Dôležitý je detail: Túto zimu je to zips!

Počas tohtoročnej zimy stále vládne trend minimalizmu, avšak s jedným rozdielom, či skôr doplnkom. Práve pri jednoduchých strihoch a farbách, ktoré letia v súčasnosti sú detaily ešte dôležitejšie inokedy. Najvýraznejším doplnkom, ktorý prevalcúva všetky ostatné je zips!

Vládne drsný vzhľad
Zlaté, strieborné, funkčné, či falošné – na bundách, nohaviciach, sukniach, topánkach – jednoducho všade, v akomkoľvek počte a akokoľvek umiestnené sú IN. Jemnejšie povahy všade prítomnosť zipsov, ktoré sa skôr pripisujú rebelskejším štýlom možno prekvapí, ale existujú aj elegantné riešenia, hoci tie túto zimu zostávajú trošku v úzadí a pokrivkávajú za GRUNGE a športovým štýlom.

Prečo práve zips?
Zips je hitom tejto sezóny z úplne prozaického dôvodu: Návrhári hľadali nové nápady na rok 2014 a inšpirovali sa výročím, ktoré zips v minulom roku oslávil. Sté výročie sa obísť nedá a rozhodne si zaslúži veľkú pozornosť. Pred sto rokmi totiž začal tento praktický mechanický uzáver fungovať tak, ako má. Jeho nevyhnutnou súčasťou sa stali dva rady  zúbkov a jeden bežec – prípadne aj dva.

Slávny vďaka Rolling Stones
Zaujímavé je, že napriek tomu, že existuje pomerne dávno, svoju cestu slávy nastúpil až v roku 1971. Vtedy bol vytvorený najslávnejší zips na svete – zips na obale platne Rolling Stones. Tento nápad nie je z rúk žiadnych amatérov, ale pochádza z dielne popartového kráľa Andyho Warhola a dizajnéra Johna Pascheho, ktorý vymyslel večne živé logo Rolling Stones, známy vyplazený jazyk. Hoci predtým – v päťdesiatych rokoch v časoch rokenrolu bol dôležitou súčasťou oblečenia, na módnych mólach skutočne očaril až podstatne neskôr, dokonca mnohá tvrdia, že až v tomto období prichádzame na jeho estetickú funkciu ako módneho detailu.

Zipsy nových dimenzií
Ako už býva zvykom, najnovšiemu módnemu trendu prvé podľahli slávne tváre z Hollywoodu. Dnes teda už zips nie je len potrebným detailom, vďaka, ktorému sa môžeme zapnúť a nie je nám zima, ale aj zaujímavým dizajnérskym kúskom, ktorý posúva každé oblečenie do nových dimenzií. Zipsy dnes nájdeme na drsných koženkových bundách a nohaviciach, ale aj na sexi minisukniach, teniskách, topánkach, čižmách. Tým, vďaka kovovým detailom dávajú netradičný nádych extravagancie a výnimočnosti.

Naj kombinácie
Módne zipsy – či už vo farbe zlata, striebra alebo bronzu najlepšie vyniknú na jednoduchých čiernych strihoch. Najtvrdšie a sexy vyznejú najmä na čiernych koženkových minisukniach, bundách, nohaviciach a čižmách, spolu s vybíjanými detailmi. Na všetkých týchto typoch oblečenia i obuvi je trendové šikmé zapínanie, kombinácia materiálov, kombinácia s prackami.

-sz-

Foto: Sinsay, Mohito, Reserved, Jennyfer

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach