Viete, prečo by sme nemali variť špenát?
A to nielen deťom, ale ani sebe. Od detstva nám v nútili jesť špenát ako veľmi zdravú potravinu, kvôli vitamínom a obsahu železa. Zvyčajne bol pripravený varením s množstvom bielej múky na zahustenie, čo dnes už kritéria zdravého stravovania nespĺňa. Horšie je však ešte niečo iné: ak špenát varíme, prakticky ho znehodnocujeme.
Strata vitamínov
Odborníci tvrdia, že varená zelenina môže stratiť prípravou množstvo vitamínov rozpustných vo vode. V praxi to znamená, že varený špenát nebude mať toľko cenného vitamínu C ako keby sme ho deťom podávali, respektíve sami konzumovali surový. Na druhej strane surový špenát obsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá zabraňuje vstrebávaniu vápnika.
Príprava v pare
Riešením, ktoré je najlepšie z hľadiska uchovania všetkých dôležitých živín je varenie v pare. Naučme deti konzumovať takto pripravenú zeleninu a podávajme im ju i medzi jedlami ako zdravú pochúťku. Ak nemáme parný hrniec, môžeme zeleninu jednoducho umiestniť do kovového sita nad vriacu vodu a prikryť pokrievkou. Takto pripravená zelenina je nielen zdravšia, ale aj delikátnejšia.
Ako ho podávať surový?
Záruku toho, že prípravou špenát neoberieme o hodnotné živiny je čo najjednoduchšia príprava. Doprajme deťom baby špenát vo forme šalátu alebo im ho jednoducho vložme do pečiva spolu s inými pochúťkami. Čím skôr naučíme deti konzumovať listovú zeleninu, tým ju budú mať vo vyššom veku radšej, a to je veľmi dôležité pre ich celkové zdravie.
Nenechávajte ho v chladničke dlho!
Špenát je tiež veľmi vhodný do zeleninových smoothies, ktoré obľubujú aj deti vďaka ich hladkej konzistencii. Dôležité je však poznať aj nevýhody špenátu: nie je ho vhodné v chladničke uchovávať dlho, veľmi rýchlo stráca svoj hodnoty a kvality. Najoptimálnejšie je kúpiť si čerstvý priamo pred konzumáciou alebo prípravou pokrmu.
Podľa čoho vybrať mrazený?
V mrazenom stave ho však môžeme mať v mrazničke vždy. Vyberajte si produkty, ktoré obsahujú ničím nedoplnený špenát mrazený v čerstvom stave. Zdravšie sú zmrazené listy špenátu, ako rôzne špenátové pretlaky. Špenát, ktorý bol zamrazený hneď po zbere, obsahuje minimálne toľko živín, minerálov a vitamínov ako čerstvý.
-sz-