Kedy je chrápanie detí problémom?

Vo veku osem až dvanásť rokov chrápe mnoho detí. I keď je toto chrápanie bežné, niekedy môže ísť o prejav závažného ochorenia. Približne tri až päť percent detí trpí spánkovým apnoe, čo je mimoriadne závažný stav. Môže veľmi nepriaznivo ovplyvniť rast dieťaťa, emocionálny a kognitívny vývoja, ale aj zdravie srdcovo-cievneho systému. Ak vaše dieťa občas v noci chrápe a neviete, či je to potrebné riešiť alebo nie, prečítajte si nasledujúce tipy:

chrápanie detí

10 tipov, ktoré nám pomôžu zistiť, či ide o niečo vážnejšie

Ak má dieťa okrem chrápania niektorý alebo niektoré z nasledujúcich príznakov, je vhodné konzultovať tento stav s lekárom:

1. Časté nočné potenie
Nočné potenie môže vyvolať aj nedostatok kyslíka v priebehu spánku a úsilie dýchať napriek zatvoreným dýchacím cestám.

2. Prudký pohyb hrudného koša
I ten môže byť signálom veľkej snahy nadýchnuť sa, pri uzatvorených dýchacích cestách.

3. Nezvyčajné polohy v spánku
Deti, ktoré trpia na spánkové apnoe často volia v noci pri spánku nezvyčajné polohy. Väčšinou ide o polohy, ktoré predlžujú krk. Takto sa snažia udržať otvorené dýchacie cesty.

4. Ranné bolesti hlavy
Ak dieťa trpí ráno bolesťami hlavy, ktoré počas dňa ustúpia, môže to byť spôsobené nedostatkom kyslíka a zvýšením krvného tlaku počas spánku.

5. Chronické nočné pomočovanie
Niekoľko štúdií preukázalo, že deti, ktoré sa pocikávajú v noci často trpia spánkovým apnoe. V prípade liečby spánkového apnoe sa mnoho z týchto detí prestane aj pocikávať.

6. Hyperaktivita a nepozornosť v škole
Deťom, ktoré trpia spánkovým apnoe niekedy nesprávne diagnostikujú ADHD, teda poruchu pozornosti s hyperaktivitou. Vyšetrenie takýchto detí by rozhodne malo zahŕňať aj otázky o tom, či a ako často dieťa chrápe. Okrem trefnej liečby sa tak deti vyhnú zbytočnému užívaniu liekov na ADHD.

7. Častá námesačnosť a nočné mory
Spánkové apnoe môže spôsobiť aj námesačnosť, aj časté nočné mory. U mnohých detí, ktoré sa liečia na spánkové apnoe v súvislosti s liečbou tieto stavy prestali alebo sa minimalizovali.

8. Vysoký krvný tlak
Pravidlo odborníkov vraví, že všetky deti, ktoré trpia vysokým krvným tlakom by mali byť dôkladne vyšetrené aj na prítomnosť spánkového apnoe.

9. Downov syndróm
Štyridsať až 70 percent detí, ktoré trpia Downovým syndrómom trpia zároveň aj spánkovým apnoe. Ak sa nelieči, môže vážne ovplyvniť ich zdravie a duševný vývoj.

10. Obezita
Až 30 percent obéznych detí trpí spánkovým apnoe. Ak sa nelieči, zvyšuje už i tak vysoké riziko vzniku vysokého krvného tlaku, inzulínovej rezistencie a súvisiacich metabolických porúch.

Počet prípadov detského apnoe stúpa, pritom, ak je včas a správne diagnostikované, liečba nie je náročná. V prípade, že nie je liečené však môže mať mnohé nežiaduce vplyvy na zdravie dieťaťa a jeho vývoj. Preto, ak trpí niektorými z príznakov alebo pravidelne často v noci chrápe, riešme to.

-sz-

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach