Január v záhrade a pri dome

Január v záhrade s exkluzívnymi radami od profesora Ivana Hričovského.

Mysleli ste si, že v januári nie je v záhrade čo robiť? Veru, ak chceme, aby sme sa z  nej mohli tešiť počas celého roka, ani počas tohto zimného mesiaca by sme nemali zaháľať. Sú totiž práce, ktoré by sme mali urobiť práve teraz…

Aký teda má byť január v záhrade?

Zima v ovocnej záhradke

Podľa počasia je január prostredným mesiacom zimy. Práce v ovocnej záhradke sa začínajú už v januári. Je to súčasne obdobie na celý rad – prevažne mechanických prác. Medzi najzávažnejšie práce patrí kontrola oplotenia záhradiek, prípadne individuálna ochrana ovocných stromčekov. Patrí sem aj odhadzovanie naviateho snehu od plota záhradky, ciest a jeho prihadzovanie k ovocným stromom a kríkom. Sneh je zárukou dobrého prezimovania stromov. Na silnejšie mrazy sú citlivé korene zvlášť slabo rastúcich podpníkov jabloní, napríklad M9 a M27. Tam je potrebné tento sneh prihadzovať a korene pekne prezimujú.

Nezabúdajte na vtáčiky…

Vyžaduje sa aj pravidelná kontrola uskladnených jabĺk a hrušiek – aspoň raz za týždeň. Poškodené plody odstránime a choré ovocie vyhodíme.

Január v záhrade
https://stock.adobe.com

V rámci biologickej ochrany nezabúdame ani na užitočné vtáctvo. Najmä na jeho prikrmovanie v krytých kŕmidlách. Vtáčikom chutia slnečnicové semiačka, pohánka, ovsené vločky, ale určite nič nepokazíme, ak im nasypeme vhodne namiešanú zmes na kŕmenie vtáčikov, ktorú si kúpime v obchode.

Január, najmä jeho prvá polovica, je vhodná aj na odber dobre vyzretých, jednoročných výhonkov, najmä jadrovín, ale aj čerešní višní, ríbezlí, josty a egrešov na vrúbľovanie koncom zimy a začiatkom vegetácie. Vhodné vrúble uskladníme v chladných miestnostiach v mokrom piesku. Zo starých stromov odlupujeme starú kôru, ktorá poskytuje úkryt rôznym škodcom. Odstránime aj mumifikované plody a hniezda húseniek.

Január v záhrade
pixabay.com

Vápenné mlieko je klasika, ktorá sa stále odporúča

V januári odporúčame aj bielenie kmeňov a silnejších konárov, zvlášť pri broskyniach, marhuliach, orechoch kráľovských, ale aj na čerešniach, višniach, slivkách a jabloniach. Biela farba  odráža lúče a tým zabraňuje aj predčasnému pučaniu, čo má veľký význam aj z hľadiska mrazuodolnosti.

Vápenné mlieko si vyrobíme zmiešaním 1,5 kg haseného vápna a 10 litrov vody. V januári môžeme zo záhradiek odstraňovať aj prestarnuté, suché a choré stromy a kríky. Prezeráme aj lepiace pásy pri koreňoch stromov a podľa potreby ich odstraňujeme a nahrádzame novými. Sú to lepiace pásy, ktoré boli nasadené proti obaľovačovi jablčnému. Sporadicky kontrolujeme aj vlnitý kartónový papier a zisťujeme, koľko prípadných škodcov prezimovalo medzi jednotlivými vrstvami papiera. Medzi najčastejších škodcov patrí obaľovač jablčný.

Keď nastane oteplenie, okolo 0 stupňov Celzia, najčastejšie koncom mesiaca, môžeme začať, najmä vo väčších záhradách, s presvetľovacím rezom starých ovocných stromov a kríkov. Väčšie rany po reze treba zatrieť voskom. Nezabúdajme ani na štúdium odbornej literatúry, časopisov  a návštevy odborných podujatí.

A ešte zopár rád do januárovej záhradky:

Ak pestujete v záhrade rododendrony, ruže a iné kvety a napadlo veľa snehu, nahrňte sneh k týmto rastlinám. Sneh poslúži ako ochrana pred mrazom a súčasne na predjarí poslúži ako zásobáreň vody.

Zmeny teplôt a ich výkyvy môžu spôsobiť vyťahovanie trvaliek a menších kríkov z pôdy. Toto sa týka najmä rastlín, ktoré boli vysadené v minulom roku. Ak si niečo také všimneme, počas dňa, keď nie je pôda zmrznutá, treba vytiahnuté a obnažené krčky rastlín opatrne prišliapnuť späť do pôdy.

Mohlo by vás zaujímať

Január: Dobré rady do záhrady

Napriek tomu, že všade vôkol panuje zima, záhradkári a milovníci rastlín majú aj v tomto období plno práce: Stále je treba niečo porobiť okolo domu,… Čítaj ďaľej

Ak sa chcete tešiť z nežných kvetov vo svojej záhrade aj počas zimy, posaďte si čemericu, ktorá je takisto jedným z nenápadných symbolov Vianoc. Niektoré odrody rozkvitajú už koncom novembra, iné na prelome decembra a januára a ďalšie až vo februári. Ich kvety majú bielu, ružovú, červenú, aj žltú farbu a sú určite ozdobou záhrady.

Kmene stromov obalíme hustým pletivom alebo plastovou manžetou, čo ich ochráni pred ohryzávaním divou zverou Toto robíme najmä vtedy, ak záhrada nie je úplne ohradená.

Prezrite si ríbezľové kríky: Ak na ich konárikoch objavíte guľovito zdurené puky, treba tieto puky okamžite odstrániť a zničiť, pretože ide o škodcu – roztoča ríbezľového.

Zopár pranostík na január:

  • Keď je v januári veľa ľadu, v máji býva veľa medu.
  • Keď január nie je pod snehom, beda lúkam, poliam i vrchom.
  • Dážď keď nesie január, neteší sa hospodár.
  • Veľa snehu v januári veští veľa hríbov v auguste…

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach