Suroviny na Krevety v limetkovo-pomarančovej omáčke:
1 balenie očistených kreviet, trochu rybacieho vývaru (odrezky z rýb, 1 väčší petržlenový koreň, polovica väčšej zelerovej buľvy, 1 cibuľa, 1 bobkový list, 2 guľôčky nového korenia, 6 guľôčok bieleho korenia, 2 litre vody), 2 limetky, 1 pomaranč, med, soľ, olivový olej, niekoľko cesnakových strúčikov, pažítka, cibuľa.
Postup:
Cesnakový olej: Do panvice nalejeme olivový olej a doň vložíme niekoľko strúčikov cesnaku so šupkou tak, aby strúčiky boli úplne ponorené v oleji. Olej musí byť teplý, ale nesmie vrieť. Na miernej teplote varíme cesnakové strúčiky asi 7 – 10 minút. Takto získame cesnakový olej a súčasne aj konfitovaný cesnak.
Krevety: Z vody , rybacích odrezkov, petržlenového koreňa, zeleru cibule a korenín si uvaríme rybací vývar. Medzitým si na panvici zohrejme trochu cesnakového oleja, pridáme cibuľku pokrájanú na kúsky a trochu pokrájanej pažítky. Do mierne opečenej cibuľky pridáme neosolené krevety a opekáme ich z každej strany 1 – 2 minúty. Ak treba, môžeme ich mierne podliať rybacím vývarom.
Limetkovo-pomarančová omáčka: Na horúcu teflónovú panvicu nalejeme primerané množstvo rybacieho vývaru a pomaly ho zahrievame, aby sa redukoval. Keď je vývar redukovaný, pridáme doň trochu postrúhanej limetkovej kôry (limetku predtým umyjeme) a limetkový šťavu podľa chuti. Ak máme radi kyslejšie, môžeme dať aj šťavu z celej limetky. Podľa chuti pridáme aj pomarančovú šťavu a med. Ešte chvíľu povaríme na miernej teplote a osolíme.
Tip na servírovanie: Na tanierik nalejeme trochu limetkovo-pomarančovej omáčky a na ňu naaranžujeme opečené krevety. Môžeme ozdobiť kúskami limetky.