Krása a pohoda s vôňou lipy

Lipa je symbolom Slovanov, jemnosti, nežnosti a ženskosti…

Ak aj vy patríte k tým, čo nielenže nedajú dopustiť na liečivý účinok lipového čaju, ale s pôžitkom vdychujete ľahko medovú vôňu lipových kvetov, určite vás poteší správa o tom, že blahodarných účinkov s vôňou lipy je ešte oveľa viac. A vy ich všetky môžete využiť!

s vôňou lipy

Na začiatok trochu mytológie

Lipa totiž vôbec nie je len taký obyčajný strom, ktorý rastie na dedinách i v mestách, v parkoch, i okolo kostolov. Nie je totiž žiadna náhoda, že je tento strom v Čechách i na Slovensku taký populárny a že ho ľudia radi majú vo svojej blízkosti.

V staroslovanskej kultúre bola lipa posvätným stromom a ľudia ju stotožňovali s Ladou, bohyňou krásy a lásky. V dávnych dobách naši predkovia robili množstvo rôznych obradov, špeciálnych rituálov a ďalších pozoruhodných podujatí, vrátane tancov, v blízkosti starej lipy, alebo na čistinke medzi niekoľkými lipami. Starí Slovania tancovali pod starými lipami a svojimi tancami uctievali lipové kvety, lipovú vôňu a liečivé a blahodarné účinky lipy a jej životodarné schopnosti. Pod lipami sa v dávnych časoch konali aj rôzne dôležité stretnutia, súdy, či snemy. Okrem toho bolo a niekde aj dodnes je dobrým zvykom vysadiť pri príležitosti svadby, narodení dieťaťa, či pri inej dôležitej udalosti lipu.

s vôňou lipy

Lipa ako posvätný strom

Starí Slovania mali k lipe vzťah ako ku svojej matke, ktorá im, ako svojim deťom, dávala všetko, čo potrebujú. Z lipového dreva si ľudia vyrezávali lyžice a potreby do domácnosti, ale aj sošky, ikony a oltáre. Lipové drevo však slúžilo aj na výrobu vojenských štítov, či hudobných nástrojov. Magická sila sa pripisovala malým soškám z lipového dreva, ktoré mali prinášať šťastie, ale aj lipovej kôre, ktorá mala chrániť pred otravou. Kúzelnú moc vraj majú aj lipové listy a naši predkovia s nimi robili rôzne čary zamerané na získanie nesmrteľnosti. Viera v tajuplné a nevyčerpateľné schopnosti lipy siahala u našich predkov tak ďaleko, že verili a mnohí ľudia ešte aj dodnes veria, že do lipy nemôže nikdy udrieť blesk.

s vôňou lipy

Lipa bola považovaná aj za strom Matky Božej a podľa jednej kresťanskej legendy sa lipa dokonca stala útočiskom Panny Márie, keď s malým Ježiškom musela utiecť do Egypta…

A keďže lipa sa hojne vyskytovala aj vyskytuje vo východnej Európe, ktorá je považovaná za pravlasť Slovanov, v čase obrodenia ju spisovateľ a básnik Ján Kolár nazval symbolom slovanskej vzájomnosti.

Lipový čaj dodá pleti zlatistú farbu…

Ak chcete vyskúšať úžasné účinky zlatého stromu, ako v dávnej  minulosti hovorili lipe, skúste si pravidelne umývať tvár záparom z lipy – vaša pleť bude krásna a čistá a okrem toho postupne získa pekný a jemný zlatistý nádych.

Popíjanie čaju z lipy pomáha nielen pri prechladnutí, ale aj pri stavoch úzkosti, nespavosti, pri strese a silnej psychickej záťaži. Ak si oplachujeme vlasy záparom z lipových kvetov, má to blahodarné účinky pri problémoch s pokožkou vlasov.

Lipový čaj na pitie si pripravíme tak, že jednu čajovú lyžičku lipových kvetov zalejeme štvrťlitrom vriacej vody a necháme 10 minút vylúhovať. Môžeme osladiť medom.

s vôňou lipy

Nežné pohladenie s vôňou lipy

Z lásky ku starým časom a pri príležitosti 100. výročia založenia republiky, predstavuje Manufaktura už druhú limitovanú kolekciu v nostalgickom duchu. Po jarnej Fialke môžete jesenno-zimnú sezónu privítať s unikátnou kolekciou Lipa … Nádherný národný strom pripomínajúcu, v dizajne a vôni Prvou republikou inšpirovanú, v zložení potom na moderných trendoch pre maximálnu nežnosť voči pokožke založenú…

Blahodarné výťažky z lipových kvetov prispejú k hebkej, hydratovanej a mladistvej pleti a pokožke a zaručia im primeranú ochranu potrebnú v chladných mesiacoch. Starostlivosť spríjemní exkluzívne hrejivá vôňa s tónmi lipových kvetov, sprevádzajúca všetky kozmetické prípravky. Pocit blaženosti zaručený…

Tipy z lipy…

s vôňou lipyVeľmi jemný sprchovací & kúpeľový gél s lipou a mandľovým olejom 250 ml, cena: 7,20 €

Veľmi jemný sprchovací & kúpeľový gél s cennými prírodnými ingredienciami je dokonalým prípravkom pre osviežujúci sprchovací rituál aj odpočinkový vonný kúpeľ. Pokožku zanecháva sviežu, mladistvo zamatovú a nádherne prevoňanú hrejivou vôňou s tónmi lipových kvetov.

Má unikátne moderné zloženie s vysoko koncentrovanými umývacími zložkami na báze kokosového a olivového oleja a cukru. Tieto sú obohatené o zjemňujúci výťažok z lipy, ošetrujúci mandľový olej, upokojujúci panthenol a zvláčňujúce obilné výťažky.

Veľmi jemný sprchovací & kúpeľový gél intenzívne pení a jeho spotreba je až o 1/3 nižšia ako u iných prípravkov tohto typu. Navyše, neobsahuje SLES, ktorý si dnešná moderná doba často žiada. Vďaka tomu je obzvlášť jemný a pokožku rozmaznávajúci.

s vôňou lipyVýnimočný ochranný pleťový balzam s lipou, marhuľovým olejom a panthenolom 50 ml, cena: 9,95 €

Chladno, sychravo, veterno … takéto počasie veru neprospieva vašej pleti! Udržujte ju náležite pestovanú aj v jesenno-zimných mesiacoch.

Skúste použiť výnimočný ochranný balzam ako rannú i večernú starostlivosť na suchú pokožku alebo ako ochranu každej pleti v nepriaznivom počasí. Pomáha zamedziť strate potrebnej vlahy, predchádza podráždenie a poskytuje pleti pocit skutočnej pohody.

Chystáte sa na hory alebo na dlhú prechádzku prírodou? Nakrémujte sebe aj deťom tváre týmto balzamom – ľahšie odolajú vetru a drsnému počasiu. Jedinečná receptúra na báze pravých prírodných ingrediencií využíva výťažky z lipových kvetov, marhuľového a jojobového oleja, bambuckého masla, panthenolu, ovseného beta-glukánu a vitamínov A, E a C. Presvedčte sa, ako dokáže vašu pleť zregenerovať, vyživiť a znamenite ochrániť.

s vôňou lipyVonná kúpeľová soľ s lipou pre chvíle odpočinku 300 g, cena: 3,90 €

Za oknami dážď, vietor, chlad až mráz, Vy však môžete užívať v teplý a voňavý kúpeľ. Uvoľňujúca, znamenite voňajúca kúpeľová soľ s výťažkami z lipových kvetov je tou pravou prísadou pre dokonalý odpočinok a jemnú pokožku.

Kúpeľ v soli prispieva k prekrveniu, upokojuje organizmus, uvoľňuje vnútorné i vonkajšie napätie a čo viac – aspoň na chvíľu zaháňa starosti. Doprajte si večerný kúpeľový rituál pred spaním – pocit blaženosti zaručený.

s vôňou lipyLipový sirup 250 ml, cena: 6,35 €

Lipa je naším národným stromom a jej kvety sú stovkami rokov preverené domáce liečivo. Lahodný sirup výnimočnej kvality je vyrobený z výťažkov z lipových a bazových kvetov, trstinového cukru a vitamínu C. Pomáha posilniť vašu prirodzenú obranyschopnosť a vitalitu v období chrípok a prechladnutí a navyše: výborne chutí. Vyskúšajte naše tipy pre znamenité osviežujúce aj hrejivé nápoje:

Osviežujúca lipová limonáda:

Ingrediencie: lipový sirup, sóda, šťava z citróna, medovka na ozdobu
Ráčte pohár sčasti ľadom naplniť, lipovým sirupom pokvapkať a sódou zaliať (ideálne v pomere 1:10). Ak dochutíte citrónovou šťavou a ozdobíte lístkom vonnej medovky, vykúzlite vskutku roztomilý osviežujúci nápoj.

Horúca lipa:

Ingrediencie: lipový sirup, horúca voda, šťava z citróna (prípadne rum)
Hrejivý nápoj lahodnej chuti, ideálny v sychravých dňoch, pripravíte v okamihu jednoduchým zriedením lipového sirupu horúcou vodou (80 ° C) a dochutením šťavou z citrónov. Ak dospelí pridajú kvapku rumu, tu objavia nápoj zaručene blažený…

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach