Pohyby plodu

Pohyby ploduDobrý deň, som v dvadsiatom týždni tehotenstva a necítim ešte pohyby plodu tak intenzívne ako moje známe, ktorú sú v rovnakom štádiu. Dokonca sa niekedy stane, že ich necítim aj dva dni. Kedy je potrebné vyhľadať lekára? Mám si pohyby plodu, respektíve ich frekvenciu nejako počítať? Čítala som, že sa to robieva, len neviem ako. A tiež sa chcem spýtať, či na vnímanie pocitov môže mať vplyv aj moja hmotnosť, pretože som na začiatku tehotenstva veľa pribrala. Mám 28 rokov, prvé tehotenstvo, chorá nie som.

Ďakujem,

Kika

Odpovedá MUDr. MUDr. Martin Gábor  z Centra pre gynekológiu, urológiu a asistovanú reprodukciu GYN-FIV:

Dobrý deň!

Pociťovanie pohybov plodu je vždy subjektívne hodnotené rodičkou – tehotnou pacientkou. Prvorodičky pociťujú pohyby plodu cca od 20. týždňa (niekedy aj skôr), druhorodičky udávajú pociťovanie pohybov plodu skôr (niekedy už v 16. týždni tehotnosti). Začiatok pociťovania pohybov plodu je v tomto zmysle úplne individuálny.

Pociťovanie pohybov plodu a jeho akési „kvantitatívne“ a tobôž nie „kvalitatívne“ hodnotenie sa nedá medzi rodičkami porovnávať. Každý plod je iný a navyše každá tehotná vníma pohyby plodu – najmä veľké pohyby – rôzne. Základom je, že tehotná najlepšie pozná svoje dieťa – plod, pocitmi a častosťou pohybov, jednoznačne lepšie ako ošetrujúci lekár. Ak pozoruje subjektívne vnímanie pohybov menej „ako je zvyknutá“ alebo sa dieťa dlho nehýbe (hodiny) je samozrejme na mieste vyšetrenie ultrazvukové event. vo vyššom štádiu tehotnosti iné vyšetrenia (CTG, biofyzikálny profil plodu, atď.).

Samotná hmotnosť tehotnej nebýva dôvodom k zníženiu pociťovania pohybov plodu, ak sa nejedná o iné patológie.  Dôležité je uvedomiť si že „porovnávanie pohybov“ medzi tehotnými nie je validné a výpovedné. Aj keď pociťovanie pohybov plodu a najmä zníženie až vymiznutie pohybov plodu patrí k najzávažnejším anamnestickým údajom udávaným rodičkou,  jednoznačnú odpoveď na otázku „či je plod v poriadku“ poskytne len komplexné ultrazvukové vyšetrenie.

Prajem Vám aj Vášmu dieťatku veľa zdravia!

Kontakt:

Gyn Fiv, logo-1GYN-FIV a.s.
Záhradnícka ulica č. 42
821 08 Bratislava

Telefón:
+421 – 2 – 50 10 29 00
+421 – 902 818 100
+421 – 915 450 818

gyn-fiv@gyn-fiv.sk

objednavky@gyn-fiv.sk

www.gyn-fiv.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach