Drobné vianočné koláčiky a pečivo sa väčšinou pečú z krehkého, takzvaného lineckého cesta. Medovníčky pripravujeme zo špeciálneho cesta na medovníky.
Linecké alebo krehké cesto
- Linecké, alebo krehké cesto pripravujeme s väčším množstvom masla prípadne rastlinného tuku, hladkej múky, kypriaceho prášku, práškového cukru a vajca.
- Pri spracovaní cesta dodržiavame postupnosť, aby cesto zostalo pružné a netrhalo sa. Na dosku najprv dáme preosiatu múku pomiešanú s práškom do pečiva, potom pridáme práškový cukor, pokrájané maslo a nakoniec vajce alebo žĺtok a prípadne rozličné prísady ( kakao, kokos, orechy a pod.). Rýchlo spracujeme na hladké cesto, zabalíme do fólie alebo prikryjeme a necháme v chlade aspoň pol hodiny odležať. Cesto nemiesime príliš dlho a vajce prípadne mlieko pridávame až po zapracovaní masla.
- Krehké cesto je mastné, preto netreba vymastiť plech. Pečieme ho v predhriatej rúre pri teplote 180 – 200° C krátko, asi 10 minút. Ak cesto plníme, najprv ho bez náplne predpečieme, potom natrieme plnku alebo ovocie a spolu dopečieme.
Základný recept na krehké cesto
200 g hladkej múky, 100 g masla (rastlinného tuku), 50 g práškového cukru, 1 vajce, štipka soli
Mohlo by vás zaujímať
Postup:
Múku preosejeme na dosku, primiešame štipku soli a cukor, v strede urobíme jamku a okolo nej rozložíme na kúsky nakrájaný tuk. Do priehlbinky rozklepneme vajce a pomocou dlhého noža všetko spolu premiešavame, kým sa všetky suroviny nespoja. Nakoniec rukami spracujeme hladké cesto. Pracujeme rýchlo, aby sme rukami cesto príliš nezohriali. Z cesta utvoríme bochník, prikryjeme ho alebo zabalíme do fólie a odložíme aspoň na pol hodiny do chladu. Potom cesto vyvaľkáme a vykrajujeme drobné tvary a vytvárame vianočné koláčiky.
Trené cesto
- Pečieme z neho najmä rôzne rezy.
- Pripravujeme ho z masla alebo iného tuku, ktorý trieme (šľaháme) s cukrom do spenenia. Postupne pridávame žĺtky alebo celé vajcia. Až potom pridáme múku.
- Trené cesto pečieme dlhšie, 45 – 60 minút pri miernejšej teplote 180°C.
Základný recept na trené cesto
200 g masla (rastlinného tuku), 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 4 vajcia, 500 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 8 lyžíc mlieka, štipka soli, postrúhaná citrónová kôra.
Postup:
Tuk šľaháme do spenenia, postupne po lyžiciach zamiešame cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a vajcia. Nakoniec pridáme múku s práškom do pečiva, štipku soli a mlieko. Spolu ešte dobre vyšľaháme, rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech (tortovú formu) a na 180°C pomaly upečieme z cesta vianočné koláčiky.
Medovníkové cesto
- Na prípravu používame hladkú múku, med, práškový cukor alebo oboje, na kyprenie sódu bikarbónu alebo prášok do pečiva, vajcia, a medovníkové korenie. Môžeme použiť hotové namiešané korenie, alebo ochutený prášok do pečiva.
- Ak si chceme pripraviť korenie sami, dobre ho pomelieme ( roztlčieme) a premiešame. Vhodné korenie na medovníky: škorica, badián, klinček, aníz, fenikel, prípadne koriander a kardamón.
- Cesto po spracovaní necháme odležať na chladnom mieste aspoň 24 hodín, zabalené vo fólii, alebo prikryté, aby nevyschlo. V chladničke ho takto môžeme mať aj týždeň.
- Medovníky pečieme vo veľmi vyhriatej rúre.
- Niektoré medovníky sú po upečení tvrdé a zmäknú až o niekoľko dní. I tie najtvrdšie medovníky zmäknú, ak ich vložíme do škatule, do ktorej postavíme kalíštek rumu a dobre uzavrieme. Po 24 hodinách budú úplne mäkkučké.
Mohlo by vás zaujímať
Základný recept na medovníčky
500 g hladkej múky, 100 g medu, 3 vajcia, pol balíčka prášku do pečiva, 250 g práškového cukru, 40 g masla, medovníkové korenie, alebo lyžička mletej škorice, klinčeky, aníz, postrúhaná pomarančová a citrónová kôra.
Postup:
Na dosku preosejeme múku, pridáme prášok do pečiva, potlčené klinčeky a aníz, mletú škoricu, postrúhanú kôru z citróna a pomaranča. Zamiešame, pridáme posekané maslo, vajcia a zohriaty med. Spracujeme hladké cesto. Necháme aspoň hodinu odležať. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm, vykrajujeme ľubovoľné tvary a pokladieme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Dáme do vyhriatej rúry a pečieme asi 7 – 8 minút. Za ten čas rúru neotvárame, lebo by cesto kleslo. Medovníčky sú upečené, keď po zatlačení prstom nezostane jamka, ale cesto sa vráti späť.