Krízové esencie a ich praktické uplatnenie

Krízová esencia (tzv. Rescue® Remedy) je jednoznačne najznámejšia a najviac používaná, ale tiež jediná polykomponentná zmes v Bachovej kvetovej  terapii (podľa originálnej receptúry Dr. Bacha sa skladá z 5 Bachových kvetov), tzv. Prvá Pomoc, Podpora a ZÁCHRANA VO VŠETKÝCH KRÍZOVÝCH SITUÁCIÁCH. Minulý mesiac sme sa s KRÍZOVOU ESENCIOU bližšie zoznámili, priniesli sme zaujímavé informácie o jej zložení, užívaní a prezradili sme aj čo-to o tom, kde všade možno jej účinky využiť. Tentoraz si o jej využití a širokom uplatnení povieme ešte viac…

Krízová esencia

Akútne a chronické ochorenie

Rescue® Remedy Krízová esencia pôsobí podporne pri akýchkoľvek   ochoreniach (od banálnych, ako sú  nádcha a kašeľ, až po závažné  choroby ako rakovina, roztrúsená skleróza, diabetes atď.). Okrem iného štartuje samoliečiace sily organizmu a urýchľuje uzdravovanie a rekonvalescenciu, dá se kombinovať s akoukoľvek  formou liečenia a liekov, vrátane chemoterapie, psychofarmatík a ďalších alopatických liekov.  Pokiaľ chorý človek okrem štandardnej  liečby užíva aj Krízovú esenciu, je veľmi pravdepodobné, že liečba prebehne rýchlejšie a bez komplikácií a nedôjde k nežiaducemu meškaniu (oneskoreniu) v liečbe a v hojení. Väčšia psychická pohoda a stabilita pacienta zaisťujú telu dostatok priestoru a energie na samoliečenie, obnovu síl a rekonvalescenciu. V akútnych stavoch môžete dávať bez obáv jednu dávku po každých 5 minút, pričom intervaly se predlžujú podľa  zlepšenia stavu jedinca  až do úplného vysadenia. U chronických stavov  je optimálne pridať Krízovú esenciu  priamo do osobnej zmesi Bachových esencií, alebo nastaviť udržovaciu dávku podľa  aktuálneho stavu pacienta – rieši sa to individuálne.

Deti

Rescue® Remedy Krízová esencia je tiež výborným prostriedkom prvej voľby pre deti všetkých vekových kategórií od novorodencov až po staršie deti. Pokiaľ je dieťa príliš vzdorovité, popudlivé, hnevá sa,  trápi ho nejaká choroba, utrpelo malý alebo vážny úraz, zažilo šok alebo  traumu, prežíva akúkoľvek  životnú zmenu, s ktorou sa ťažko vyrovnává (nástup do škôlky, školy, sťahovanie, príchod nového súrodenca, rozvod rodičov atď.), alebo je príliš zakríknuté, ustrašené, bojí sa tmy, strašidiel, psov, lekára (dosaďte si tu čokoľvek iné, čoho sa vaše dieťa bojí alebo sa bálo), má nočné mory, fóbie z chodenia do školy a z ďalších vecí, je nepokojné, nepozorné, nedokáže sa  dlhšie sústrediť … Krízovú esenciu využijete v  množstve ďalších každodenných situácíí, v ktorých by ste vašim ratolestiam radi pomohli, ale  neviete ako. Esencia sa  dokonca  podáva novorodencom, najmä ak zažili traumatizujúci pôrod, ktorý na nich zanechal následky (bábätko je apatické, má problémy s dojčením, alebo naopak, neustále plače bez príčiny atď.). V tomto prípade sa Krízová esencia nikdy nepodáva priamo z koncentrátu, ale vždy rozriedená. Ohľadom dávkovania odporúčame  poradiť sa so skúseným terapeutom Bachových esencíí  so zameraním a praxou v pôrodníctve (asi jediný prípad, keď by laik nemal používať Krízovú esenciu bez rady odborníka!).

Krízová esencia

Vystresovaní dospelí

Rozčúlil vás šéf, alebo ste vy šéfom a denne vás rozčuľujú podriadení, pri riadení auta vás ročertili všetci tí nemožní šoféri, ktorým by mali  odobrať vodičský preukaz, manželka (manžel) má neprimerané nároky a požiadavky, chce od vás už zase to i ono, a vy ste sa práve vrátili z práce a najradšej by ste si dali nohy na stôl, uši nastavili na modus „jedným uchom dnu, druhým von“ a ideálne naozaj nič nerobili a nikoho neposlúchali? A všetky rušivé elementy by ste najradšej poslali okamžite na pustý ostrov.

Alebo ich nechali doma a poslali tam seba?

Alebo: V práci vás povýšili a neviete, ako to zvládnete, čaká vás dôležitá prezentácia a máte –  ako vždy – trému?

Alebo:  Čaká vás maturita, skúšky na VŠ, autoškola, máte za sebou niekoľko dlhodobých projektov v zamestnaní a  pripravujete ďalšie a  doháňa vás pocit, že už nevládzete a stojíte na pokraji zrútenia alebo syndrómu vyhorenia?

Alebo: Diagnostikovali vám, alebo niekomu z rodiny závažné ochorenie a neviete, ako ďalej, trpíte depresiami  alebo stavmi úzkosti?

Alebo: Váš partnerský vzťah je v troskách, rozchádzate sa, rozvádzate sa?

Alebo: Zomrel vám niekto blízky, sťahujete sa, dospelé deti odchádzajú z domu a vy si naraz  neviete  so svojím životom rady, alebo ste jednoducho už od prírody úzkostlivejší a menej priebojný typ a stresuje a znervózňuje vás množstvo situácií, s ktorými sa ostatní vyrovnávajú  zdanlivo bez problémov?  Miesto stále viac obľúbených benzodiazepamov, alkoholu, čokolády a iných kompenzácií  skúste Krízovú esenciu – budete milo prekvapení. Krízová esencia (tzv.Rescue® Remedy stabilizuje, upokojuje, znižuje mieru stresu a napätia  v tele, pomôže vám získať odstup a primerane reagovať na vytvorenú  situáciu) … a už ju nebudete chcieť dať z ruky.

Krízová esencia

Tehotenstvo a pôrodníctvo

Krízová esencia je tiež prostriedkom prvej voľby v tehotenstve, ktorú si budúca mamička môže sama obstarať a použiť kedykoľvek to  potrebuje. Jej účinky ocení pri strese, napätí, pri rôznych strachoch, panike, precitlivenosti, výkyvoch nálad, nervozite, nevoľnosti, závratoch …, je tiež univerzálnym prostriedkom pre rodičku, novorodenca a ich blízkych, osvedčila sa pre mamičky a ich dieťatko na  prežitie traumatického pôrodu, okrem iného pomáha telu, aby sa rýchlejšie vyrovnalo s „dozvukmi“ narkózy alebo epidurálky a vylúčilo zbytky anestetík, v šestonedelí slúži  ako podpora na urýchlenie fyzickej a psychickej stabilizácie, pomáha lepšie zvládnuť stres spojený s novou úlohou matky, esencia  včas podaná môže zabrániť rozvoju  popôrodnej depresie (vždy je  však potrebná konzultácia  s odborníkom!), rieši problémy s dojčením, upokojuje podráždené, nepokojné a neustále plačúce bábätko, môže pomôcť pri spracovaní traumatických zážitkov po potrate, je vhodným prostriedkom pre ženy, ktoré nemôžu bez zjavných fyzických príčin otehotnieť ( prirodzene alebo pomocou umelého oplodnenia), tiež v  čase umelého oplodnenia poskytuje ženám chýbajúcu psychickú stabilitu a pomáha telu lepšie zvládnuť vedľajšie účinky liečby.

Zvieratá

Bojí se váš domáci maznáčik silvestrovských petárd, neznáša poštára, suseda, svokru, zrazu sa uňho objavilo zvláštne správanie  ( napríklad doposiaľ dobrý bezproblémový pes bezdôvodne  začne napádať cudzích psov, je agresívny, doma ničí nábytok a veci svojho pána, alebo naopak –  z temperamentného psa sa stal celkom apatický, celkom čistotná mačka začala znečisťovať osobné veci svojho pána -panej atď.).

Krízová esencia

Alebo: čaká ho vyšetrenie  u veterinára alebo dokonca operácia  a rekonvalescencia, trpí akútnym alebo chronickým ochorením?

Alebo:  Sťahujete sa, čakáte prírastok do rodiny, chcete priviezť do domácnosti  ešte jedno zviera, máte nového partnera a váš maznáčik to nezvláda celkom dobre?

Alebo: Prežil nejaký šok alebo traumu a od tej doby sa bojí byť doma sám, viezť sa autom, chodiť von, a podobne. Vo týchto a v mnohých ďalších prípadoch použite Krízovú esenciu, u zvierat je vždy prostriedkom prvej voľby a vo väčšine prípadov účinkuje rýchle a spoľahlivo. Je ideálne, ak si Krízovú esenciu vezme súčasne aj pán – zviera totiž často reaguje na emocionálne rozpoloženie  svojho pána a niektoré jeho emocionálne stavy  môžu byť reakciou na emocionálny stav jeho majiteľa.

Rastliny

Odcestovali ste na dlhší čas mimo bytu, zabudli ste pred cestou zaliať kvety a po návrate vás vítajú smutne ohnuté listy a stonky? Pridajte do zálievky (maximálne do ¾ l) jednu dávku Krízovej esencie, kvetiny zalejte a  za hodinu až dve sa obvykle narovnajú a vyzerajú lepšie – sú zelenšie, ako boli predtým. Paralelne ešte môžete pridať do každého kvetináča jednu dávku Krízovej esencie z originálnej flaštičky. Ronako tak môžete pridať Krízovú esenciu do zálievky preventívne, rastlinám to prospeje. Ak musíte z nejakého dôvodu presádzať rastliny v inú dobu ako na jar (platí to i pre rastliny v záhrade a tiež kríky a stromy) pridávajte do zálievky počas minimálne týždňa  Krízovú esenciu, pri väčšine rastlín, pri kríkoch a stromoch je optimálne  zároveň pravidelne nakvapkať Krízovú  esenciu z originálnej fľaštičky na pôvodné miesto, kde sa rastlina pred presadením nachádza, ako aj na nové miesto – po presadení (toto je opakovať tiež minimálne týždeň,  podľa potreby aj dlhšie, v závislosti od toho, v akom stave bude rastlina životaschopná  po presadení).

Ich zoznam nájdete na www.bachovaterapie.cz

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach