Suroviny na smotanový jahodový dezert:
Cesto: 125 g masla, 75 g práškového cukru, 3 vajcia, 5 lyžíc mlieka, 150 g polohrubej múky, 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva.
Plnka: 500 g jahôd, 500 ml kyslej smotany, 7 g bielej želatíny, 250 ml smotany na šľahanie, 2 balíčky vanilkového cukru.
Postup:
Zmäknuté maslo s cukrom vyšľaháme dopenista. Postupne pridávame žĺtky, mlieko, múku zmiešanú s práškom do pečiva a tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme na menší plech, vyložený papierom na pečenie. V predhriatej rúre na 180° C upečieme doružova. Polovicu šľahačkovej smotany vyšľaháme a zmiešame s rozhabarkovanou kyslou smotanou, cukrom a vanilkovým cukrom.
Mohlo by vás zaujímať
Želatínu necháme v studenej vode napučať, zohrejeme (nevaríme!) a mierne vychladenú primiešame do smotanového krému. Keď začne hustnúť, pridáme na kúsky pokrájané jahody. Upečené vychladnuté cesto vodorovne prerežme na polovicu, na jeden plát natrieme jahodový krém a prikryjeme druhým plátom. Necháme v chlade stuhnúť. Pred podávaním nakrájame na kocky a každú ozdobíme šľahačkou a jahodami.