SPÄŤ
Aktuálne

Fašiangové maškrty

Od: Henrieta Karabova 6.2.2019
1 Hviezda2 Hviezdy3 Hviezdy4 Hviezdy5 Hviezd Ohodnoťte článok
Loading...

Doprajte si tradičné fašiangové maškrty – vyprážané fánky a šišky

Popri tom však môžete ponúknuť  svojim hosťom  aj rozličné slané špeciality.

Fašiangové maškrty

Vyprážané pampúšiky

Suroviny:

1 kg polohrubej múky, 4 žĺtky, 80 g práškového cukru, 100 g masla, 40 g droždia, asi 100 ml mlieka, 2 lyžice rumu, trocha soli, citrónová kôra, tuk na vyprážanie.

Fašiangové maškrty

Postup:

Preosiatu múku zmiešame s postrúhanou citrónovou kôrou a soľou. Droždie rozmiešame s mliekom a lyžicou cukru.  V strede múky urobíme jamku a do nej rozmiešané droždie nalejeme, vymiešame ho s troškou múky na kašu, kvások zasypeme múkou a necháme chvíľu na teplom mieste vykysnúť. Potom pridáme žĺtky, roztopené maslo, cukor a rum a vypracujeme vláčne cesto. Ak je cesto husté, môžeme pridať ešte trochu mlieka.

Keď sa na ceste začnú tvoriť bubliny a oddeľuje sa  od nádoby, pomúčime ho a necháme na teplom mieste vykysnúť.  Na pomúčenej doske cesto veľmi opatrne a zľahka (netlačiť!) vyvaľkáme asi na hrúbku 1 cm, pohárom alebo formičkou vykrajujeme kolieska a vrchnou stranou ich vkladáme do horúceho oleja.  Najprv ich prikryjeme pokrievkou, keď z jednej strany zhnednú, jemne ich dierkovanou vareškou obrátime, (nepicháme do nich) a odokryté ďalej pražíme.

Aby boli šišky ľahučké ako pierko, musia pri vyprážaní  „plávať“ v tuku. Kastról by preto mal byť hlbší a tuk v ňom má siahať asi do polovice, aby  po vložení cesta nepretiekol. Šišky pri vyprážaní zväčšia svoj objem, nedávame ich preto do kastróla naraz príliš veľa. Tuk na vyprážanie musí byť dostatočne rozohriaty, pretože inak vsiakne do cesta a pampúšiky budú príliš mastné a ťažko stráviteľné. No nie príliš horúci, lebo šišky sa upražia veľmi prudko,  zvonku budú mať tvrdú spálenú kôrku a vo vnútri zostane cesto surové. Najlepšie  je vyskúšať si správnu teplotu tak, že do tuku vložíme na skúšku kúsok cesta. Správne vypražený pampúšik je zlatohnedý a v strede (po obvode) má svetlý pás.  Hotové šišky posypeme cukrom a podávame s lekvárom.

Zemiakové šišky s mrkvou

Suroviny:

2 a pol hrnčeka polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, štipka soli, pol lyžičky mletej škorice, 2 vajcia, 1 hrnček varených pretlačených zemiakov (rozmixovaných), tri štvrte hrnčeka najemno postrúhanej mrkvy,  pol hrnčeka mlieka, 2 lyžice oleja, pol hrnčeka cukru.

Fašiangové maškrty

Postup:

V mise rozšľaháme vajcia, pridáme pretlačené zemiaky, mrkvu, mlieko, olej a cukor. Dôkladne premiesime. Postupne primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom, soľou a škoricou. Vypracované cesto musí byť mäkké a lepkavé. Prikryjeme ho a odložíme asi na hodinu do chladničky. Na doske posypanej múkou cesto vyvaľkáme na hrúbku 1 a pol centimetra. Vykrajujeme kolieska, alebo venčeky.  Pražíme ich asi 3 – 4 minúty  v dostatočnom množstve horúceho oleja. Počas praženia ich viackrát obraciame. Necháme ich na papierovom obrúsku odkvapkať a posypeme práškovým cukrom.

Tvarohové šišky

Suroviny:

250 g tvarohu, 250 g hladkej múky, 4 vajcia, 2 lyžice práškového cukru, 1 prášok do pečiva, trošku soli

Fašiangové maškrty

Postup:

Všetky suroviny spolu dobre vymiešame, lyžičkou vykrajujeme malé šišky a vyprážame ich v horúcom oleji.

Slané pohostenie

Tuniakové krokety

Suroviny:

400 g tuniaka vo vlastnej šťave (konzerva), 4 lyžice olivového oleja, 4 lyžice hladkej múky, 250 ml mlieka, 3 lyžice strúhaného parmezánu, 2 vajcia, strúhanka, soľ, mleté čierne korenie.

Fašiangové maškrty

Postup:

Na oleji upražíme z múky  bledú zápražku, za stáleho miešania prilejeme mlieko a uvaríme hustú omáčku. Tuniaka z konzervy dáme na sitko odkvapkať, roztlačíme ho na malé kúsky, prípadne rozmixujeme a vmiešame do vychladnutej omáčky. Pridáme postrúhaný parmezán, soľ a čierne korenie . Podľa potreby môžeme  zahustiť lyžicou strúhanky. Masu necháme v chlade odstáť, najlepšie do druhého dňa. Potom tvarujeme malé valčeky a obaľujeme ich v rozšľahaných vajciach a strúhanke. V dostatočnom množstve oleja vyprážame zlatohnedé krokety.  Hotové necháme na papierovej utierke dobre odkvapkať.

Veterníky s avokádovou plnkou

Suroviny na 40 kusov veterníkov:

250 ml vody, 50 g masla, štvrť lyžičky soli, 150 g múky, 3 vajcia.

Plnka:  2 zrelé avokáda,  šťava z 1 citróna, 200 g jemného tvarohu alebo Lučiny, soľ, 1 – 2  strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, 100 g zelených olív, lístky bazalky

Fašiangové maškrty

Postup:

V hlbšom hrnci  zvaríme vodu s maslom a soľou. Keď sa maslo rozpustí, vsypeme múku a za stáleho miešania varíme na miernom ohni, až kým sa masa neodlepuje od dna. Necháme mierne vychladnúť a postupne vmiešame vajcia.  Vypracujeme hladké cesto. Plech vyložíme papierom na pečenie a lyžicou alebo pomocou zdobiaceho vrecka kladieme naň  malé kôpky cesta, vo veľkosti orecha.

Vložíme do vyhriatej rúry na 200 ° C a pečieme asi pol hodiny. Upečené veterníky ešte horúce prestrihneme na polovice a necháme vychladnúť. Spodné polovice natrieme plnkou, obložíme pokrájanými vykôstkovanými olivami, ozdobíme lístkami bazalky a prikryjeme hornou polovicou.

Fašiangové maškrtyAvokádová plnka:

Avokádo rozpolíme, vyberieme kôstku, dužinu vydlabeme a rozmixujeme. Postupne pridáme jemný tvaroh a citrónovú šťavu. Osolíme, okoreníme, podľa chuti  primiešame pretlačený cesnak a všetko spolu dohladka rozmixujeme. Veterníky môžeme plniť aj bryndzovou alebo tvarohovou plnkou.

Fašiangové maškrtyBryndzová plnka:

Vymiešame  250 g bryndze, lyžicu mletej červenej papriky, lyžičku horčice,  posekanú pažítku a 2 – 3 lyžice pochúťkovej smotany.Fašiangové maškrty

Tvarohová plnka:

Kocku tvarohu vymiešame s 2 – 4 lyžicami pochúťkovej smotany, lyžičkou mletej červenej papriky, troškou mletej rasce, soľou, mletým čiernym korením a na drobné  kocôčky pokrájanou kápiou a cibuľou.

 

Medailóniky s brusnicovou omáčkou

Fašiangové maškrtySuroviny:

1 francúzska bageta, asi 300 g bravčovej sviečkovice,  150 g sterilizovaných kyslých uhoriek,  3 lyžice brusnicového kompótu,  200 g hustej kyslej smotany (24 % tuku), 2 lyžice majonézy alebo tatárskej omáčky, pol lyžičky mletého zázvoru, soľ, mleté čierne korenie, pažítka, 1 cibuľa, hlávkový šalát, olej.

Postup:

Bagetu pokrájame na 16 malých chlebíčkov. Šalát rozoberieme na listy a dôkladne premyjeme. Sviečkovicu posolíme, okoreníme a na horúcom oleji z každej strany prudko opečieme. Potom pri strednej teplote pomaly ešte asi 8 – 10 minút dopražíme.  Mäkké mäso vyberieme, necháme vychladnúť a nakrájame na 16 medailónikov hrubých asi pol centimetra.  Vo výpeku opražíme do zlatista nadrobno pokrájanú cibuľu. Uhorky pokrájame na maličké kocôčky, primiešame  najemno nasekanú pažítku, brusnice, smotanu, majonézu, korenie a soľ. Na každý krajček položíme šalátový list, lyžičku brusnicovej omáčky, na to dáme mäsový medailónik a opäť trošku brusnicovej omáčky. Vrch posypeme opraženou cibuľou.

Na zdravie!

Typickým fašiangovým nápojom je varené víno. V chladnom období dobre padne aj horúci grog či punč.

Varené víno:

Suroviny:

l  liter červeného stolového vína, 4 kúsky celej škorice, 15 klinčekov, 6 lyžíc kryštálového cukru, kúsky kôry z 1 citróna

Postup:

Kúsky kôry z 1 citróna zvaríme s cukrom, škoricou, klinčekmi a umytou pokrájanou citrónovou kôrou. Necháme ho variť, len kým zmizne biela pena. Nesmie vrieť, lebo by vyprchal alkohol a víno by stratilo svoju chuť.

Punče a grogy zahrejú i osviežia

Punč má pôvod v Indii a jeho názov je odvodený od  indického výrazu  „panča“, čiže  „päť“. Pôvodne sa  totiž punč pripravoval z piatich ingrediencií: čaju, cukru, araku, vína a vody. Dnes existujú rôzne druhy punčov. Grog je silnejší ako punč a voľakedy  to bol nápoj anglických námorníkov. Pripravuje sa z horúcej vody, liehoviny (rumu, araku, brandy, whisky), cukru alebo medu. Môžeme pridať aj čaj, citrusovú šťavu, škoricu a klinčeky.

Čajový punč

Suroviny na 2 porcie:

150 ml čierneho alebo ovocného čaju, 50 ml citrónového cukrového sirupu, 100 ml bieleho vína, po 1 lyžici citrónovej a pomarančovej šťavy , 60 ml vodky.

Postup:

V  hrnčeku zohrejeme až takmer na bod varu čaj so sirupom a vínom. Voda na punč musí byť vždy čerstvo zvarená, nesmie sa variť dlhší čas. Pridáme citrusové šťavy, pomiešame a  nalejeme do nahriatych pohárov. Nakoniec vlejeme  vodku.  Punč podávame v sklených pohároch s kovovou obrubou a   lyžičkou vo vnútri, aby sklo neprasklo.

Detský punč

Na 8 pohárov: Do 1 l horúceho čierneho čaju primiešame šťavu z 1 citróna a 4 červených pomarančov. Podľa chuti osladíme medom, nalejeme do pohárov a do každého na ozdobu vložíme kúsky pomaranča.

Čajový grog

Na 1 porciu: 60 ml červeného vína, kúsok celej škorice,  3 lyžičky kryštálového cukru,  6 ml slabého čaju, 10 ml citrónovej šťavy, 40 ml rumu. Víno zvaríme s cukrom, čajom a škoricou, odstavíme a pridáme citrónovú šťavu. Horúce  nalejeme do zohriatych pohárov s lyžičkou a dolejeme rumom.

Námornícky grog

Na 1 porciu: 150 ml vody, kúsok celej škorice,  2 klinčeky, citrónová kôra, 2 lyžičky kryštálového cukru, 60 ml rumu. Vodu s korením, citrónovou kôrou a cukrom zvaríme, cez sitko nalejeme do zahriatych pohárov a  dolejeme rumom.

Martina Hanzelová

womangalérie VŠETKY