Biarritz, kotol na počasie

Máloktoré mesto vo svete má toľko prívlastkov ako Biarritz, a to nielen preto, že má skvelú polohu medzi Atlantikom a Pyrenejami, ale tiež sa o ňom  hovorí, že je  bránou do Baskicka, že je to európsky kotol na počasie alebo tiež, že je kuchyňou Biskajského zálivu,  eldorádom pre surfing, ale aj Mekkou golfu a aby toho nebolo málo, aj miestom hazardných hier a hlavným mestom Thalassotherapie. Dosť dôvodov na pekný výlet.

Biarritz

V miestnych análoch sa dozviete, že mesto objavili bohatí Parížania na konci 19. storočia, aby sa tu oddávali nespútaným zábavám. V tejto súvislosti sa spomínajú mená ako Alexander Dumas či Emil Zola, ktorí tu často trávili voľné chvíle, rovnako ako cisárovná Sissi. Neskôr sem prichádzali návštevníci, aby spestrili svoj unudený život v miestnych kasínach. Popularitu získava Biarritz aj prítomnosťou filmových hviezd: Rita Hayworth, Frank Sinatra, Gary Cooper, ale aj Charlie Chaplin, či Coco Chanel a mnohí iní. Mesto sa začína rozrastať, modernizuje sa a dáva stále viac a viac možností na oddych a šport. K najstaršiemu golfovému ihrisku (z roku 1888!) pribúdajú ďalšie a je tu aj jedno z najväčších tréningových ihrísk s parkúrom s 9 dierkami. Udomácnil sa tu nielen golf, ale aj surfovanie. Divoké morské vlny priťahujú sem surfistov z celého sveta, čoho dôkazom je aj každoročný Surf Festival. Ale Biarritz má aj bohatú tradíciu v Tahlassotherapii tým, že tu už dávno objavili blahodárne účinky morskej vody, rias a bahna. Všetky elementy čerpajú z hlbín Atlantického oceánu. Na pobreží je dokonca 5 centier, špecializovaných na túto liečebnú metódu. V každom z nich pracujú výlučne odborníci.

A čo ešte k Biarritzu patrí: starý prístav s nádherným pohľadom na Baskické pobrežie až ku španielskym hraniciam, rovnako ako maják Saint Martin a socha Márie, ku ktorej vedie železný mostík, konštrukcia Gustava Eiffela, aby ochraňovala turistov pred stretnutím s búrlivým morom. (gk)

www.biarritz.fr

Foto: © Le Doaré, © Pavlovsky

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach