Pečieme vianočné koláčiky

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Drobné vianočné koláčiky a pečivo sa väčšinou pečú z krehkého, takzvaného lineckého cesta. Medovníčky pripravujeme zo špeciálneho cesta na medovníky.

vianočné koláčiky
https://www.shutterstock.com

Linecké alebo krehké cesto

  • Linecké, alebo krehké cesto pripravujeme s väčším množstvom masla prípadne rastlinného tuku, hladkej múky, kypriaceho prášku, práškového cukru a vajca.
  • Pri spracovaní cesta dodržiavame postupnosť, aby cesto zostalo pružné a netrhalo sa. Na dosku najprv dáme preosiatu múku pomiešanú s práškom do pečiva, potom pridáme práškový cukor, pokrájané maslo a nakoniec vajce alebo žĺtok a prípadne rozličné prísady ( kakao, kokos, orechy a pod.). Rýchlo spracujeme na hladké cesto, zabalíme do fólie alebo prikryjeme a necháme v chlade aspoň pol hodiny odležať. Cesto nemiesime príliš dlho a vajce prípadne mlieko pridávame až po zapracovaní masla.
  • Krehké cesto je mastné, preto netreba vymastiť plech. Pečieme ho v predhriatej rúre pri teplote 180 – 200° C krátko, asi 10 minút. Ak cesto plníme, najprv  ho bez náplne predpečieme, potom natrieme plnku alebo ovocie a spolu dopečieme.
vianočné koláčiky
https://www.shutterstock.com

Základný recept na krehké cesto

200 g hladkej múky, 100 g masla (rastlinného tuku), 50 g práškového cukru, 1 vajce, štipka soli

Mohlo by vás zaujímať

Citrónové linecké pečivo

30 minútEnergia: 440 kcal.Recept na Citrónové linecké pečivo, ktoré vám bude chutiť! Suroviny na citrónové linecké pečivo: 300 g hladkej múky, 150 g masla, 100 g práškového… Čítaj ďaľej

Postup:

Múku preosejeme na dosku, primiešame štipku soli a cukor, v strede urobíme jamku a okolo nej rozložíme na kúsky nakrájaný tuk. Do priehlbinky rozklepneme vajce a pomocou dlhého noža všetko spolu premiešavame, kým sa všetky suroviny nespoja. Nakoniec rukami spracujeme hladké cesto. Pracujeme rýchlo, aby sme rukami cesto príliš nezohriali. Z cesta utvoríme bochník, prikryjeme ho alebo zabalíme do fólie a odložíme aspoň na pol hodiny do chladu. Potom cesto vyvaľkáme a vykrajujeme drobné tvary a vytvárame vianočné koláčiky.

Trené cesto

  • Pečieme z neho najmä rôzne rezy.
  • Pripravujeme ho z masla alebo iného tuku, ktorý trieme (šľaháme) s cukrom do spenenia. Postupne pridávame žĺtky alebo celé vajcia. Až potom pridáme múku.
  • Trené cesto pečieme dlhšie,  45 – 60 minút pri miernejšej teplote 180°C.

Základný recept na trené cesto

200 g masla (rastlinného tuku), 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 4 vajcia, 500 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 8 lyžíc mlieka, štipka soli, postrúhaná citrónová kôra.

Postup:

Tuk šľaháme do spenenia, postupne po lyžiciach zamiešame cukor,  vanilkový cukor, citrónovú kôru a vajcia. Nakoniec pridáme múku s práškom do pečiva, štipku soli a mlieko. Spolu ešte dobre vyšľaháme, rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech (tortovú formu) a na 180°C pomaly upečieme z cesta vianočné koláčiky.

Medovníkové cesto

  • Na prípravu používame hladkú múku, med, práškový cukor alebo oboje, na kyprenie sódu bikarbónu alebo prášok do pečiva, vajcia, a medovníkové korenie. Môžeme použiť hotové namiešané korenie, alebo ochutený prášok do pečiva.
  • Ak si chceme pripraviť korenie sami, dobre ho pomelieme ( roztlčieme) a premiešame. Vhodné korenie na medovníky: škorica, badián, klinček, aníz, fenikel, prípadne koriander a kardamón.
  • Cesto po spracovaní necháme odležať na chladnom mieste aspoň 24 hodín, zabalené vo fólii, alebo prikryté, aby nevyschlo. V chladničke ho takto môžeme mať aj týždeň.
  • Medovníky pečieme vo veľmi vyhriatej rúre.
  • Niektoré medovníky sú po upečení tvrdé a zmäknú až o niekoľko dní. I tie najtvrdšie medovníky zmäknú, ak ich vložíme do škatule, do ktorej postavíme kalíštek rumu a dobre uzavrieme. Po 24 hodinách budú úplne mäkkučké.

Mohlo by vás zaujímať

Vianočný medovník

60 minútEnergia: 224 kcal.1 porcia obsahuje: 940 joulov (224 kalórií) Suroviny na Vianočný medovník (rozpočet na 20 plátkov): 250 g medu, 150 g prírodného cukru, 100 g… Čítaj ďaľej

Základný recept na medovníčky

500 g hladkej múky, 100 g medu, 3 vajcia, pol balíčka prášku do pečiva, 250 g práškového cukru, 40 g masla, medovníkové korenie, alebo lyžička mletej škorice, klinčeky, aníz, postrúhaná pomarančová a citrónová kôra. 

Postup:

Na dosku preosejeme múku, pridáme prášok do pečiva, potlčené klinčeky a aníz, mletú škoricu, postrúhanú kôru z citróna a pomaranča. Zamiešame, pridáme posekané maslo, vajcia a zohriaty med. Spracujeme hladké cesto. Necháme aspoň hodinu odležať.  Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm,  vykrajujeme ľubovoľné tvary a pokladieme ich na  plech vyložený papierom na pečenie. Dáme do vyhriatej rúry  a pečieme asi 7 – 8 minút. Za ten čas rúru neotvárame, lebo by cesto kleslo.  Medovníčky sú upečené, keď po zatlačení prstom nezostane jamka, ale cesto sa vráti späť.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach