Vychutnajte si veľkonočnú atmosféru s vínami a receptami od VITIS

Recepty od VITIS, s ktorými sa už druhý rok stretávame na stránkach časopisu FOOD  pripravuje známa foodblogerka Michaela Smolová, SistersBakery.sk, zároveň autorka knihy Takmer zabudnuté recepty. Je to zbierka starých receptov na sladké a slané pečenie. Nájdete v nej recepty, ktoré piekli ešte naše babičky a určite aj vám pripomenú detstvo či prázdniny u babky.

Spájanie vína a jedla je prirodzenou súčasťou gastronómie, preto odporúčania rôznych druhov a odrôd vín sa prirodzene prepojilo v tejto spolupráci.

Vitis

Pôvodne ste pracovali ako marketingová manažérka, ako ste sa od toho dostali ku pečeniu?

Piekla som vždy, ale intenzívnejšie som sa začala pečeniu venovať, keď som ostala na druhej materskej s mojim synom. Bol tak dobré bábätko, že som sa miestami až nudila a tak som vypekala a vypekala. Keď materská skončila, táto sladká záľuba mi ostala a vypekám dodnes.

Vitis

Venovali ste sa pečeniu rekreačne aj pred tým?

Áno, je to taká rodinná tradícia. Cez víkend, po dobrom obede musel byť ku kávičke nejaký koláčik. Buď napiekla babka, maminka alebo krstná a neskôr teda aj ja alebo moja sestra.

Vitis

Máte spravený aj nejaký cukrársky alebo iný kurz?

Veru mám 😊. Keď som sa počas spomínanej materskej začala viac a viac venovať pečeniu, prihlásila som sa na rekvalifikačný kurz a vyučila som sa za cukrárku. Nestačilo mi len vedieť piecť, chcela som porozumieť cukrárskemu remeslu do detailov, pochopiť všetky procesy a naučiť sa profesionálne postupy. Z týchto znalostí ťažím aj dnes a plne si trúfam mojim  fanúšikom radiť aj na diaľku, keď sa im niečo nedarí napiecť.

Dáte si niekedy pri pečení pohár vína?

Pri samotnom pečení asi nie, ale pri vychutnávaní napečeného áno.

Vitis

Odkiaľ beriete inšpiráciu pri vašich receptoch?

Repertoár mojich koláčov, zákuskov a pečiva je veľmi široký, ale srdcu najmilšie sú mi staré recepty. Moja záľuba je  vyhľadávať a zbierať  historické kuchárske knihy, v ktorých hľadám témy a recepty na pečenie a samozrejme sa nimi inšpirujem. Hľadám tiež námety a nápady v zápisníčkoch po mojich či manželových babkách.

Aké zákusky si najradšej doprajte k bielemu, červenému či ružovému vínu?

K bielemu a ružovému mám najradšej Pavlovu, ľahký bielkový koláčik s čerstvo vyšľahanou šľahačkou a ovocím. Je to super kombinácia najmä na letný večer. K červenému mám zase rada rôzne čokoládové zákusky. Chuť dobrej horkej čokolády totižto ešte lepšie vynikne, keď sa vychutnáva s dúškom červeného vínka, napríklad so skvelým prívlastkovým vínom slovenskej odrody Dunaj od Vitis.

Inšpirácie na pečenie od Michaely Smolovej nájdete na www.vitis.sk/recepty alebo sa inšpirujte  jej knihou Takmer zabudnuté recepty.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach