Varíme so Sandrou Bombošovou

Zoznámili sme sa v Škole varenia – radosť variť na kurze s názvom „Bez lepku a laktózy“, kde ste účastníčky a účastníkov kurzu učili pripravovať skvelé jedlá pre tých, ktorým robí problém lepok a laktóza – ako je to u Vás? Viem, že aj Vy sama dodržiavate takýto spôsob stravovania…

U nás doma nie je takýto typ stravovania žiadnou novinkou. Náš syn Dávidko mal už od perinky stravovacie problémy, ako trojročný kontroloval pani kuchárku v škôlke, či v jeho jedle nie je mliečko. Dcéra Sabča si odkrútila zopár pobytov v nemocnici, mávala po jedle také kŕče, že bývala aj pár dní úplne mimo. Diagnostikovali jej silnú laktózovú intoleranciu. Mňa moja choroba – histamínová intolerancia – doslova pripútala na dlhší čas k lôžku. Až po nasadení správnej diéty sa mi zdravotný stav postupne zlepšil, až bolesti napokon úplne zmizli.

so Sandrou Bombošovou
Sandra Bombošová

Ako a kedy ste sa dostali k takémuto spôsobu stravovania? Ako sa stravuje Vaša rodina – dodržiavajú takéto potravinové obmedzenia aj Vaše deti? Ak môžete (alebo chcete sa o svoju skúsenosť podeliť s našimi čitateľkami), prezradiť – ako ste zistili, že sa u Vás prejavila histaminová intolerancia?

Ako som už spomínala, správna diéta ma opäť postavila na nohy a to doslova. Bolesti, ktoré ma počas ochorenia sužovali boli také silné, že ma úplne vyradili z bežného života. Na bolesti mi účinkovalo jediné analgetikum, ktoré mi museli podávať injekčne. Manžel ma každý deň doslova nosil na rukách na pohotovosť, kde mi injekciu podávali. A potom som sa už len modlila, aby analgetikum zabralo. Dlho sme pátrali, čo mi vlastne môže byť, absolvovala som nespočetné množstvo vyšetrení – u lekárov, liečiteľov, aj šarlatánov.

Aj keď si myslím, že veľa pri chorobe robí psychika. Je ťažké myslieť na to, že sa človek uzdraví, keď trpí dennodennými silnými bolesťami. Podarilo sa mi však nájsť jednu kliniku alternatívnej medicíny. Už ich samotný prístup mi dodal veľkú nádej. Nastavili mi jedálniček, presný zoznam surovín, ktoré som mala okamžite prestať jesť a zoznam povolených surovín. Zvláštne bolo si uvedomiť, že napriek tomu, že som si myslela, že sa stravujem zdravo, pre moje telo boli niektoré „zdravé“ suroviny alebo ich kombinácia doslova toxické.

Neskôr mi na gastroenterológii konečne diagnostikovali Histamínovú intoleranciu. Dostala som ďalší zoznam povolených surovín. Ten však do veľkej miery korešponodoval so zoznamom, ktorý som dostala na klinike alternatívnej medicíny. Veľmi mi pomohla aj pani Katarína Horáková, autorka knihy Detoxikácia organizmu. Poradila mi vhodné doplnky výživy na trávenie, antizápalové prípravky, ale najmä, pomohla mi ľudsky. Ako jedna z mála mi dala nádej, že sa vyliečim a bolesti jedného dňa odídu tak rýchlo, ako aj prišli. Budú to už dva roky, čo si starostlivo vyberám, čo si dám na tanier.

Bolo ťažké preorientovať sa z normálnej stravy na antihistamínovú?

Začiatky veru neboli ľahké J Musela som sa naučiť variť a piecť bez lepku a kvôli deťom aj bez mlieka. Každý, kto začínal piecť s bezlepkovou múkou vie, že to nie je jednoduché. Postupne som však vychytala všetky muchy a dnes si na narodeniny pochutnávame na vynikajúcej bezlepkovej a bezmliečnej Sacherovej tortičke J

so Sandrou Bombošovou
Sandra Bombošová

Čo vám pri prechode na iný spôsob stravovania robilo najväčší problém?

Problém som nemala, predo mnou bol jasný cieľ, uzdravenie.

Väčšine tých, ktorí boli alebo sú nútení prejsť na bezlepkovú diétu, robí najväčší problém to, že nemôžu jesť bežný chlebík, pečivo a všetky tie nádherne rozvoniavajúce pochúťky z pekárne… Ako ste tento problém riešili a riešite vy? Kupujete si bezlepkový chlieb? Alebo si ho pravidelne pečiete?

Chlebík som sprvu piekla v pekárničke, teraz ho už bez problému upečiem aj v rúre. Bolo to skúšanie, pokus – omyl, postupne sa však začalo dariť a dnes už problém upiecť chutný bezlepkový chlebík nemám. Ale samozrejme si ho aj kupujem. Mám jednu značku, ktorá mi vyhovuje a ten kupujem pravidelne.

Čo vám najviac pomohlo, keď ste sama začali dodržiavať tento spôsob stravovania? Kde ste načerpali najviac informácií a dobrých rád?

Pridala som sa do všetkých možných skupín na sociálnych sieťach. Tam sú komunity ľudí s podobnými problémami. Poradíme si, posťažujeme sa, je to fajn. Veľa informácií som našla aj na internete, najmä na zahraničných weboch, kde sú trochu napred pred Slovenskom. Aj výskum môjho ochorenia je v zahraničí úplne niekde inde. Ešte že existuje internet! J

Účastníci kurzu v škole varenia sa dozvedajú od Vás množstvo cenných informácií – napríklad aj o tom, že ak sa niekto stravuje bez lepku, nestačí jesť len bezlepkový chlieb, alebo používať bezlepkovú múku namiesto klasickej pšeničnej, či inej, ktorá obsahuje lepok. Skrátka, ide o to, že niektoré potraviny sú vhodné a iné nevhodné… Mohli by ste o tom povedať viac niečo z Vašich cenných skúseností?

Ide ma občas poraziť, keď čítam na bezlepkových fórach, čo všetko sú ľudia schopní zjesť. Je pre mňa nepochopiteľné, že niekto vysadí lepok, snaží sa dať do poriadku rokmi zničené črevo a kupuje si odporné polotovary len preto, že sú bezlepkové. Urobí si domáce cesto na bezlepkovú pizzu, ale „ochutí“ ho vegetou a ako tuk použije tú najnechutnejšiu vec na svete – tavený syr.

Ľudia by si mali uvedomiť, že svoje uzdravenie musia brať komplexne. Naše črevá neničí len lepok, alebo laktóza. Je to aj sója, ktorú ťažko trávime a je takmer v každom polotovare. Sú to všetky tie farbivá, konzervačné a prídavné látky. Z toho sú všetky naše alergie a intolerancie. Mali by sme sa snažiť viac variť doma, z čerstvých surovín. Jednoducho a možno aj menej, než sme zvyknutí.

Jedlá z Vašej kuchyne sú pestré, mnohoraké a najmä veľmi chutné – nevyhýbate sa ani exotickým kombináciám. Ako sa inšpirujete?

Inšpirujem sa všade, kde sa dá, ale najmä na internete. Veľakrát mám predstavu v hlave a potom už len hľadám recepty v kombinácii určitých surovín. Je to hotová alchýmia, ale milujem ten pocit, keď si vytváram nové jedlo a najmä, keď chutí aj mojej rodine J

Čo je momentálne Vaše obľúbené jedlo?

Vždy bola, aj bude – sviečková od maminy 😀 S jediným rozdielom, že knedľu nahradím bezlepkovou.

Aký spôsob stravovania je zaužívaný vo Vašej rodine? Varíte denne? Alebo máte zabezpečený iný spôsob stravovania?

Snažím sa variť čo najčastejšie. U nás doma jeme veľmi radi, hlavne náš syn je stále hladný! J  Snažíme sa jesť zdravo, rezne máme tak raz do roka. V chladničke u nás nájdete vždy kopec zeleniny na šaláty a polievky, čerstvé kuracie mäsko a v špajzi zas kopec bezlepkových múk, cestovín, quinoy, rôznych druhov ryže, orechov, semienok, sušeného ale aj čerstvého ovocia.

V oblasti zdravej výživy sa tak, ako aj inde, často vyskytne mnoho mýtov – raz je niečo zdravé a vychvaľované a onedlho zase doslova zatracované. Tak je to napríklad aj so sójou a na produkty z nej, ktoré boli ešte donedávna také populárne… Aký je váš názor na sóju, tofu atď, na jedálnom lístku? Mali by sme ju konzumovať, alebo nie… ? Názory na to sú aj medzi odborníkmi dosť protichodné…

Ťažko hovoriť ostatným, je to vysoko individuálne. Verím tomu, že existujú ľudia aj v našich zemepisných šírkach, ktorí ju bez problémov strávia. Ja sa jej však vyhýbam ako čert krížu. Som presvedčená, že za moje zdravotné problémy môže práve nadmerná konzumácia sóje.

Máte nejakých obľúbených známych kuchárov – sledujete programy o varení v televízii? Dokážu Vás inšpirovať?

Jasné, obdivujem veľa našich kuchárov :-D. Jednotkou je pre mňa Braňo Križan, veľmi rada mám recepty Michala Konráda, Vojta Artza a Jardu Žídeka. Úprimne obdivujem ich prácu a dlhoročnú neutíchajúcu kreativitu. Sú pre mňa veľkými vzormi a som šťastná, že som mala tú česť nahliadnuť aj do ich kuchýň a vidieť osobne ich majstrovstvo v akcii.

Ako riešite, ako bezlepkárka, keď ste nútená, napríklad na dovolenke v hoteli, stravovať sa v hoteli a v reštauráciách? Dôverujete, že v pokrme nie je lepok, alebo sa na to radšej nespoliehate?

Nedôverujem nikomu! 😀 Ale nie, občas musím. Chlebík si všade nosím so sebou, ale keďže nemám diagnostikovanú celiakiu, diétu dodržiavam v rámci odporúčania pri histamínovej  diéte, trochu lepku mi nespôsobí až taký problém, ako keby som bola diagnostikovaná celiatička. Takže hej, na festivale Pohoda si vždy doprajem bezlepkovú palacinku 😀

Čo by ste odporučili tým, ktorí začínajú s bezlepkovým spôsobom stravovania, alebo majú deti bezlepkárov? Ako sa čo najrýchlejšie a najlepšie zorientovať, aby človek nenarobil viac škody ako osohu?

Nech počúvajú lekára a čím skôr si nájdu svoju skupinu na sociálnych sieťach. Vždy tam nájdu radu, recepty, ale najmä milé slovo a pochopenie. Je dôležité vedieť, že na to nie ste sami, a že existuje kopec milých ľudí, ktorí s týmto stravovacím hendikepom žijú už dlhšie a ich život je kvalitný a šťastný aj napriek nepríjemnej diagnóze.

Kde sa ešte záujemcovia o zdravý životný štýl a varenie môžu s Vami stretnúť? Ste jednou z lektoriek Školy varenia v Poluse a pracujete tiež ako PR a Social media manažérka v spoločnosti Office Shoes. Prezradíte, čomu sa ešte venujete, ak máte trochu času?

V práci sa u mňa všetko točí okolo topánok, sociálnych médií a internetu, tak sa vo voľných chvíľach snažím venovať najmä rodine. Máme trochu problém sa stretnúť všetci doma. Manžel je moderátor a často počas večerov a víkendov pracuje. Sme vďační za každú chvíľku strávenú spolu s našimi deťmi. Snažíme sa veľa chodiť do prírody, tam načerpáme najviac energie, je to ako balzam na naše unavené duše.

Milujem čítanie, takže večery v posteli trávim vždy s mojím obľúbeným Johnom  Irvingom v ruke. A som tiež „filmofilka“, dokázala by som týždeň v kuse pozerať dobré filmy a spolu s manželom aj koncertná maniačka. Za kvalitnou a obľúbenou hudbou sme schopní precestovať pol sveta J A aby som nezabudla, najväčší relax je pre mňa samozrejme varenie. Nie je pre mňa lepší pocit než prázdne taniere mojich blízkych a návštev. A samozrejme pochvala, že im chutilo. Tomu pocitu zadosťučinenia sa vyrovná ozaj len máločo! 😀

Rozprávala sa:  Janka Vančová

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach