Chuťový zážitok stredomorské pečivo s mletým mäsom.
Suroviny na stredomorské pečivo s mletým mäsom:
Cesto: 350 g hladkej múky, 1 balíček sušeného droždia, 1 zarovnaná KL soli, 200 ml vlažnej vody, 2 PL oleja
Na náplň: 1 PL oleja, 1 malá červená cibuľa, 350 g mletého mäsa, 2 strúčiky cesnaku, 1 menšia červená paprika, 1 zarovnaná PL rozmarínu, 1 zarovnaná KL mletej sladkej papriky, 1 zarovnaná KL soli, ½ KL čierneho korenia, 100 g krémového kozieho syra
Dip: 200 g kyslej smotany, 1 strúčik cesnaku, štipka soli, štipka korenia
Ešte potrebujeme: 2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)
Postup:
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím a soľou. Pridáme vodu a olej a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť. Na prípravu náplne na panvici s olejom orestujeme najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme mäso, pretlačený cesnak a na kocky nakrájanú červenú papriku. Ochutíme rozmarínom, paprikou, soľou a čiernym korením a asi 5 minút restujeme. Zmes odstavíme, vmiešame kozí syr a necháme vychladnúť. Do vykysnutého cesta ručne zapracujeme náplň. Z cesta vytvarujeme placky, ktoré nanesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Na prípravu dipu v mise zmiešame kyslú smotanu s pretlačeným cesnakom, soľou a čiernym korením. Pečivo možno podávať teplé aj studené. Podávame s dipom.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 25 minút
- Doba prípravy: asi 45 minút
- Vystačí na: asi 25 kusov
Tipy:
Pre výraznejšiu chuť môžeme pečivo posypať 5 minút před dopečením syrom. Dip možno pripraviť s bylinkami alebo s čili. Pečivo možno pripraviť s akýmkoľvek druhom mletého mäsa.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 456 kJ / 109 kcal | 913 kJ / 218 kcal |
Tuky | 5,32 g | 10,65 g |
Sacharidy | 10,74 g | 21,48 g |
Bielkoviny | 4,49 g | 8,99 g |