Pralinky s obrázkom geniálneho hudobného skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta na staniolovom obale nájdeme všade tam, kde sú kvalitné a vybrané cukrovinky! Vynález týchto „Mozartkugeln“ , alebo po slovensky Mozartových guľôčok, čo, bohužiaľ, v našom jazyku môže znieť značne pejoratívne, je starý takmer 150 rokov! Teda od čias, keď sa začal rozvíjať kult okolo osoby tohto geniálneho skladateľa. Začiatok datujeme do roku 1842, keď v srdci jeho rodného Salzburgu, bola odhalená jeho socha. Netrvalo dlho, a meno svojho slávneho rodáka šikovne začali využívať podnikatelia ako obchodnú značku pre svoje veľmi reálne ciele. A tak sa v Salzburgu začali predávať rôzne produkty s menom „Mozart“. Bola to napríklad nielen čokoládová „Mozartova torta“, ale aj takzvaný „Mozartov krém“- žiadna lahôdka, ale celkom prozaický krém na topánky, ktorý vynašiel v r. 1911 istý pán Hladík a tvrdil,že je najlepší v celom Salzburgu.
Pralinky, ktoré dobyli svet…
Ale najznámejší výrobok s menom slávneho skladateľa má svoje začiatkv r.1890, keď jedného sychravého rána cukrársky majster Paul Fuerst dostal šťastný nápad a vymyslel recept na pralinky, ktoré doslova dobyli svet! Po celom rade pokusov s pralinkovými bonbónmi sa mu podarila jedinečná kreácia, ktorú pomenoval na počesť veľkého génia „Mozartova bomba“, ale neskoršie podľa guľatej formy premenoval na „Mozartkugel“ – teda Mozartova guľa. Pracovný postup nie je vôbec jednoduchý! Najprv treba pripraviť kvalitný marcipán z čerstvých píniových orieškov, ktorý tvorí jadro. Druhá vrstva je najjemnejší nugátový krém a až tretia vrstva je tmavá čokoláda. Nakoniec sa guľôčky napichujú na drevené tyčinky a namáčajú do horúcej čokolády. Takto pripravené sa nechajú pomaly vychladnúťa stuhnúť. Až potom sa tyčinky vyberú a otvor sa vyplní zvyškom čokolády. Hotová pralinka sa obalí strieborným staniolom s portrétom W.A.Mozarta.
V r. 1905 predstavil Paul Fuerst toto svoje dielko verejnosti na Svetovej výstave v Paríži a hneď získal aj najvyššie ocenenia – Zlatú medailu. Ale tak ako to býva s úspešnými a originálnymi produktami, hneď sa nájdu aj podnikavci, ktorí sa chcú na novom nápade priživiť! Paul Fuerst si totiž zabudol zaistiť ochranné autorské práva a ochrannú známku na produkt a jeho obal.
A preto už pred vypuknutím Prvej svetovej vojny sa začali „Mozartkugeln“ vyrábať doslova priemyselne a v priebehu 30 rokov dosiahli miliónový obrat, čo, samozrejme, súviselo s rozsiahlou propagáciou salzburskej špeciality v celom svete.
Originálne sú len v Salzburgu
Konkurenčný boj mal medzi salzburskými cukrármi najprv len lokálny charakter, ale rýchlo prerástol až do vyhranených sporov medzi Rakúskom a susedným Bavorskom do takej miery, že ho muselo riešiť Európske spoločenstvo, predchodca dnešnej EÚ. Zaujímavé je, že predmetom sporu nikdy nebol recept a cukrárske tajomstvo, ale distribúcia, export a grafická úprava obalu, ale najmä označenie ako „pravé“ , „originálne“ alebo „salzburské“. Spor nemal konca-kraja, až zasiahol pravnuk autora pôvodných praliniek Norbert Fuerst. A tak dnes práve on je jediný, kto má výlučné právo označovať svoj produkt ako „Original Salzburger Mozartkugel“, ktoré si môžete aj v Salzburgu a len v Salzburgu, kúpiť. Sú trocha iné, ako tie, čo bežne dostať aj v našich predajniach.
Fuerst totiž nie je stúpencom propagácie Mozarta a Mozartovej hudby cez svoje pralinky! Práve naopak – jeho cieľom je ochrániť svoje vysoko kvalitné produkty so storočnou tradíciou. Nič viac a nič menej!
Ak niekedy zablúdite do Salzburgu, možno navštívite cukráreň „Fuerst“ ,kde táto svetoznáma pralinka prišla nielen na svet, ale kde ju ako „originál“ tiež môžete ochutnať.