Na čo si treba dať pozor?
1. Vhodná nádoba na mrazenie
Dobrý obal zabráni prístupu vlhkosti a vzduchu, ktorý by jedlo znehodnotil alebo poškodil. Výborné sú stohovateľné sady plastových škatuliek. Pri nákupe si dobre skontrolujte, či a ako dolieha viečko k obalu. Zle tesniace nádoby nekupujte. Jedlá, ktoré nie sú tekuté, môžete zamraziť v plastovom vrecku.
2. Čo mraziť
Nie všetky suroviny sú vhodné na mrazenie. Mraziť môžete: mäso, chlieb, knedle, cestoviny a omáčky s paradajkami. Rovnako kukuricu, hrášok, fazuľky, mrkvu, špenát alebo huby.
3. Čo nemraziť
Pri mrazení zabudnite na omáčky zahustené kukuričným škrobom, zeleninu s vysokým obsahom vody, zemiakové polievky a jedlá s vysokým obsahem tuku, ako sú majonézy, jogurty a syry. Výnimkou je maslo.
4. Rozmrazovanie
Množstvo jedál môžete priamo tepelne upraviť (napríklad ryby, zamrazené karbonátky alebo pečivo určené k dopečeniu). Pokiaľ jedlo vyžaduje rozmrazenie, nechajte ho cez noc v chladničke. Nikdy ho nenechávejte rozmrazovať pri izbovej teplote.
Nezabudnite: Rozmrazené jedlo do mrazničky nepatrí.