Ako zdolať chrípku

Nachádzame sa v období, kedy sa začína zvyšovať výskyt chrípkových ochorení. Chrípka je vysoko nákazlivé, vzduchom sa šíriace ochorenie, ktoré môže byť spúšťačom rôznych ďalších ochorení. Spôsobené je RNA vírusom z rodu Orthomyxoviridae. Na Slovensku na ňu ročne ochorie približne 1,5 milióna ľudí. Rizikovými skupinami sú najmä ľudia s oslabeným imunitným systémom, chronicky chorí a ľudia nad 60 rokov.

Ako zdolať chrípkuAko chrípku spoznáte
Vírus chrípky napáda respiračný systém a medzi osobami sa prenáša predovšetkým kvapôčkovou infekciou. Príznaky infekcie sú zvýšená telesná teplota, bolesti hlavy, únava, suchý kašeľ, bolesť hrdla, upchaný nos, podráždené oči, zimnica.

Čo odporúča medicína
Keďže je chrípka vírusové ochorenie, podávanie antibiotík je zbytočné. Oslabí imunitný systém a vyvolá rezistenciu baktérií na antibiotiká. Okrem toho antibiotiká ničia prirodzenú črevnú flóru, ktorá je dôležitá pre správne vstrebávanie živín a imunitnú činnosť. Medicína odporúča chrípku vyležať. Pokoj na lôžku je dôležitý pre chorého a z preventívneho hľadiska aj pre jeho okolie. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po troch až piatich dňoch odznejú, hoci únava a slabosť môžu pretrvávať dlhšie. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov od prvých príznakov. Liečba chrípky je symptomatická. Spočíva v zmierňovaní príznakov podávaním liekov na zníženie telesnej teploty, proti kašľu, bolesti hlavy, zápalu dýchacích ciest.

Zástancovia očkovania tvrdia, že najúčinnejšou prevenciou na zníženie nepriaznivých dôsledkov chrípky je každoročné očkovanie proti nej. Avšak odporcovia očkovania tvrdia, že  vakcína vám môže spôsobiť viac škody, ako osohu. Ak vás ochorenie trápi každoročne, alebo dokonca ešte častejšie, rozumnejšie je nastaviť imunitný systém tak, aby dokázal s občasnými chrípkovými vírusmi bojovať.

Ako zdolať chrípkuImunitný systém
Zdravý imunitný systém bráni organizmus pred infekciou spôsobenou vírusmi alebo baktériami, rakovinou a pred rôznymi ďalšími škodlivými látkami (toxické chemikálie). Túto úlohu zabezpečujú v krvi biele krvinky. Imunitnú reakciu zabezpečujú hlavne T-lymfocyty (zodpovedné za špecifickú bunkovú imunitu) a B-lymfocyty (zodpovedné za protilátkovú imunitu, produktom je účinná látka imunoglobulín). Imunoglobulín sa snaží o to, aby vždy vytvoril presnú kópiu antigénu a tým sa ho snaží zlikvidovať alebo odstrániť.

Keďže znovu naštartovanie imunity je komplexným procesom,  neočakávajte, že sa zbavíte problémov v priebehu jedného dňa. To, čo sa roky zanedbávalo, je treba pomaly, ale isto naprávať.

Ako funguje kolostrum
Kolostrum (mledzivo) je tekutina produkovaná mliečnou žľazou matky prvých 24-48 hodín po pôrode. Predstavuje unikátny zdroj látok, ktoré výrazne posilňujú imunitu a odolnosť organizmu. Práve pre vysoký obsah imunitných a rastových faktorov sa kolostrum aj v minulosti používalo na podporu liečby mnohých ochorení. V súčasnosti sa dá presne určiť množstvo jednotlivých imunitných faktorov v jednej dávke.

Najdôležitejší je obsah imunoglobulínov (Ig). Kolostrum obsahuje najmä IgG, IgA, IgM.

  1. IgG – zvyšuje pohlcovanie antigénov a neutralizuje toxické látky
  2. IgA – ochraňuje povrch slizníc
  3. IgM – urýchľuje pohlcovanie antigénov špeciálne na mikroorganizmy

Imunoglobulíny – patogén buď eliminujú alebo na neho upozornia iné imunitné bunky. Nedostatok Ig má za následok zníženie obranyschopnosti organizmu proti banálnym infekciám, ale aj proti vzniku najzávažnejších ochorení.

Ďalšou zo zložiek kolostra je laktoferín. Jeho úlohou naviazať na seba železo a tým zabráni tomu, aby sa na železo naviazal mikroorganizmus (baktérie, vírusy…). Táto zložka obnovuje črevnú mikroflóru a je považovaná za hlavný regulátor obranyschopnosti. Nedostatok laktoferínu má za následok extrémne rozmnožovanie patogénnych baktérií a vznik zápalových ochorení v črevnom trakte.

Ďalšou zložkou kolostra sú rastové faktory. Majú za úlohu rast svalovej hmoty, kostí, kostnej drene, regenerovať poškodené bunky … Kolostrum obsahuje všetky 3 rastové faktory (IGF, EGF, TGF).

Dôležitými sú i vitamíny (A, D, E, C, B-komplex, kyselina listová, biotín, …) a minerálne látky (Na, K, Ca, P, Mg, Fe, …) ďalej enzýmy – obsahuje napr. enzým telomerázu, ktorý obnovuje zakončenia chromozómov, ktoré DNA stratila a zabraňuje ich skracovaniu pri bunkovom delení, čím spomaľuje proces starnutia. Rovnako dôležitou súčasťou sú i aminokyseliny (26 aminokyselín nevyhnutných na látkovú výmenu a obnovu buniek).

Ako zdolať chrípkuImunoglobulíny
B-lymfocyty vyrábajú veľmi dôležité protilátky – imunoglobulíny. Z 5 tried imunoglobulínov sa najčastejšie vyskytuje IgG. Viaže sa na vírusy, baktérie, plesne a spoločne s komplementom (ďalšia látka imunity) ich dokáže aj zničiť.

Prvý krát sa stretneme s imunoglobulínmi IgG ešte počas tehotenstva, keď plod nemá vyvinutú imunitu a matka mu ju cez placentu dodáva. Novorodenec sa rodí s nezrelým imunitným systémom, ktorý postupne „dozrieva“. V tomto čase je dôležitá práve pasívna ochrana protilátok z materského mlieka (dojčenie). Toto mlieko však obsahuje viac IgA, ktoré pomáhajú budovať imunitu v čreve.

Dlhodobými štúdiami sa zistilo, že bovinné (kravské) kolostrum je takmer totožné s ľudským, najmä čo sa týka zastúpenia jednotlivých prospešných zložiek. Dokonca obsah IgG je v kravskom mnohonásobne vyšší. Je to preto, lebo placenta kravy neumožňuje prechod IgG k plodu, tak je jeho zvýšený obsah práve v kolostre.

V dnešnej uponáhľanej dobe by sme nemali podceňovať svoje zdravie. Nezabúdajme, že náš imunitný systém je bariéra, ktorá nás ochraňuje pred rozličnými ochoreniami. Preto by sme ho mali podporovať. Kolostrum je dobrá voľba nielen pre deti ale aj pre dospelých.

AKCIA!

Zľava až 30% na preparát Barny´s Kolostrum forte 30cps

zľava sa dá uplatniť u zaregistrovaných zákazníkov po zadaní hesla: IMUNITA
(ako členovi Klubu Vám bude odpočítaná klubová zľava 10% + zľava 20%)

trvanie zľavy bude do 31.3.2015

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach