Zlé stravovanie tehotnej ženy môže veľmi negatívne ovplyvniť jej plod. Nezdravá strava môže znamenať pre vyvíjajúce sa dieťatko nedostatok potrebných živín, ale tiež aj hrozbu rôznych chorôb. Jednou z nich je i cukrovka druhého typu, ktorá sa prejavuje neskôr.
Zlá výživa v maternici
Nevhodná výživa počas vnútromaternicového vývoja, môže spôsobiť vyššie riziko vzniku cukrovky druhého typu a ďalších chorôb, ktoré sa prejavujú v neskoršom veku. Toto zistenie by mohlo by viesť k novým spôsobom identifikácie osôb, ktoré majú vyššie riziko vzniku týchto chorôb. Dospelí, ktorých matky sa počas tehotenstva nestravovali najzdravšie sú menej schopní správne pracovať s tukmi a ukladať ich na dobrých miestach. Ukladanie tukov na správnych miestach je pritom veľmi dôležité, pretože inak sa môžu hromadiť v miestach, kde je väčšia pravdepodobnosť, že povedú k ochoreniu – napríklad pečeň a svaly.
Základ diabetu
Prečo je to tak? Jedným zo spôsobov, ako sa naše telá vyrovnávajú s na tuky bohatou modernou stravou je ten, že skladujú nadbytočné kalórie v tukových bunkách. Ak tieto bunky nie sú schopné absorbovať nadbytok, potom tuky ukladajú v iných miestach, napríklad v pečeni, kde sú omnoho nebezpečnejšie a môžu viesť k diabetu druhého typu.
Molekula zdravia?
Odborníci zistili, že tento proces je riadený molekulami zvanými MIR-483-3P. Túto molekulu našli vo vyšších hladinách u jedincov, ktorí v čase vnútromaternicového vývinu preberali od matky zlé stravovacie návyky. U detí matiek, ktoré sa zdravo stravovali, sa táto molekula vyskytovala podstatne v menšom množstve.
Strava v maternici ovplyvňuje aj našu dospelosť
Je známe, že strava vašej matky počas tehotenstva, hrá dôležitú úlohu vo vašom zdraví v dospelosti. Ale mechanizmy tela, ktoré sú tohto základom, zatiaľ nie sú úplne jasné. Spomínaný mechanizmus je jeden z mechanizmov zlého stravovania u matky, ktorý priamo vplýva na vznik cukrovky a ďalších chorôb, ktoré sa vyvíjajú s vekom.
Zdravá strava a cvičenie
A aký je najlepší spôsob boja proti epidémii diabetu a ochoreniam, ktoré súvisia so stravou? Zlepšenie štruktúry stravy a podpora cvičenia. Avšak treba tiež brať do úvahy, že niektorí ľudia sú viac ohrození týmito ochoreniami. Hoci podľa ich hmotnosti to nemusí byť viditeľné. Tento výskum podľa vedcov prispeje k tomu, aby lekári mohli urobiť preventívne opatrenia na zníženie pravdepodobnosti vzniku diabetu druhého typu a podobných ochorení, u ľudí, ktorí nedostávali najvhodnejšiu výživu, počas vnútromaternicového vývinu.
Nové výzvy
Odborníci tvrdia, že ľudia žijú stále čoraz dlhší a zdravší život, vďaka zlepšeniu v oblasti výživy a zdravotnej starostlivosti. Avšak moderná strava a životný štýl predstavujú nové výzvy, na ktoré je naše telo zle prispôsobené. A to spôsobuje neočakávané zdravotné problémy.
-sz-