Kyslomliečne výrobky v detskom jedálničku – áno či nie?

Odborníci odporúčajú kyslomliečne výrobky ako súčasť vyváženej stravy už od batoliat

Pre deti to najlepšie – o to sa snažia všetky mamičky. Platí to aj v zdravej výžive od tých najmenších až po tínedžerov. Správne zostavený jedálny lístok je základom pre zdravý telesný aj duševný vývoj dieťaťa. Patria doň aj kyslomliečne výrobky?

Kyslomliečne výrobky
https://www.shutterstock.com

Jedlo v detskom veku má dôležitý vplyv na rast a vývoj telesných funkcií. Kvalita, ale aj  množstvo stravy naprogramuje metabolizmus organizmu už v tomto období a vplýva tak na ďalší vývoj v dospelosti. Samozrejme, zdravá výživa je zároveň dôležitým preventívnym opatrením vzniku civilizačných ochorení,“ vysvetľuje MUDr. Iveta Čierna, PhD detská gastroneterologička.

To znamená, že ak deti nebudeme viesť k správnym stravovacím návykom už odmala, neskôr ich môže potrápiť napríklad obezita, cukrovka, alergie a mnohé iné zdravotné komplikácie. Ako do toho všetkého zapadajú kyslomliečne výrobky? Maminy viac-menej vedia, že prospievajú zdraviu. Ako presnejšie? Priaznivo ovplyvňujú trávenie, dodávajú telu vápnik a iné minerály, pomáhajú pri vyprázdňovaní. A ako potvrdzujú mnohé vedecké poznatky, zdravé črevá zasa posilňujú imunitu organizmu a chránia pred civilizačnými ochoreniami. Preto by kyslomliečne výrobky nemali chýbať ani v jedálničku detí a dospievajúcich.

V tejto súvislosti treba pripomenúť, že u detí a tínedžerov obľúbené jedlá z fastfoodov, sladené nápoje, veľa rafinovaného cukru a málo vlákniny môžu viesť neskôr k mnohým ochoreniam,“ hovorí MUDr. Čierna, a dodáva: „Pravidelná konzumácia acidofilného mlieka prispieva k udržovaniu zdravej rovnováhy v črevách. Osobitne je to žiaduce po antibiotickej liečbe, ktorá môže túto rovnováhu narušiť.“

Kyslomliečne výrobky
https://www.shutterstock.com

Kyslomliečne výrobky – plusy pre deti

  • Priaznivo ovplyvňujú črevnú mikroflóru

Acidofilné mlieko, jogurty, kefír, cmar a ďalšie kyslomliečne výrobky priaznivo vplývajú na črevnú mikroflóru, pretože obsahujú dôležité probiotické kultúry. Fermentované mliečne výrobky prispievajú k správnemu udržiavaniu rovnováhy črevných baktérií, čím posilňujú imunitu a chránia pred rôznymi ochoreniami.

  • Dobre ich znášajú deti s intoleranciou laktózy

Deti, ktoré trpia intoleranciou laktózy, majú poruchu trávenia mliečneho cukru (laktózy).  Tá spôsobuje nafukovanie, nepríjemné bolesti bruška, hnačku. Acidofilné mlieko obsahuje laktobacily, ktoré napomáhajú k lepšiemu tráveniu a spracovaniu laktózy. 

Samozrejme, ak má dieťa alergiu na bielkovinu kravského mlieka, na rozdiel od intolerancie laktózy, nemôže prijímať žiadne mlieko ani mliečne výrobky, teda ani kyslomliečne.

  • Uľahčujú trávenie a vyprázdňovanie

Fermentované, teda kyslomliečne produkty uľahčujú trávenie a vyprázdňovanie. Pomáhajú pri hnačke aj pri zápche a sú vhodné aj pre pacientov so syndrómom dráždivého čreva.

  • Cenné bielkoviny a minerály

Obsahujú bielkoviny, minerálne látky a vitamíny skupiny B a vitamíny A, E. Kmene Lactobacillus acidophilus zároveň prispievajú k znižovaniu cholesterolu.

Kedy môžeme začať?

Deťom do jedného roku sa všeobecne neodporúča piť kravské mlieko ako nápoj. Spolu s mliečnymi výrobkami môže byť len v malom množstve súčasťou príkrmov. Na toto obdobie sú určené špeciálne mlieka prispôsobené materskému mlieku, ak mamička nemôže dieťatko z rôznych dôvodov dojčiť.

Kyslomliečne produkty môžeme dieťatku postupne ponúknuť už v období tzv. plnej dojčenskej výživy, kedy sa vo výžive jednotlivé mliečne dávky nahradzujú nemliečnymi príkrmami. Kyslomliečne výrobky deťom chutia napríklad v  kombinácii s ovocnou dávkou.  Samozrejme, v primeranom množstve. Najvhodnejšie sú tie, ktoré obsahujú živé kultúry probiotických baktérií.

 „Fermentované, teda kyslomliečne výrobky môžu byť súčasťou pestrého bežného jedálneho lístka už u  batoliat. U najmenších detí sa však nadmerná konzumácia mlieka a kyslomliečnych výrobkov neodporúča, pretože podľa najnovších štúdií vysoký príjem bielkovín v tomto období môže zapríčiniť vznik obezity v neskoršom veku,“ konštatuje odborníčka. „Kyslomliečne výrobky sú vhodné na každodennú konzumáciu na raňajky alebo desiatu. Môžu byť čisté, alebo aj ochutené vo forme koktailu s čerstvým ovocím. Vhodné sú tiež ako súčasť ďalších pokrmov ako sú dresingy na šaláty.

Samozrejme, do vyváženého detského jedálnička patrí aj dostatočný príjem ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov bohatých  na vlákninu. U detí sa neodporúča vegetariánsky alebo vegánsky spôsob výživy, preto do správnej výživy patria v primeranom množstve mäso a vajcia.  Samozrejmosťou je aj správne upravená strava.  Zároveň má byť pestrá a zabezpečiť príjem širokého spektra potrebných živín, vitamínov a ďalších dôležitých látok pre správny vývoj organizmu.  Zdravý mix, ktorý detskému organizmu veľmi prospeje.