Polyp aj myóm na maternici

Dobrý deň, nedávno som bola na preventívnej prehliadke u svojho gynekológa. Zistil mi v maternici polyp aj myóm. Polyp má približne pol centimetra a myóm trojnásobok. Myóm je údajne z vonkajšej strany maternice. Výsledky som sa dozvedela telefonicky, zatiaľ som sa s lekárom nebavila osobne, ale som objednaná. Chcela by som sa vás spýtať, či je možné polyp aj myóm odstrániť počas jednej operácie? Je v tomto prípade lepšie dať si vybrať celú maternicu? Mám totiž už 45 rokov a tri deti, už tehotná nechcem byť. Ak by som si dala odstrániť maternicu, ako budú naďalej fungovať vaječníky? Či už nebudú? Budem ako po prechode?

Ďakujem,

Renáta

Polyp aj myóm na maternici

Odpovedá MUDr. Peter Harbulák, PhD. z Centra pre gynekológiu, urológiu a asistovanú reprodukciu GYN-FIV:

Dobrý deň, pani Renáta!

Polyp je nezhubným útvarom sliznice, ktorý sa postupom času u niektorých pacientok môže zvrhnúť na útvar malígny, t. j. karcinóm, v tomto prípade na karcinóm sliznice maternice. Pretrvávajúci polyp, ktorý je verifikovaný opakovane je potrebné odstrániť operačne. Najšetrnejšou operačnou metódou je hysteroskopia, ktorou je možné polyp odstrániť z vaginálneho prístupu pomocou operačného prístroja pozostávajúceho z optiky, kamery a operačného nástroja. Odstránený polyp sa zasiela na histologické vyšetrenie a po potvrdení  nezhubného /benigného/ nálezu  nie je nutné vyberať maternicu. V našom zariadení vykonávame túto operáciu v rámci jednodňovej chirurgie, teda po štandardnom priebehu operácie nie je nutná hospitalizácia.

Myóm je nezhubný útvar svaloviny maternice a ten sa mení na malígny, t. j. sarkóm, len výnimočne. Myómy sú operačne odstraňované len v prípade, že spôsobujú krvácanie a následne anémiu u pacientky, alebo dosahujú veľké rozmery /7-10 cm/ a spôsobujú klinické ťažkosti. Vami popisovaný myóm nepatrí do tejto skupiny, tak nie je dôvod na chirurgickú intervenciu.

Kontakt:

GYN-FIV a.s.
Záhradnícka ulica č. 42
821 08 Bratislava

Telefón:
+421 – 2 – 50 10 29 00
+421 – 902 818 100
+421 – 915 450 818

gyn-fiv@gyn-fiv.sk

objednavky@gyn-fiv.sk

www.gyn-fiv.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach