Exotický Deň vietnamskej kuchyne

Už po deviaty krát sa študenti SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č. 9 v bratislavskej Petržalke pod vedením ich majstrov odborného výcviku a vietnamských kuchárok oboznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Dňa 10. 3. 2016 to teda bola vietnamská. Toto podujatie s edukačným cieľom je súčasťou dlhodobého projektu prezentácie národných kuchýň prostredníctvom veľvyslanectiev na Slovensku. Doteraz svoju národnú kuchyňu predstavili od roku 2013 veľvyslanectvá Indonézie, Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela a Srbska. Teraz sa však pozrime na to, ako vyzeral Deň Vietnamskej kuchyne…

800_IMG_7920

Hostiteľkou bola pani Veľvyslankyňa Vietnamskej republiky

Tentoraz bola hostiteľkou pani Veľvyslankyňa Vietnamskej republiky, pani Ho Dac Minh Nguyet. Na jej pozvanie prišli aj veľvyslankyne Nórska, Inga Magistad a Brazílie, Susan Kleebank, i veľvyslanci Cypru, Nearchos Palas, a Bieloruska, Vladimír Serpikov. Pre tých to bola zároveň príležitosť presvedčiť sa, ako sa dajú predstaviť ich krajiny týmto poučným projektom. Podujatia sa totiž zúčastnia aj vybraní novinári, ktorí sa venujú téme gastronómie a turizmu. Tentoraz to boli zástupcovia redakcií  Petržalských novín, ON magazínu, internetového portálu www. woman.sk a TV TASR. Ich prostredníctvom sa o receptoch na jednotlivé špeciality dozvedá aj široká verejnosť.

Pred skvelým jedlom ešte aj skvelý program

Deň vietnamskej kuchyne na SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č. 9 začal už tradične príhovormi. Riaditeľ školy Dr. Jozef Horák zdôraznil, že študenti a majstri školy nielen varili a servírovali vyberané jedlá, ale ich majú možnosť aj sami vychutnať. Po príhovore pani Veľvyslankyne nasledoval krátky kultúrny program, v ktorom sa predstavilo husľové trio študentov školy na ľudovú nôtu. Ich virtuozita je obdivuhodná, ak uvážime, že ide o študentov odboru pekár-cukrár.

Sýta polievka, miešané ryžové rezance, aj sladký fazuľový dezert…

S každým takýmto dňom národnej kuchyne sa projekt obohacuje o niečo nové. Tentoraz to bolo doplnenie slávnostnej tabule v národných farbách hostiteľskej krajiny o živé kvety a ovocné misy. Po krátkom prípitku koordinátora projektu Gustáva Murína začala prehliadka vybraných jedál. Ako predjedlo to boli vyprážané jarné rolky Nem, veľmi sýta polievka Phó s kúskami kuracieho mäsa (vraj tretinová porcia „na chuť“, ale nebolo jej koniec) a ako hlavné jedlo miešané rezance s hovädzím mäsom Bún bò Nam bô. Jedlá boli také sýte a v takých porciách, že by bolo zaujímavé vedieť, ako ich zvládavajú domáci konzumenti. Vietnamský dezert patrí k špecialitám, ku ktorým sa našinec ťažko dostane, keďže ide o sladkú zelenú fazuľovú kašu. A ďalším unikátom bolo originálne servírovanie vietnamskej kávy v špeciálnych nádobkách – pre každého hosťa zvlášť-  s prekvapkávaním.

   Cieľom dlhodobého projektu je teda predstaviť študentom a pedagógom školy cudzokrajné receptúry, ktoré budú môcť využiť neskôr v praxi. Pri náročnej skúške v kuchyni študentov školy viedli majstri odborného výcviku Ľuboš Babušek, Zoltán Černák a Žaneta Svobodová, výzdobu slávnostného stola i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník-servírka, ktorých viedli Bc. Helena Grachová, Bc. Janka Drdacká a Ing. Danica Šidlíková.

Odborný dozor nad dvojdňovou prípravou jedál mala spolumajiteľka siete reštaurácií Panda. Koordináciu s Veľvyslanectvom na príprave celého dňa do všetkých detailov viedla Ing. Janka Krošláková. 

Jedlá boli servírované aj učiteľom a študentom. Pochutili si tak všetci.

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach