Suroviny (rozpočet na 2 l sirupu):
6 stredne veľkých jabĺk, 1,6 l vody, šťava z 2 citrónov, niekoľko lístkov šalvie, 600 g Korunného cukru na prípravu sirupu z bobuľového ovocia
Postup:
Jablká umyjeme, odstránime jadrovníky (šupku ponecháme) a nakrájame na malé kúsky. Vložíme do hrnca, pridáme vodu a citrónovú šťavu. Povaríme asi 5-7 minút tak, aby jablká zmäkli. Dáme preč z platne, pridáme šalviu, premiešame a necháme asi 10 minút v prikrytom hrnci postáť. Po postátí šťavu scedíme do hrnca. Pridáme cukor, zamiešame a privedieme do varu. Varíme asi 3 minúty. Hotový sirup porozlievame do fľašiek, uzavrieme a dáme do chladu.
Tip:
Pri podávaní riedime sirup s vodou v pomere 1 diel sirupu na 2-3 diely vody. Podľa chuti pridáme ľad a plátok citrónu