Zlá strava matky môže spôsobiť dieťaťu cukrovku!

Zlé stravovanie tehotnej ženy môže veľmi negatívne ovplyvniť jej plod. Nezdravá strava môže znamenať pre vyvíjajúce sa dieťatko nedostatok potrebných živín, ale tiež aj hrozbu rôznych chorôb. Jednou z nich je i cukrovka druhého typu, ktorá sa prejavuje neskôr.

Zlá strava matky

Zlá výživa v maternici

Nevhodná výživa počas vnútromaternicového vývoja, môže spôsobiť vyššie riziko vzniku cukrovky druhého typu a ďalších chorôb, ktoré sa prejavujú v neskoršom veku. Toto zistenie by mohlo by viesť k novým spôsobom identifikácie osôb, ktoré majú vyššie riziko vzniku týchto chorôb. Dospelí, ktorých matky sa počas tehotenstva nestravovali najzdravšie sú menej schopní správne pracovať s tukmi a ukladať ich na dobrých miestach. Ukladanie tukov na správnych miestach je pritom veľmi dôležité, pretože inak sa môžu hromadiť v miestach, kde je väčšia pravdepodobnosť, že povedú k ochoreniu – napríklad pečeň a svaly.

Základ diabetu

Prečo je to tak? Jedným zo spôsobov, ako sa naše telá vyrovnávajú s na tuky bohatou modernou stravou je ten, že skladujú nadbytočné kalórie v tukových bunkách. Ak tieto bunky nie sú schopné absorbovať nadbytok, potom tuky ukladajú v iných miestach, napríklad v pečeni, kde sú omnoho nebezpečnejšie a môžu viesť k diabetu druhého typu.

Molekula zdravia?

Odborníci zistili, že tento proces je riadený molekulami zvanými MIR-483-3P. Túto molekulu našli vo vyšších hladinách u jedincov, ktorí v čase vnútromaternicového vývinu preberali od matky zlé stravovacie návyky. U detí matiek, ktoré sa zdravo stravovali, sa táto molekula vyskytovala podstatne v menšom množstve.

Strava v maternici ovplyvňuje aj našu dospelosť

Je známe, že strava vašej matky počas tehotenstva, hrá dôležitú úlohu vo vašom zdraví v dospelosti. Ale mechanizmy tela, ktoré sú tohto základom, zatiaľ nie sú úplne jasné. Spomínaný mechanizmus je jeden z mechanizmov zlého stravovania u matky, ktorý priamo vplýva na vznik cukrovky a ďalších chorôb, ktoré sa vyvíjajú s vekom.

Zdravá strava a cvičenie

A aký je najlepší spôsob boja proti epidémii diabetu a ochoreniam, ktoré súvisia so stravou?  Zlepšenie štruktúry stravy a podpora cvičenia. Avšak treba tiež brať do úvahy, že niektorí ľudia sú viac ohrození týmito ochoreniami. Hoci podľa ich hmotnosti to nemusí byť viditeľné. Tento výskum podľa vedcov prispeje k tomu, aby lekári mohli urobiť preventívne opatrenia na zníženie pravdepodobnosti vzniku diabetu druhého typu a podobných ochorení, u ľudí, ktorí nedostávali najvhodnejšiu výživu, počas vnútromaternicového vývinu.

Nové výzvy

Odborníci tvrdia, že ľudia žijú stále čoraz dlhší a zdravší život, vďaka zlepšeniu v oblasti výživy a zdravotnej starostlivosti. Avšak moderná strava a životný štýl predstavujú nové výzvy, na ktoré je naše telo zle prispôsobené. A to spôsobuje neočakávané zdravotné problémy.

-sz-

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach