Katarína začína stridžie dni!

V dnešných časoch možno už iba málo ľudí vie, že pekné a populárne ženské meno Katarína symbolizovalo v kalendári našich predkov začiatok zváštneho a magického obdobia. Hovorilo sa mu stridžie dni. V uvedenom období sa predpokladala  zvýšená aktivita nepriaznivých síl. Postupom času sa ale táto predstava zredukovala iba na povery o záškodníckej činnosti stríg.

V období, keď deň bol čoraz kratší, noc čoraz dlhšia a temnota naplno prevzala svoju vládu, ľudia trpeli pocitmi úzkosti,  strachu z démonov a iných zlovestných bytostí. Podľa predstáv našich predkov  (v niektorých oblastiach ešte aj v minulom storočí), strigy a zlé bytosti sa usilovali vniknúť do ľudských obydlí. Na dedinách to bolo najmä do stajní, aby domácnosti uškodili. Ústnym podaním sa dokonca tradovalo, že niektoré mimoriadne šikovné bosorky sa dokázali prešmyknúť  dnu aj cez kľúčovú dierku alebo úzkymi štrbinami medzi oknami či dverami.

To bol aj dôvod, že niekto z gazdovstva urobil na týchto miestach cesnakom alebo svätenou vodou kríže. Prípadne okolo každého nakreslil ešte aj kruh svätenou kriedou. Ak by sa však predsa len nejakej strige napriek zvýšeným bezpečnostným opatreniam podarilo vniknúť dnu, hojne sa rozvešiavali hlávky cesnaku a cibule, čo malo mať tiež ochranný účinok.

stridžie dni
https://www.shutterstock.com

Ďalšie dni  zo stridžieho kalendára…

Stridžie dni, ktoré podľa našich predkov spustili zvýšenú aktivitu zlých síl, začali teda Katarínou (25. november), pokračovali dňom, keď má meniny Ondrej (30. novembra), Barbora (4. decembra), Mikuláš (6. decembra), Lucia (13. decembra) a napokon Tomáš (21. decembra).  Podľa starodávnych predstáv, strigy mohli počas týchto dní škodiť  mnohorakými spôsobmi. Ak sa im nepodarilo vniknúť do domácnosti bežným spôsobom, premenili sa vraj na nejaké zviera. Najčastejšie na mačku, aby sa mohli votrieť dnu a narobiť riadnu neplechu.

V tieto dni však nebola podozrivá len mačka, ale akákoľvek žena. Či už staršia, alebo v dnešnom ponímaní mladá „kočka“, ktorá ráno prišla do domu. Ešte horšie bolo, ak si niečo tajne odniesla, či požičala, alebo domácim niečo predala. Ženy ako hostia boli počas týchto dní v domácnostiach nevítané. O to vítanejší boli ako návštevníci muži. Ak prišiel do domu ako prvý návštevník muž, zlé sily boli vyhnané a po mužovi už mohol prísť na návštevu ktokoľvek. Na mnohých miestach Slovenska sa ešte do prvej polovice 20. storočia  tradovala povera, že ak počas stridžích dní príde ako prvá na návštevu žena, bude sa v tej domácnosti po celý rok rozbíjať riad!

Katarínske čarovanie

Zvláštnu príchuť mal deň Kataríny pre mladé ženy a dievčatá, ktoré túžili poznať svoj osud a chceli si niečo vyveštiť. Na Katarínu odrezali z ovocných stromov alebo kríkov, ktoré na jar skoro rozkvitajú, viacero prútov. Každý prút symbolizoval  určité želanie. Prútiky vložili do nádoby z vodou, pričom vodu každý deň vymieňali.  Podľa toho, na ktorom prúte sa do Štedrého dňa objavili lístky alebo kvety, usudzovali, ktoré želanie sa im splní.

stridžie dni
https://www.shutterstock.com

Ani mladí muži však neobišli katarínsku noc bez povšimnutia. Aby si s dievčatami trochu pošpásovali a súčasne si urobili posmešky aj z povedačiek o strigách, v tajomnú katarínsku noc pobrali z domov a dvorov, kde mali mladé dievčatá, rôzne náradie a povešali ho na okolité stromy, či priamo na strechy domov. Nijakou zvláštnosťou nebol ani rozobratý voz na streche domu. Alebo hoci aj záchod premiestnený do susedovej záhrady. 

Keď na druhý deň ráno dievčatá nemohli nič nájsť a ukryté, či na posmech premiestnené veci bez úspechu hľadali, ľudia sa im posmievali, že od skorého rána behajú po dedine ako strigy. Mimochodom,  ktorá žena by sa nerozčertila ako striga, ak by ráno zistila, že má ísť na toaletu k susedom…?

V niektorých častiach Považia začínali na Katarínu priadky, spojené s rozprávaním hrôzostrašných historiek. Keďže sa však priasť smelo až po Kataríne, mládež sa v dobrej nálade bavila pri tanci a víne. Dávnu tradíciu, dodržiavanú dodnes, majú v mestách i na dedinách Katarínske tanečné zábavy. Tieto určite nevynechal nikto, kto mal rád zábavu, hudbu a veselú spoločnosť. Štyri týždne pred Vianocami totiž začína Advent. Počas adventu sa podľa cirkevnej synody z roku 922 prísne zakazovali akékoľvek zábavy, ba nesmeli byť ani svadby.

stridžie dni
https://www.shutterstock.com

Mohlo by vás zaujímať

Túžite po láske? Skúste toto krásne kúzlo!

Túžite stretnúť a prežívať krásnu lásku a akosi nemáte šťastie stretnúť toho pravého alebo tú pravú? Ak je to tak, vyskúšajte starodávne kúzlo, ktoré vám… Čítaj ďaľej

Bosorky číhajú aj dnes!

Myslíte si, že temným silám a strigám už odzvonilo a že v súčasnosti nám zlé bytosti nemôžu uškodiť?  Omyl! Pri troche fantázie pochopíme, že zlé bytosti a energie ku nám môžu naozaj preniknúť všetkými možnými spôsobmi. Dokonca, vôbec nemusia prejsť oknom, dverami, ani kľúčovou dierkou. Stačí napríklad pozerať nevhodné televízne programy. Prípadne čítať veci, ktoré – či už v tlači, alebo na internete,  nahlodávajú našu psychiku. Alebo sa stretávať s ľuďmi, ktorí nás, často nevďačne a nenásytne, oberajú o čas a drahocennú energiu, bez toho, že by nám niečo dávali. No a ak si takýchto ľudí ešte pustíme do svojho života a do domácnosti, potom sa ešte len začnú diať veci! Bu-bu-bu…:-) A stridžie dni začnú!

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach