Ako pomôcť svojmu telu pri liečbe antibiotikami

Počas zimného obdobia je naša oslabená imunita vystavená najrôznejším chorobám. Na niektoré z nich nám lekár predpisuje antibiotiká. Tie sú v boji s baktériami účinné, ale zároveň znamenajú riziko pre našu črevnú mikroflóru.

Prinášame rady, aké látky by sme mali dopĺňať v priebehu liečby antibiotikami a po nej, aby sme svojmu telu uľahčili návrat do formy.

Ako pomôcť svojmu

Probiotiká

Antibiotiká v našom tele ničia baktérie, ktoré spôsobujú naše ochorenie. Bohužiaľ však antibiotiká likvidujú aj organizmu prospešné baktérie, takzvaná probiotiká. Jedná sa o kmene, ktoré sídlia v našich črevách. Tam pomáhajú tráviť potravu, vytvárať niektoré vitamíny a posilňovať obranyschopnosť. Cestou, ako probiotiká doplniť, môže byť konzumácia mliečnych výrobkov. Tie však obvykle obsahujú málo aktívnych kultúr na liečbu antibiotikom. Vhodnejšie je preto siahnuť po výživových doplnkoch s deklarovaným množstvom kmeňov a s ich podávaním neprestávať ani po vysadení antibiotík.

B-komplex

Počas liečby antibiotikami môže správne fungovanie nášho organizmu ohroziť nedostatok vitamínov skupiny B. Niektoré z nich sú totiž vytvárané baktériami hrubého čreva, ktorého mikroflóra je pôsobením antibiotík často ničená. Preto je vhodné v období užívania antibiotík dopĺňať celý komplex vitamínov B. Tieto látky sú pre nás dôležité, pretože okrem iného prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému a k zníženiu miery únavy a vyčerpania. Medzi hlavné zdroje B-komplexu patria kvasnice, syry, mäso alebo strukoviny. Pri užívaní antibiotík by sme sa však práve týmto potravinám mali vyhnúť, pretože nadúvajú a zbytočne tak zaťažujú organizmus. Riešením je podávanie B-komplexu vo forme výživových doplnkov, ktoré navyše majú výhodu v presnom dávkovaní. Na trhu sú dostupné vo forme tabliet alebo kvapiek pre deti.

Vitamíny a minerály

Užívanie antibiotík negatívne ovplyvňuje vstrebávanie vitamínu A, C a K a minerálnych látok. Ich nedostatok pritom môže viesť k rednutiu kostí, poruchám krvnej zrážanlivosti, poškodeniu očnej sietnice a zníženiu imunity. Tieto vitamíny nájdete v mnohých potravinách, ktorých konzumácia sa počas užívania antibiotík neodporúča. Patrí sem napríklad kapusta, červená repa alebo kyslé uhorky. Ak si chcete byť ale istí, že užívate dostatočné množstvo všetkých vitamínov a minerálov, siahnite po multivitamínových prípravkoch. Pre malé deti je vhodné užívanie vitamínu C v kvapkách.

Probiotiká určené deťom

Deti, ktoré boli v ranom detstve často liečené antibiotikami, bývajú v dospelosti oveľa viac ohrozené astmou. Dôvodom je narušenie ich obranyschopnosti, ktoré spočíva v zásahu do črevnej mikroflóry. Aby sme predišli týmto nežiaducim komplikáciám, mali by sme deťom podávať probiotiká určené špeciálne pre ich organizmus. Pre deti sú odporúčané také probiotiká, ktoré okrem kultúr Lactobacillus obsahujú aj kultúry Bifidobacterium. Podávanie bifidobakterií je pre deti vhodnejšie. Súčasný príjem kmeňov Lactobacillus plantarum a Bifidobacterium breve napomáha obnoviť rovnováhu črevnej mikroflóry po liečbe antibiotikami.

Zdroj: Generica

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach