Pásmo ERM-2 - pásmo, v ktorom sa koruna môže pohybovať v rámci režimu výmenných kurzov ERM-2. Pásmo je +/- 15 % od stanovenej centrálnej parity.
Konverzný kurz - kurz SKK/EUR, ktorým sa k 1. januáru 2009 prepočítajú všetky korunové hodnoty (aktíva aj pasíva). Konverzný kurz neodvolateľne stanoví Rada EÚ začiatkom júla 2008. Do 1.1.2009 sa bude využívať iba na účely duálneho zobrazovania cien.
Revalvácia centrálnej parity ERM-2 - posun centrálnej parity na silnejšie úrovne, odsúhlasený centrálnou bankou a európskymi inštitúciami. Parita už bola raz revalvovaná - z úrovne 38,4550 SKK/EUR, stanovenej v novembri 2005, na 35,4424 SKK/EUR v marci 2007.
Centrálna parita ERM-2 - stred pásma, v ktorom sa koruna môže pohybovať v rámci režimu výmenných kurzov ERM-2.
Vitamíny v kozmetických produktoch môžu mať rozličné účinky – na redukciu rohovatenia kožných buniek, hydratáciu a zvláčnenie pokožky, zlepšenie vzhľadu vlasov, ochranu pokožky pre UV žiarením a škodlivými účinkami voľných radikálov.
V najmodernejších kozmetických výrobkoch sa najčastejšie využívajú vitamíny A, C a E /a ich stabilné deriváty/, pantenol a rozličné kombinácie týchto vitamínov, ďalej vitamín F /zmes nenasýtených mastných kyselín/.
Kozmetické produkty obsahujúce vitamíny môžu vykazovať zodpovedajúce účinky, len ak sú vitamíny použité v primeranej koncentrácii, dostatočnej na to, aby sa dostali z produktu do pokožky alebo vlasov.
Vitamín A je potrebný pre normálne funkcie rozličných procesov v pokožke, v prvom rade v epiderme: reguluje rast kožných buniek a spomaľuje posledné štádium rohovatenia, zúčastňuje sa na syntéze kolagénu, zabraňuje atrofii spojovacieho tkaniva, urýchľuje syntézu glukosamínglukánu potrebného pri reprodukcii membrán základných buniek. Vďaka svojim viacerým regulačným funkciám v pokožke sa vitamín A nazýva aj „normalizačný činiteľ“, pokožky.
Najlepšie výsledky dosiahnuté pri používaní vitamínu A sa spozorovali pri ošetrovaní zrelej a suchej pokožky. Vďaka stabilite a dobrej absorpcii sa retínilpalmitát často nachádza v kozmetických krémoch.
Vitamín E je v súčasnosti najčastejšie využívaným vitamínom v kozmetike. Všetky ostatné vitamíny majú svoju prírodnú a syntetickú formu, tieto formy sú rovnocenné a navzájom zameniteľné. Syntetická forma vitamínu E sa odlišuje od vitamínu E z prírodného zdroja. Má menšiu biologickú hodnotu a je náchylnejšia k rozkladu. Vitamín E z prírodného zdroja /d atocopherol/ ostáva dlhšie v tkanivách a má dvakrát vyššiu biologickú hodnotu aako syntetický /dl atocopherol/. Vďaka uvedeným vlastnostiam kvalitné kozmetické výrobky vždy obsahujú vitamín E z prírodného zdroja. Pretože vitamín E je prítomný v rastlinných olejoch, najmä v oleji z pšeničných klíčkov, často sa pridáva do kozmetických produktov určených pre zrelú a citlivú pleť. Chráni sliznicu bunky pred poškodením. V produktoch určených na starostlivosť o pleť a jej ochranu sa najviac využíva acetát vitamínu E pre jeho účinnosť, stabilitu a dobrú znášanlivosť /nevyvoláva alergie a precitlivelosť pokožky/. Chráni pokožku pre vplyvov UV žiarenia, má protizápalový účinok, zvlhčuje pleť, redukuje viditeľné vrásky a zamedzuje tvorbe nových, pričom zároveň zlepšuje mikrocirkuláciu.
Vitamín C /kys. askorbová/ pomáha stimulovať syntézu kolagénu a pokožke zabezpečuje pružnosť a zdravý vzhľad. Pri výrobe kozmetických produktov je potrebné využívať stabilné deriváty vitamínu C, akými sú magnézium-askorbylfosfát, askorbylpalmitát, askorbylmetylsilanopektinát. Tieto deriváty prenikajú do pokožky /rohovitej vrstvy/ a účinkom enzýmov sa uvoľňuje aktívna kyselina askorbová. Kombinácia vitamínu C a E zabezpečuje veľmi dobrú ochranu pred UVB žiarením.
Pantenol je bežnou látkou v pokožke a vlasoch. Nachádza sa v dvoch formách, ako d-pantenol a racemická forma dl-pantenol. Pri výbere surovín pre výrobu kozmetických produktov si treba uvedomiť, že d-pantenol je dvakrát fyziologicky aktívnejší ako racemát. Pantenol môže prenikať do pokožky a je považovaný za dobrú hydratačnú látku, ktorá zanechá pokožku hladkú, bez pocitu mastnoty alebo lepkavosti. Vďaka svojej schopnosti dobre zvlhčovať sa pantenol často využíva v krémoch a tonikoch pre starostlivosť o pleť, v produktoch pre citlivú pokožku po opaľovaní a kozmetických prípravkoch proti starnutiu. Produkty obsahujúce dexpantenol dávajú pokožke hladký a žiarivý vzhľad.
e. herkovawww.zepter.com. zaregistrujte sa