Aj s džúsmi treba opatrne!

Deti, ktoré pijú pravidelne džúsy, majú vyššie riziko astmy

Kedysi boli džúsy považované za zdravé nápoje, pomaly zdravšie ako voda – predsa boli z ovocia. Vôbec sa nebralo do úvahy koľko ostatných, nie práve pre zdravie priaznivých látok, obsahujú. Dnes vieme, že nie je všetko zlato, čo sa blyští. Pravidelná konzumácia džúsov môže deťom dokonca ublížiť.

 džúsmi treba opatrne

Džúsy nikdy nenahradia vodu

Ak dávate deťom často piť džúsy, je dobrým zvykom riediť ich vodou. Odborníci na výživu upozorňujú, že ani prírodné šťavy nie sú ideálnym nápojom na zahnanie smädu, nie to ešte tie, ktoré obsahujú rôzne chemikálie a prísady. Rozhodne nenahradia vodu, navyše môžu uškodiť. Keď si uvedomíte, koľko ovocia je potrebné na výrobu jedného litra džúsu a pozriete si jeho výživové hodnoty, môžete veľmi ľahko zistiť, že dávate svojmu dieťaťu priveľa cukrov, pritom vlákninu žiadnu. Nie je to však jediné negatívum.

Rastie riziko astmy

Vedci z Harvard University nedávno zistili, že deti, ktoré pijú sladké džúsy alebo deti matiek, ktoré počas tehotenstva pili nápoje s fruktózou, majú výrazne vyššiu pravdepodobnosť astmy. Konkrétne: deti, ktoré pravidelne pili nápoje s obsahom fruktózy, v ranom veku mali až o 79 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku astmy, ako deti, ktoré sladké džúsy a nápoje pili len zriedkavo. Netreba prízvukovať, že alergie a astma sú u nás, podobne ako aj vo svete, výrazne na vzostupe.

Pozor, čo pijeme v tehotenstve

V prípade, ak matka počas tehotenstva konzumovala sladené nápoje, sa riziko astmy v detskom veku u detí zvýšilo o 70 percent, čo tiež nie je zanedbateľné. To sú ďalšie dôkazy negatívneho vplyvu konzumácie sladkých nápojov a jedla na detské zdravie. Odborníci veria, že pretrvávajú počas celého života. Ženy, ktoré nepijú počas tehotenstva sladké a sladené nápoje, sa s väčšou pravdepodobnosťou vyhnú aj tehotenskej cukrovke a ďalším problémom.

Je to vec vzdelania?

Predchádzajúce štúdie poukázali na súvislosť konzumácie spomínaných nápojov s obezitou a tiež aj astmou, nový výskum túto súvislosť potvrdil a výrazne. Zaujímavým faktom je, že matky, ktoré počas tehotenstva častejšie konzumovali sladké nápoje, mali zvyčajne nižšie príjmy a nižšiu úroveň vzdelania. Tento výskum ukázal, že sladké nápoje vedú k astme nielen prostredníctvom obezity, ale priamočiaro.

Nebezpečné zápalové procesy

I keď vedci stále nepoznajú presný spôsob, ako vedú sladké nápoje a fruktóza k astme, isté je, že to tak naozaj funguje. Predpokladajú, že veľkú úlohu na tom zohrávajú zápalové procesy v tele, ktoré vyvolávajú. Navyše, je to ďalšia z celého radu štúdií, ktorá nepriamo potvrdzuje, že strava mamičiek v tehotenstve výrazne ovplyvňuje fakt, akým chronickým ochorením budú ich deti trpieť. Samozrejme, nemusia sa prejaviť hneď.

-sz-

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach