Čo by ste povedali na tekvicovú pochúťku, ktorú je najlepšie servírovať v čase, keď tekvice zdobia naše záhrady a príbytky a keď na nás zo všetkých kútov dýcha jeseň? Vynikajúco sa hodí aj ako pohostenie v dušičkovom čase…
Na karamelizovanú tekvicu budeme potrebovať:
1 kg klasickej záhradnej tekvice, 40 g masla, 400 g kryštálového cukru, 400 g nasekaných jadier z vlašských orechov
Postup:
Tekvicu ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na hrubšie kocky. Do väčšieho kastróla nalejeme 100 ml vody a pridáme maslo a na kocky nakrájanú tekvicu. Všetko spolu varíme pri miernej teplote asi 25 minút. Potom primiešame cukor a pomaly varíme ďalších 20 minút, až do chvíle, kým tekvica zašne zľahka karamelizovať. Odstavíme zo sporáka, karamelizovanú tekvicu posypeme nasekanými jadrami vlašských orechov, prípadne opečenými krutónkami a servírujeme.