Viete, čo je Birkinka?

Birkinka, alebo Birkin Bag je kabelka z módneho domu Hermés.

Predstavuje nielen  super drahý doplnok, ale vyjadruje aj spoločenský status svojej  majiteľky. Vlastniť kabelku prestížnej značky Hermés Birkin dokazuje, že patríte do spoločnosti bohatých ľudí, že ste skrátka „niekto“.

BirkinkaHoci dnes je to predovšetkým neodmysliteľný doplnok každej známej celebrity, pôvodný zámer bol vytvoriť praktickú a väčšiu tašku, s dostatočným priestorom na všetky potrebné veci i zbytočnosti, čo sa obvykle nachádzajú v útrobách dámskej  kabelky.

Prvá Birkinka

K vytvorenie prvej Birkinky sa viaže známa historka. Začiatkom osemdesiatych rokov letela speváčka a top modelka Jane Birkin z Paríža do Londýna.  Keď sa v lietadle pokúšala vopchať svoj veľký slamený vak do priestoru nad sedadlom, celý jeho obsah sa vysypal. Jane sa ospravedlnila vedľa sediacemu pánovi, s tým, že zatiaľ nenašla v obchodoch  koženú tašku, vhodnú aj na cesty. Ten pán bol náhodou generálny riaditeľ módneho domu  Hermés, Jean-Louis Dumas a zaujímal sa, ako by teda taká ideálna kabelka podľa Jane Birkin mala vyzerať. O nejaký čas dostala speváčka od Hermés veľkú čiernu koženú kabelu vytvorenú  len pre ňu. Netrvalo dlho, a podobnú tašku chcela vlastniť každá celebrita. Birkin Bag sa tak zakrátko stala módnou ikonou.

Špeciálna kabelka

Mať doma pravú Birkinku je síce predovšetkým prestížna záležitosť, no znamená to aj vlastniť mimoriadny, nadčasový a štýlový dizajnérsky kúsok. Lebo táto kabelka je naozaj  špeciálna.

Už len jej  závratná cena! Pohybuje sa od päťtisíc päťsto až do vyše stotisíc eur. No tie najexkluzívnejšie sú ešte oveľa drahšie. Výsledná suma odráža dokonalé vypracovanie výlučne ručnou remeselnou  prácou, mimoriadne kvalitný materiál, a tiež individuálne úpravy podľa požiadaviek majiteľky. Najdrahšie Birkinky robené na mieru sú skutočné originály. Niektoré sú vykladané diamantmi a drahými kameňmi, zdobené vzácnymi kožušinami či zlatom. Klasické kabelky Hermés Birkin sú ručne šité z najkvalitnejších, neraz exotických druhov kože, teľacej, krokodílej, pštrosej. Šijú sa výlučne v malej dielni na predmestí Paríža.  Vyrábajú ju špeciálne školení remeselníci, ktorí sa ju najprv celý rok učia šiť. Ušitie jednej kabelky trvá zručnému majstrovi asi týždeň. Každá kabelka prejde na záver veľmi dôkladnou kontrolou a aj tá najmenšia chybička ju vyradí z predaja. Do roku 2010 sa záujemkyne o túto kabelku zapisovali do poradovníka a často trvalo aj viac ako rok, kým konečne držali v rukách typickú veľkú škatuľu s vytúženou kabelkou, špeciálne a rovnako  luxusne zabalenou.  Nedostupnosť a dlhé čakanie v poradovníku jej tiež pridávali na exkluzivite.

Ako ju spoznáte?

Kabelka Hermes Birkin má dve rúčky a v hornej časti ju obopína úzky kožený pásik ,vpredu zasunutý do  malého zámku. Každá kabelka má na koženom pútku takzvaný zvonček, čo je vlastne obal na kľúčik od zámku. Každý zámok s kľúčikom má vlastný číselný kód. Zámok, konce pásky i ostatné kovové časti kabelky sú často pozlátené, aby si zachovali krásny kovový lesk.   Prvá Birkinka bola čierna, no dnes sa vyrábajú v pestrých farbách od ružovej, cez oranžovú, červenú,  zelenú, modrú až po zlatú. Súčasné Birkinky majú rôznu veľkosť: kabelky od 25 do 40 centimetrov, tašky na cesty nad 50 centimetrov.

Dnes si kabelku Hermes Birkin teoreticky môže zaobstarať každá žena.  Väčšina slovenských žien si však pravú Birkinku  sotva môže dovoliť. Na druhej strane, kúpa takejto kabelky je vo veľkej miere predovšetkým snobská záležitosť. Veď ani tá najdrahšia kabelka z vás skutočnú osobnosť neurobí.  A za krásnu a praktickú kabelku naozaj nie je nutné dať celý majetok.

Martina Hanzelová

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach