skĺbiť to s natáčaním filmu je priam nemožné, ale moja žena, ktorá pred herectvom študovala matematiku/fyziku je na toto úplne stvorená.

Manželka vás má teda úplne pod kontrolou, ale aký máte vzťah k iným praktickým záležitostiam ako opraviť vodovodný kohútik, vymeniť žiarovku?
Nie je problém. Nie som tým umelcom, čo nedokáže zatĺcť kliniec, to naozaj nie, s drobnými prácami okolo domu si hravo poradím.

Minimálne dvakrát vám kvôli prepracovanosti odporučili iné zamestnanie, čo by ste si vedeli predstaviť robiť?
Viem si predstaviť robiť čokoľvek, herectvo nebol môj sen a dodnes nie je, ale mám už 41 rokov, začal som hrať ako 17-ročný, robím to príliš dlho, aby som sa začal zaoberať iným odborom. Bolo by mi totiž ľúto teraz začínať a v herectve som už dosť ďaleko, na istej pozícii aj vďaka tomu, že sa mu venujem dlho. Dokázal by som sa zobrať, ísť robiť hocijakú prácu, ale vďaka Bohu – nemusím.

Máte dve deti, majú herecké ambície?
Dcéra Hedvika veľmi túžila hrať a hoci sme ju odhovárali, hrá v seriáli Svatby v Benátkách a moc si to užíva. So synom Bořivojom, ktorý má o rok viac, už hrali s režisérom Hřebejkom vo filme asi dvakrát, oboch to bavilo. Hedvika má talent prirodzenosti, s kamerou si rozumie, ale dokedy ju to bude baviť – necháme na nej. Bořek  – u toho to vyzerá skôr na režiséra, už si točí filmy, strihá, robí hudbu, titulky, tak uvidíme.

Ste kritický otec?
Nie. Vážim si chvíľky, kedy som s  nimi,  lebo ich je málo, nechcem byť tým prísnym a zlým otcom, ale skôr radcom a spovedníkom. Dúfam, že to potrvá ešte niekoľko rokov, aby naozaj s problémami chodili za mnou, mali ku mne dôveru a istotu, že pomocnú ruku u mňa vždy nájdu.

Čakajú vás ďalšie zaujímavé scenáre, máme sa na čo tešiť?
Áno, rozhodol som sa urobiť film  Gangster K., klasická gangsterka, ktorá vychádza zo života českého mafiána Radovana Krejčířa. Napísal to  režisér Jan Pachl a  vychádza to zo skutočných udalostí. Mám dva mesiace na to, aby som si oddýchol, nabral váhu, naštudoval rolu, potom odlietame do Afriky točiť.

Ako vnímate prepojenie, že v českých filmoch sa objavujú slovenskí herci – v spomínanom seriáli Až po uši je to Jana Kolesárová?
Slovenské hrectvo má bližšie k ruskému, je veľmi zvnútra. Slovenských hercov, ktorí pracujú  srdcom, dušou, je väčšina a u žien to má ešte tú výhodu, že slovenské hrečky sú veľmi krásne, majú pre nás exotický nádych a ani neviem, či je to rečou, majú zvláštny sexepíl. Práve vyberáme herečky do role manželky Krejčířa a tá rola je náročná, pretože ona je  síce modelka, ovšem vydržala neskutočné veci, takže nebude to len „taká nejaká modelína“, ale skutočne silná, múdra  žena.  Herečka, ktorú hľadáme,  musí byť prekrásna a naozaj skvelá, určite zabrúsime v rámci castingov na Slovensko.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach