Viete, čo sa zmení, keď sa vydáte?

Mnohí vravia, že ak ste spolu s partnerom žili v jednej domácnosti aj pred svadbou, samotným „papierom“ sa vôbec nič nezmení. Je to pravda, ale len do istej miery. Samozrejme, záleží aj od toho, čo sobáš znamená pre nás. V každom prípade je to nemalý záväzok a na našom vzájomnom správaní sa musí odzrkadliť.

Pozrime sa, čo všetko sa svadobným sľubom v živote páru zmení:

1. Prvá zmena, ktorá sa nás určite dotkne, je status. Kňaz alebo úradník nás začne oslovovať manželkou a manželom. Väčšina ľudí tieto oslovenia po prvýkrát prežíva intenzívne. V okamihu cítime vážnosť nášho rozhodnutia a všetko, čo sme zažili spolu predtým budeme vnímať len ako generálku. Teraz prichádza to pravé, to skutočne vážne.keď sa vydáte 2. Po svadbe budeme mať pri všetkom, čo robíme iný pocit ako doposiaľ. Uvedomíme si, že všetko čo robíme, nerobíme len pre seba, ale pre nás oboch. Spoločné financovanie a hospodárenie hrá veľmi dôležitú úlohu v manželstve. V časoch, keď sme ešte len žili spolu, sme neboli zodpovední za úroveň života oboch nás – každý si hospodáril na svojom piesočku, aj keď ste možno mali spoločný fond. V manželstve – ak napríklad stratíme prácu, dotkne sa nás to oboch, zase na druhej strane je pozitívne to, že nebudeme úplne bez príjmu, ale kým si nájdeme niečo nové, pomôže nám manžel.

3. Inak budú vyzerať aj konfrontácie medzi nami. Už sa nedá len tak povedať, že keď nám niečo prestane vyhovovať alebo začne liezť na nervy, tak sa jednoducho rozídeme. Manželstvo znamená stabilitu a búrky medzi nami dvoma je potrebné vyriešiť s rozumom a preklenúť tak, aby manželstvo nebolo ohrozené. Samozrejme, vo vážnych prípadoch sa vzťah môže skončiť rozvodom, ale predsa toto nie je dôvod, prečo do manželstva vstupujeme.

4. Veľkou výhodou manželstva je pocit bezpečia. Už sme skutočne na všetko dvaja, dokonca aj po právnej stránke. Stabilita nám umožní voľnejšie dýchať a uvoľní sa nám veľké množstvo energie na nové plány. Budeme sa cítiť ako silný celok, nie osamelý jazdec, ktorému môže silná víchrica ublížiť. Aj svet nás začne vnímať inak. Vážnejšie.

5. Nesmieme opomenúť fakt, že po sobáši sa nám otvorí viac možností aj v iných oblastiach. Napríklad pokiaľ ide o získanie úverov, pôžičiek, hypoték. Mnohé banky a aj ďalšie inštitúcie poskytujú manželom, a špeciálne mladomanželom výhody. Aj pre nich je totiž manželský pár omnoho stabilnejším a dôležitejším klientom ako jednotlivec.

6. V manželskom zväzku inak plynie čas. Keď porovnáme rovnaký čas strávený spolu v manželstve s tým, ktorý sme boli spolu ešte ako partneri, nie manželia zistíme, že čas v manželstve plynie rýchlejšie. Roky pred manželstvom sa nám budú zdať dlhšími. Je to tým, že ak sme žili spolu napríklad šesť rokov pred svadbou a šesť rokov spolu žijeme v manželstve, tých ostatných šesť rokov sa už poznáme veľmi dobre, všetko ide akosi hladšie, a preto aj rýchlejšie. Je to do istej miery zvykom, ale nie každý zvyk musí byť negatívom. Čas, počas ktorého sa s partnerom zohrávame a zosúlaďujeme pre nás plynie pomalšie, a tak sa nám prvé roky strávené spolu zdajú dlhšími

-sz-

[ninja_form id=5]

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach