Majú vaše deti dostatok vitamínov?

Českí poprední pediatri urobili štúdiu, ktorá skúmala zloženie stravy detí predškolského a školského veku. Dospeli k záverom, ktoré veľmi pravdepodobne platia aj u nás – strava detí obsahuje veľmi málo vitamínu D a jódu, a naopak je v nej veľké množstvo sodíku, ktorý vyvoláva vysoký krvný tlak. Informovalo o nej české Právo.Štúdia skúmala podrobne, aké množstvo tukov, cukrov, bielkovín, vitamínov a ďalších živín obsahoval jedálniček 1 705 školákov a 1 087 detí v predškolskom veku. Viedol ju MUDr. Peter Tláskal, CSc., primár Detskej polikliniky Fakultnej nemocnice v Prahe- Motole a profesorka MUDr. Hana Hrstková prednostka 1. detskej internej kliniky Fakultnej nemocnice v Brne.

deti D je treba dopĺňať
Autori štúdie tvrdia: „Nedostatok vitamínu D komplikuje utváranie kostí u detí. V pokročilom veku im potom hrozí rýchlejší vznik osteoporózy – odvápnenia kostí, ktoré sa stávajú krehkejšími.“ Ako viete, vitamín vzniká vďaka koži, vplyvom pôsobenia slnečného žiarenia. Nájdeme ho však tiež v tučných morských rybách, vajíčkach, mlieku a mliečnych výrobkoch (deti by mali denne zjesť jednu až štyri porcie, pričom záleží na jedálničku a ich veku). V prvých dvoch rokoch života sa vitamín D dáva deťom každodenne, takže toto obdobie je pokryté, avšak po ňom neraz nastáva problém.

Nezanedbávajte jód
Jód, ktorého zistili tiež nedostatok v detskej strave, je dôležitý pre raný vývoj orgánov, najmä mozgu – teda pre deti a tehotné ženy. V minulosti bol dokonca častou príčinou vzniku mentálnej retardácie detí. Je potrebný pre činnosť štítnej žľazy. Tá zabezpečuje výmenu telesných buniek. Nedostatok jódu sa prejavuje únavou, suchou kožou, vzostupom krvných tukov, chrapľavým hlasom a prípadne i znížením niektorých duševných schopností. Jódom je obohatená i kuchynská soľ, avšak jej nadbytok škodí. Zdravšie je potrebné množstvo jódu dopĺňať morskými rybami, plodmi mora alebo zeleninou a obilím, vypestovanými v pôde, ktorá má dostatok jódu.

So soľou opatrne
Vráťme sa k soli. Keď solíme viac ako je treba, riskujeme predčasný vznik vysokého krvného tlaku a zároveň aterosklerózy, tým pádom infarkt alebo mŕtvicu. Mnohokrát nemyslíme na to, že soľ je skrytá aj v mnohých potravinách, ktoré už neprisáľame – napríklad vo vreckových polievkach, čipsoch, syroch, sterilizovanej zelenine a v konzervovaných potravinách.

-sz-

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach